ΕΛΛΑΔΑ

Κ. Φίλης στον Alpha 98,9: «Η “Γαλάζια Πατρίδα” ήρθε για να μείνει – Δεν είναι επικοινωνιακό τέχνασμα της Τουρκίας»

Δημοσίευση 6 Οκτωβρίου 2020, 11:00 / Ανανεώθηκε 6 Οκτωβρίου 2020, 11:18
Κ. Φίλης στον Alpha 98,9: «Η “Γαλάζια Πατρίδα” ήρθε για να μείνει – Δεν είναι επικοινωνιακό τέχνασμα της Τουρκίας»
Facebook Twitter Whatsapp

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, την στάση της Ευρώπης και τη δράση της Τουρκίας.

Τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα σχολίασε ο Κωνσταντίνος Φίλης, ο οποίος τόνισε ότι η Τουρκία έχει αλλάξει ταυτότητα, την οποία την έχει δώσει ο πρόεδρος Ερντογάν και δεν πρόκειται να αλλάξει ακόμα και μετά το πέρασμά του από την τουρκική ηγεσία.

Μάλιστα, ο διεθνολόγος ξεκαθάρισε ότι η «Γαλάζια Πατρίδα» στην οποία αναφέρονται οι Τούρκοι δεν είναι έναν επικοινωνιακό παιχνίδι, αλλά είναι μέρος της νέας ταυτότητας της γείτονος.

Παράλληλα μίλησε για την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών που ζητά η Τουρκία και ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να την αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια Ένωση οικονομική πρωτίστως. Προσπαθεί να συνδυάσει τα συμφέροντα των 27 κρατών – μελών της. Εκτός από τα κράτη – μέλη είναι και τα εταιρικά συμφέροντα, που εξυπηρετούνται μέσα από σειρά αποφάσεων που δεν μπορούμε να τις δούμε και να τις αξιολογήσουμε. Δεν μας κάνει καμία εντύπωση που λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο η ΕΕ», δήλωσε ο κ. Φίλης στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε για το αν η ΕΕ θα βρεθεί απέναντι στα εθνική συμφέροντα της Ελλάδας:

«Πρώτον, ακόμα κι αν οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν επιθυμούν η Τουρκία να συνεχίσει να κλίνει προς την Ανατολή, είναι για μένα αναπότρεπτο και καλά θα κάνουν να το συνειδητοποιήσουν. Η Ελλάδα πρέπει να τους διευκολύνει προς αυτήν την κατεύθυνση. Η Τουρκία του 2020 έχει πολύ λίγα κοινά με την Τουρκία του 2005 ή του 2010. Ο Ερντογάν έχει αφήσει ανεξίτηλη τη σφραγίδα του, έχει δώσει νέα ταυτότητα στην Τουρκία και θα μείνει και στη μετά Ερντογάν εποχή. Μέσα σε αυτό, βασική συνισταμένη είναι η “Γαλάζια Πατρίδα”, η οποία έχει έρθει για να μείνει. Δεν είναι επικοινωνιακό ή διπλωματικό τέχνασμα. Μέσα σε αυτό ο πυρήνας είναι ότι η Τουρκία είναι μια πολύ μεγάλη δύναμη για την περιοχή, μια δύναμη που έχει παγκόσμιες βλέψεις, μια δύναμη την οποία δεν μπορεί να τη σταματήσει κανείς, γιατί αισθάνεται ότι είναι ισότιμος συνομιλιτής όλων των μεγάλων δυνάμεων του πλανήτη. Αυτό όσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσουμε, τόσο πιο εύκολα θα προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα».

«Για το αν οι δυτικοί θέλουν να της δώσουν κάτι, προφανώς η Τουρκία παραμένει σημαντική χώρα και επειδή οι δυτικοί δεν θέλουν να συνειδητοποιήσουν το προφανές, ότι οι βλέψεις τους δεν ταυτίζονται με τους δυτικούς,το αντίθετο θα έλεγα, για αυτόν τον λόγο θέλουν να κάνουν κάτι περισσότερο προς την Τουρκία για να μπορέσουν να την κρατήσουν. Αυτό όμως εξαρτάται πλέον κι από εμάς. Ποια ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από τη πίεση που θα δεχθεί, θα μπει στα σοβαρά σε κουβέντα για αποστρατικοποίηση των νησιών; Θα αφήσουμε ανοχύρωτα τα νησια, ακόμα κι αν η Τουρκία προσπαθεί να πείσει τους εταίρους μας ότι θα πάει τη στρατιά του Αιγαίοθ 200χλμ πίσω, τους παίρνει κανείς στα σοβαρα;», τόνισε.

Για το αν έχουμε τη δύναμη να το αποφύγουμε ως έθνος: «Ζούμε σε έναν κόσμο που είναι συνδεδεμένος και αλληλεξαρτώμενος και πολύ άναρχος. Πιο άναρχος από τις περασμένες δεκαετίες. Αυτό δημιουργεί κινδύνους αλλά δίνει και ευκαιρίες. Καμιά χώρα δεν μπορεί να δεχθεί να της επιβληθεί κάτι κόντρα στο εθνικό της συμφέρον και έχει τρόπους να το αντιμετωπίσει, από ήπιους μέχρι πιο δυναμικούς. Δεν μπορεί κανείς να μπει στη λογική της ατζέντας της Τουρκίας. Πρέπει να είμαστε προδραστικοί έναντι των εξελίξεων, να έχουμε ανοιχτές όλες τις πόρτες. Είναι σημαντικό να είσαι αξιόπιστος εταίρος, προβλέψιμος εταίρος, αλλά όταν ταυτίζεσαι με μια οποιαδήποτε τρίτη δύναμη να μην γίνεται σαφές ότι αυτό αποβαίνει σε βάρος σου».

Για τα S400 και αν αυτά ενεργοποιήθηκαν από την Τουρκία: «Το ντιλ μεταξύ Τραμπ – Ερντογάν ήταν ότι θα επέβαλαν κυρώσεις οι ΗΠΑ αν προχωρούσε η Τουρκία σε εξαγορά τους. Ωστόσο μετά το έκαναν να ισχύει μόνο αν ενεργοποιηθούν. Αν επιβεβαιωθεί ότι η Τουρκία τα χρησιμοποίησε τον περασμένο Αύγουστο για να κλειδώσει ελληνικά F16, είναι σαφές ότι σε αυτήν την περίπτωση μπαίνουν δύσκολα και στον Τραμπ και στους Αμερικανούς, γιατί θα έχει υπάρξει πράγματι ενεργοποίηση και δύσκολα θα μπορέσουν να αποφύγουν, ακόμα και τώρα που είναι σε προεκλογική περίοδο, την επιβολή κυρώσεων. Όμως όλο και κάποιο τερτίπι μπορεί να βρεθεί».

Για το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τη δράση της Τουρκίας: «Σε συνάρτηση με ότι συμβαίνει στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου η Τουρκία είναι η μόνη χώρα, μαζί με τον Αζερμπαϊτζάν, που βγάζει κάθε μέρα πολεμικές κραυγές. Δεν υπάρχει καμία άλλη. Η Ρωσία προτρέπει και θέλει να παρέμβει ειρηνευτικά, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Έχουμε απέναντί μας μια διαφορετική Τουρκία, επιθετική, διεκδικητική ως προς τις φιλοδοξίες που έχει. Αυτό στο τέλος της μέρας θα φέρει τον λογαριασμό στον Ερντογάν, το θέμα είναι πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό και ποια θα είναι η επόμενη ημέρα».

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr