ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής – Η ώρα της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης: Οι κατηγορίες και οι προβλεπόμενες ποινές - Τα μέτρα ασφαλείας

Δημοσίευση 7 Οκτωβρίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 7 Οκτωβρίου 2020, 08:46
Δίκη Χρυσής Αυγής – Η ώρα της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης: Οι κατηγορίες και οι προβλεπόμενες ποινές - Τα μέτρα ασφαλείας
Facebook Twitter Whatsapp

Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι συνολικά 68 άτομα, εκ των οποίων τα 65 αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων κατηγοριών και το αδίκημα της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Στα μέτρα τάξης για το πρωί της Τετάρτης περιλαμβάνονται 2.500 αστυνομικοί, της ασφάλειας, της ομάδας ΔΡΑΣΗ, της ΟΠΚΕ και της ΔΙ.ΑΣ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σήμερα είναι η ημέρα 0 για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Χιλιάδες πολίτες είτε βρίσκονται γύρω από το Εφετείο κρατώντας πλακάτ με το σύνθημα «δεν είναι αθώοι» είτε αλλού, εντός και εκτός της Ελλάδας, θα λάβουν σε λίγες ώρες από τη Δικαιοσύνη την πιο θεμελιώδη απάντησή της στο ερώτημα που θέτει κάθε ποινική υπόθεση: Αθώος ή Ένοχος. Την ίδια ώρα, στην περιοχή γύρω από το Εφετείο έχουν τεθεί σε ισχύ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με πάνω από 2.000 αστυνομικούς, drones και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ.

Οι δικαστές, που επί ένα μήνα συνεδρίαζαν υπό άκρα μυστικότητα, σήμερα καλούνται να αποδώσουν δίκαιο στα θύματα τριών συγκεκριμένων αιματηρών υποθέσεων και να αποφανθούν αν τα εγκλήματα αυτά έγιναν «σε εφαρμογή των καταστατικών “αρχών”» και επιδιώξεων μιας εγκληματικής οργάνωσης. 

Το δικαστήριο θα κρίνει πρόσωπα και θα αποτιμήσει νομικά την ευθύνη καθενός. Παράλληλα με την ετυμηγορία του θα δώσει μία απάντηση στο αν οι κατηγορούμενοι για τις επιθέσεις λειτούργησαν αυτόνομα και μεμονωμένα -όπως είπε η εισαγγελέας- ή ως «γρανάζια» «ενός μισαλλόδοξου , βίαιου, ναζιστικής μορφής και δομής μηχανισμού που εκφράστηκε με λόγια και έργα ακραία». Από την αντίληψη των δικαστών για αυτό το ζήτημα θα κριθεί και η τύχη προσώπων, με πρώτο τον Νίκο Μιχαλολιάκο, που σύμφωνα με την κατηγορία έθεταν τα «γρανάζια» σε κίνηση τόσο στις υποθέσεις Φύσσα, Αιγύπτιων και ΠΑΜΕ όσο και σε δεκάδες άλλες. 

Το δικαστήριο σήμερα , με τον θεσμικό ρόλο που έχει , απαντά αν στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής υφίσταται νομικά μία αυστηρά δομημένη εγκληματική οργάνωση που μία εντολή ή μία έγκριση όπλιζε χέρια ή αν κάποια πρόσωπα έδρασαν αυτόβουλα και ανεξάρτητα. 

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη στις 11 το πρωί πρόκειται να ξεκινήσει την ανάγνωση της απόφασης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου που θα έχει πλέον περιορισμένες θέσεις -περίπου 300 από τις 850 που διαθέτει- για παρευρισκόμενους -δικηγόρους , κατηγορούμενους, δημοσιογράφους, κοινό-λόγω των μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού.

Το εφετείο θα θυμίζει φρούριο, καθώς στο σημείο θα υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ενώ θα ισχύουν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Ποια είναι η Αρεοπαγίτης που προεδρεύει στη δίκη της Χρυσής Αυγής 

Η κ. Λεπενιώτη , που πλέον έχει προαχθεί σε αρεοπαγίτη, εισήλθε στο δικαστικό Σώμα το 1984 σε ηλικία 26 ετών. Είναι άριστη νομικός με μεταπτυχιακό τίτλο στο αστικό και εργατικό δίκαιο. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Κατά τη διάρκεια της δίκης προήχθη από εφέτη σε πρόεδρο εφετών και πριν λίγο καιρό σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου. 

Η κ. Λεπενιώτη πέτυχε απόλυτα να διευθύνει με πλήρη ισορροπία μία δίκη δύσκολη όπως αυτή της Χρυσής Αυγής που δεκάδες φορές υπήρξαν εντάσεις και τεράστια φόρτιση. 

Στο παρελθόν έχει χειριστεί πολλές ιδιαίτερες δίκες, όπως το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος», δίκες εκβιαστών, τη δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κ.α . 

Πριν από 32 χρόνια η κ. Λεπενιώτη ήταν η ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής το τότε στέλεχος της Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ή «Περίανδρο».

Οι κατηγορούμενοι, οι υποθέσεις και οι κατηγορίες 

Δολοφονία Παύλου Φύσσα (ξημερώματα 18ης Σεπτεμβρίου 2013 Κερατσίνι από μέλη Τοπικής Νίκαιας)

Κατηγορούμενοι: 18

Γιώργος Ρουπακιάς: ανθρωποκτονία από πρόθεση, Ιωάννης Καζαντζόγλου: άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία 

Απλή συνέργεια στη δολοφονία οι : Ιωάννης Άγγος, Αναστάσιος -Μάριος Αναδιώτης, Γεώργιος Δήμου, Ελπιδοφόρος Καλαρίτης, Ιωάννης Βασίλειος Κομιανός, Κωνσταντίνος Κορκοβίλης, Αναστάσιος Μιχάλαρος, Γεώργιος Πατέλης γραμματέας της ΤΟ Νίκαιας- πυρηνάρχης της οργάνωσης, Σταύρος Σαντοριναίος, Γεώργιος Σκάλκος, Γέωργιος Σταμπέλος, Γεώργιος -Χρήστος Τσακανίκας, Λέων Τσαλίκης, Αθανάσιος Τσόρβας, Νικόλαος Τσόρβας και Αριστοτέλης Χρυσαφίτης. 

Επίθεση σε βάρος τριών Αιγύπτιων ψαράδων (Ικόνιο Περάματος 12 Ιουνίου 2012 από μέλη της Τοπικής Περάματος )

Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας: 5

Αναστάσιος Πανταζής πυρηνάρχης Περάματος, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Δημήτριος Αγριογιάννης, Θωμάς Μαριάς και Μάρκος Ευγενικός.

Επίθεση σε βάρος μελών του ΠΑΜΕ (12 Σεπτεμβρίου 2013 στο Πέραμα από μέλη τοπικής Περάματος σε βάρος αφισοκολλητών έξω από Ζώνη)

Κατηγορούμενοι για απόπειρα ανθρωποκτονίας : 4

Αναστάσιος Πανταζής, Χρήστος- Αντώνιος Χατζηδάκης, Κυριάκος Αντωνακόπουλος και Ιωάννης Καστρινός.

 Οι 24 από τους 26 κατηγορούμενους για τις τρεις επιθέσεις βαρύνονται επιπλέον και με το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

 Οι άλλοι 2 – οι πυρηνάρχες Πατέλης και Πανταζής - βαρύνονται με αυτό της διεύθυνσης μαζί με τους 18 βουλευτές της Χρυσής Αυγής (ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα που προέκυψε μετά τις εκλογές Ιουνίου 2012)

 Διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

Κατηγορούμενοι συνολικά 20 (18 βουλευτές και 2 πυρηνάρχες)

Νίκος Μιχαλολιάκος ,Χρήστος Παππάς, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Κωνσταντίνος Μπαραμπαρούσης, Ελένη Ζαρούλια, Γιώργος Γερμενής, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Μίχος, Γιώργος Γερμενής, Αντώνης Γρέγος, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Ευστάθιος Μπούκουρας, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος, Δημήτρης Κουκούτσης και οι πυρηνάρχες Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής. 

* Επιπλέον κατηγορίες για κακουργηματικού ή πλημμεληματικού βαθμού οπλοκατοχή αντιμετωπίζουν οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Νίκος Μίχος (όπλα και πυρομαχικά) Στάθης Μπούκουρας και Χρήστος Παππάς ο οποίος βαρύνεται επίσης και με υπεξαίρεση μνημείου (πλημμέλημα) 

Ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση

Κατηγορούμενοι συνολικά 45 (οι 24 από τις τρεις πρώτες υποθέσεις) και οι ακόλουθοι 21:

Διονύσης Αγιοβλασίτης, Γεώργιος Αποστολόπουλος, Νικόλαος Αποστόλου, Χρήστος Γαλανάκης, Σαββας Γαροφαλάκης, Αριστόδημος Δασκαλάκης, Γεώργιος Καλπιτζής, Διονύσιος Λιακόπουλος, Εμμανουήλ Μαυρικάκης, Θωμάς Μπαρέκας, Νικολέτα Μπενέκη, Νικόλαος Παπαβασιλείου, Γιώργος Περρής, Γιώργος Πετράκης, Βενετία Πόπορη (αστυνομικός), Βασίλειος Σιατούνης, Θεώνη Σκαρπέλη, Θέμις Σκορδέλη, Χρήστος Στεργιόπουλος, Αθανάσιος Στράτος, Εμμανουήλ Ψυλλάκης.

 Το σύνολο των κατηγορουμένων που είναι αντιμέτωποι με εγκληματική οργάνωση, είτε ως ηγεσία είτε ως μέλη, είναι 65. 

Άλλοι 3 δικάζονται για πλημμελήματα. Πρόκειται για τους: Μαργαρίτα Μικελάτου (σύζυγος Ρουπακιά) για ψευδή κατάθεση, Θεόδωρο Στέφα για παράνομη κατοχή όπλων και πυρομαχικών και Αναστάσιο Χιλιό για παράνομη κατοχή όπλων και κατοχή ναρκωτικών.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, θα πρέπει να απαλλαγούν από τις κατηγορίες για εγκληματική οργάνωση όλοι οι κατηγορούμενοι πρώην βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής. Κατά την εισαγγελέα ένοχος θα πρέπει να κηρυχθεί μόνο ο καθ΄ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα Γ. Ρουπακιάς και όχι οι συγκατηγορούμενοί του για συνέργεια. Όπως τόνισε η εισαγγελική λειτουργός, δεν υφίσταται εγκληματική οργάνωση ενώ όλες οι ενέργειες που αποδίδονται σε οργανωμένη δράση είναι «μεμονωμένα περιστατικά». Ακόμη, για την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών, η εισαγγελέας είχε ζητήσει ενοχή των κατηγορουμένων κατά επιεικέστερη μετατροπή της κατηγορίας από απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, ενώ για την επίθεση σε βάρος του ΠΑΜΕ ζήτησε μετατροπή της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε πλημμεληματικού βαθμού επικίνδυνη και απλή σωματική βλάβη.

Η διαδικασία και οι ποινές

Από την απόφαση που θα ανακοινώσει σήμερα το δικαστήριο θα εξαρτηθεί και η περαιτέρω πορεία της υπόθεσης. Ειδικότερα, αν οι δικαστές αποφασίσουν ενοχή για τους κατηγορούμενους για την εγκληματική οργάνωση (για την οποία κατηγορείται η συντριπτική πλειονότητα των εμπλεκομένων), τότε θα πρέπει να λάβουν το λόγο οι συνήγοροι για να ζητήσουν ελαφρυντικά, να αγορεύσει η εισαγγελέας και το δικαστήριο να αποσυρθεί για να αποφασίσει αν θα τα χορηγήσει. Στη συνέχεια θα πρέπει να υπάρξει απόφαση για τις ποινές που θα επιβληθούν, αλλά και για το αν θα υπάρχουν αναστολές στην εκτέλεση τους. Σε μια τέτοια περίπτωση η διαδικασία αναμένεται να είναι μακρά και να διαρκέσει τέσσερις με πέντε ημέρες.

Από την άλλη, αν η απόφαση είναι αθωωτική, τότε η διάρκεια της διαδικασίας θα είναι σαφώς πιο μικρή. Υπό κρίση θα τεθούν μόνο οι 27 κατηγορούμενοι που τους αποδίδονται η δολοφονία του Παύλου Φύσσα (18 κατηγορούμενοι), η επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες (πέντε κατηγορούμενοι) και η επίθεση στο ΠΑΜΕ (4 κατηγορούμενοι). Αν πάντως, εκδοθεί αθωωτική απόφαση έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση ο προϊστάμενος της εισαγγελίας υπό την προϋπόθεση ότι η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία. Αντίθετα, αν η απόφαση είναι ομόφωνα αθωωτική τότε απαλλαγή των κατηγορουμένων καθίσταται τελεσίδικη.

Να σημειωθεί, τέλος, πως σε περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει την ενοχή των κατηγορουμένων για εγκληματική οργάνωση, τότε για το αδίκημα αυτό προβλέπονται ποινές φυλάκισης που ξεκινούν από 5 έτη (πχ. για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) και φτάνουν τα 15 έτη (π.χ. για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης χωρίς ελαφρυντικό). Ισόβια προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και πολυετείς καθείρξεις προβλέπονται για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας. Το δικαστήριο θα κρίνει ακόμη αν θα χορηγήσει αναστολές σε τυχόν ποινές που μπορεί να επιβάλλει ή όχι.

Συγκεντρώσεις

Με μία διαδικασία στην οποία συγκλονιστική ήταν η συνεχής παρουσία της Μάγδας Φύσσα, μητέρας του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα, από τον κατ’ ομολογίαν δολοφόνο Γιώργο Ρουπακιά, την Τετάρτη έξω από το Εφετείο καλούν πλήθος συνδικάτων, πολιτικών φορέων, συλλόγων, μαθητικών κοινοτήτων, κάθε είδους συλλογικότητες, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν ανακοινώσεις στάσεις εργασίας για διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων.

Τα πρώτα καλέσματα ξεκινούν με συγκέντρωση στις 9πμ έξω από το Μετρό Αμπελοκήπων, ενώ ο κύριος όγκος όσων πάρουν μέρος, αναμένεται να συγκεντρωθεί στις 11πμ, που θα είναι σε εξέλιξη και οι στάσεις εργασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «καλεί όλες και όλους, τα μέλη, τους φίλους του και κάθε δημοκρατικό πολίτη, στη μεγάλη αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στις 9.30 το πρωί (Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας), εν όψει της ανακοίνωσης της απόφασης στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Να υψωθεί από όλες και όλους φωνή καταδίκης της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αύριο Τετάρτη 7 Οκτώβρη, θα παρευρεθεί στο Εφετείο Αθήνας, όπου θα ανακοινωθεί η απόφαση στη δίκη της ναζιστικής – εγκληματικής Χρυσής Αυγής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Συνεχώς βγαίνουν και νέα καλέσματα για τη συγκέντρωση στο Εφετείο, ενώ συγκεντρώσεις θα γίνουν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

«Φρούριο» το εφετείο

Στον σχεδιασμό περιλαμβάνονται στελέχη της ΕΥΠ, της αντιτρομοκρατικής και της κρατικής ασφάλειας σε πληροφοριακό επίπεδο, προκειμένου να εντοπίζουν ύποπτες ενδείξεις.

Στα μέτρα τάξης για το πρωί της Τετάρτης περιλαμβάνονται 2.500 αστυνομικοί, της ασφάλειας, της ομάδας ΔΡΑΣΗ, της ΟΠΚΕ και της ΔΙ.ΑΣ., που βρίσκονται στο περιμετρικά του Εφετείου και κατά μήκος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, η οποία θα παραμείνει κλειστή από το Πεδίον του Άρεως έως τη λεωφόρο Κηφισίας.

Σε ταράτσες παρακείμενων κτιρίων έχουν τοποθετηθεί αστυνομικοί-παρατηρητές για να έχουν εικόνα των 15.000 συγκεντρωμένων που υπολογίζουν αστυνομικές πηγές πως θα βρεθούν στο σημείο.

Στον ουρανό της Αθήνας απλώθηκε  ένα εναέριο «δίχτυ» με drones και ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ, να καταγράφουν από αέρος και να ενημερώνουν παράλληλα για ύποπτες κινήσεις ατόμων. Η άφιξη δικαστών και εισαγγελέων πραγματοποιέιται σε διαφορετικές ώρες και διαφορετικά δρομολόγια από αυτά που πραγματοποιούν συνήθως και εισέχονται στο υπόγειο γκαράζ του εφετείου, από την πίσω πόρτα, πάντα συνοδεία αστυνομικών.

Από σήμερα το βράδυ μάλιστα, θα υπάρξει αυξημένη επιτήρηση κτιρίων εν δυνάμει «στόχων», όπως το Εφετείο, το Συμβούλιο της Επικρατείας, τα δικαστήρια στην Ευελπίδων, τα δικαστήρια του Πειραιά, αλλά και γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Κυκλοφοριακά προβλήματα αναμένονται σήμερα στο κέντρο της Αθήνας καθώς η δίκη της Χρυσής Αυγής φέρνει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα κλειστοί θα είναι οι ακόλουθοι δρόμοι:

 • Λουκάρεως, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
 • Δέγλερη, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.
 • Κάλβου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Δέγλερη και Λουκάρεως.
 • Τριχωνίδος, σε όλο το μήκος της.
 • Κούζη, σε όλο το μήκος της.
 • Δ. Τσέλιου, στο τμήμα της μεταξύ των οδών Κεδρηνού και Κάλβου.
 • Λ. Αλεξάνδρας, σε όλο το μήκος της (σταδιακά από τις 07:45).

Οι οδηγοί για την εξυπηρέτησή τους, αλλά και για την αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, μπορούν να ακολουθούν τις ακόλουθες εναλλακτικές διαδρομές:

Λ. Αλεξάνδρας:

 • Ρεύμα προς Λ. Κηφισίας (άνοδος): Μέσω της οδού Πατησίων.
 • Ρεύμα προς Πατησίων (κάθοδος): Μέσω της Λ.Β.Σοφίας.
 • Λουκάρεως, Δέγλερη, Κάλβου, Τριχωνίδος, Κούζη, Δ. Τσέλιου:
 • Μέσω παράλληλων οδών, και σύμφωνα με την κατεύθυνση κυκλοφορίας τους.
 • προς και από Νοσοκομειακά Ιδρύματα “ΕΛΠΙΣ” και “ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ” (για ασθενείς και εργαζόμενους):
 • Μέσω της διαδρομής: Πανόρμου – δεξιά Κεδρηνού – αριστερά Δημητσάνας (αντίθετα – διευκόλυνση από ρυθμιστή τροχονόμο)
 • Ακόμη θα πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις στα δρομολόγια και τις στάσεις των λεωφορείων και των τρόλεϊ.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr