current views are: 8

5 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση04:30

Το χρονικό της μυστικής επιχείρησης «Αλκμήνη» σε τουρκικό έδαφος για τις παράνομες ΜΚΟ – Πώς έδρασαν οι Έλληνες πράκτορες

Κομβικό ρόλο στην επιχείρηση Αλκμήνη έπαιξαν δύο πράκτορες της Εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, που μετέβησαν στην Σμύρνη της Τουρκίας υποδυόμενοι τους παράτυπους μετανάστες.

Δημοσίευση 04:30’

Κομβικό ρόλο στην επιχείρηση Αλκμήνη έπαιξαν δύο πράκτορες της Εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, που μετέβησαν στην Σμύρνη της Τουρκίας υποδυόμενοι τους παράτυπους μετανάστες.

Εκ των έσω, χτύπησαν τα κυκλώματα λαθροδιακινητών, οι ελληνικές αρχές, με μια συντονισμένη επιχείρηση που κράτησε συνολικά σχεδόν τέσσερις μήνες. 

Κομβικό ρόλο στην επιχείρηση Αλκμήνη έπαιξαν δύο πράκτορες της Εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, που, αποκάλυψε η «Καθημερινή», μετέβησαν στην Σμύρνη της Τουρκίας υποδυόμενοι τους παράτυπους μετανάστες και αποκάλυψε το παράνομο κύκλωμα μεταφοράς μεταναστών στο οποίο συμμετείχαν 35 μέλη τεσσάρων ΜΚΟ.

Έχουμε ΜΚΟ στα Ελληνικά νησιά και ΜΚΟ στη Τουρκία και αυτές φαίνεται να συνεργάζονται και να κατευθύνουν με αμοιβή ή χωρίς αμοιβή άτομα που βρίσκονται στην Τουρκία για να μπουν παράνομα στη χώρα μας. Παρακολουθούσαν συχνότητες, παρακολουθούσαν το λιμενικό και είχαμε μπει στο όριο αυτού που ονομάζουμε κατασκοπεία, εξήγησε ο Νότης Μηταράκης, Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως Πλέον δεν υπάρχει ανοχή σε έκνομες συμπεριφορές

Η επιχείρηση Αλκμήνη πραγματοποιήθηκε στις 12 Αυγούστου. Οι δυο πράκτορες πήγαν στην Σμύρνη και υποδύθηκαν τους μετανάστες που αναζητούσαν τρόπο να έρθουν στην Ελλάδα. 

Βρήκαν επαφή  με στελέχη ΜΚΟ που τους προώθησαν σε κυκλώματα λαθροδιακίνησης. Από εκεί μπήκαν σε βάρκα  με δεκάδες άλλα άτομα και πέρασαν από την Τουρκία στα παράλια της Μυτιλήνης.

Όπως προέκυψε στο πλαίσιο της επιχείρησης Αλκμήνη δυο γυναίκες μέλη ΜΚΟ από την Αυστρία και την Νορβηγία που κινούνταν στα Τουρκικά παράλια, ήταν οι ενδιάμεσοι μεταξύ κυκλωμάτων λαθροδιακινητών και μεταναστών.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι τέσσερις ΜΚΟ χρησιμοποιούσαν  την εφαρμογή «AlarmPhone», ένα ιδιότυπο αριθμό έκτακτης ανάγκης για μετανάστες που διέσχιζαν την περιοχή από τουρκικά παράλια σε ελληνικά νησιά. 

Οι διακινούμενοι καλούσαν τον αριθμό που διαχειρίζονται οι ΜΚΟ και ενημέρωναν για ακριβές στίγμα τους. Τα μέλη των ΜΚΟ επικοινωνούσαν με το λιμενικό σώμα και ζητούσαν από στελέχη του να περισυλλέξουν τη βάρκα με μετανάστες. Σε άλλη περίπτωση έδιναν ψεύτικο στίγμα ναυαγίου προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τις αρχές.

Τα μέλη των ΜΚΟ συνεργάζονταν με τούρκους δουλεμπόρους και όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, υπονόμευαν την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Η ΕΥΠ κατέγραψε επικοινωνίες ανάμεσα σε πλήρωμα του πλοίου που ήταν αγκυροβολημένο στη Λέσβο και τη ΜΚΟ με έδρα στην  Τουρκία. 

Αφορούσαν ανταλλαγή πληροφοριών για μεταναστευτικές ροές που προήλθαν ή θα προέλθουν από Τουρκία , καθώς και τον τόπος, τον  χρόνος εκκίνησης και τα άτομα που θα μεταφέρονταν. 

Αστυνομικοί έκαναν ρεσάλτο στο πλοίο και κατάσχεσαν  σημειώσεις, ηλεκτρονικές συσκευές και κινητά μελών πληρώματος.Οι 35 εμπλεκόμενοι, όλοι αλλοδαποί από Γερμανοί, Ελβετοί, Γάλλοι, Βούλγαροι, Ισπανοί, Αυστριακοί και Νορβηγοί, έχουν φύγει από την χώρα.


σχετικα αρθρα