ΕΛΛΑΔΑ

Χρυσή Αυγή: Τι θα γίνει με τις ποινές για τους «μεγάλους» της οργάνωσης – Σήμερα οι ανακοινώσεις

Δημοσίευση 7 Οκτωβρίου 2020, 21:00 / Ανανεώθηκε 8 Οκτωβρίου 2020, 00:02
Χρυσή Αυγή: Τι θα γίνει με τις ποινές για τους «μεγάλους» της οργάνωσης – Σήμερα οι ανακοινώσεις
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

«Κλειδί» για την τύχη των καταδικασμένων μελών της Χρυσής Αυγής είναι η αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών από το δικαστήριο. Τι ισχύει για τις ποινές τους.

Αυλαία στη δίκη της Χρυσής Αυγής πέφτει με την καταδίκη των ηγετικών μελών της οργάνωσης για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε ιστορική. Πλέον, το ενδιαφέρον όλων εστιάζει στις ποινές που θα κληθούν να εκτίσουν οι καταδικασθέντες και κυρίως η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής. «Κλειδί» για την τύχη τους είναι η αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών από το δικαστήριο.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον ποινικό κώδικα ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι άλλοι έξι πρώην βουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση αντιμετωπίζουν ποινές από πέντε έως δεκαπέντε χρόνια. Την ίδια ώρα σημαντική παράμετρος για όσους κρίθηκαν ένοχοι είναι αν οι ποινές που θα τους επιβληθούν θα είναι εκτελεστές ή με ανασταλτικό χαρακτήρα.

Η ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής, εφόσον το δικαστήριο επιβάλλει άμεσα εκτελεστές ποινές φυλάκισης θα οδηγηθεί σε ειδική πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού.

Να σημειωθεί πως το δικαστήριο διέκοψε για τις 12:30 αύριο το μεσημέρι με την αγόρευση της εισαγγελέως επί των ελαφρυντικών που αιτήθηκαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων.

Σε επιφυλακή για εκτέλεση ενταλμάτων η ΕΛ.ΑΣ

Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. Μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η ΕΛ.ΑΣ είναι σε εγρήγορση προκειμένου όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες να είναι σε θέση να συλλάβει τα μέλη και τα στελέχη της οργάνωσης που καταδικάστηκαν.

Πληροφορίες του newpost αναφέρουν πως μέχρι την έκδοση των αποφάσεων για τις ποινές όλοι οι καταδικασθέντες θα βρίσκονται σε διακριτική αστυνομική επιτήρηση. Στόχος είναι όταν τα σχετικά εντάλματα εκδοθούν να υπάρξει άμεση και χωρίς προβλήματα εκτέλεσή τους.

Τι προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας

Αντιμέτωποι με ποινή κάθειρξης έως 15 έτη σύμφωνα με τη σχετική διάταξη του Ποινικού Κώδικα βρίσκονται πλέον οι ένοχοι για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Πιο αναλυτικά, το προβλεπόμενο πλαίσιο ποινής για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προβλέπει από 5 έως 10 χρόνια κάθειρξη. Αν αναγνωριστεί ελαφρυντικό τότε το πλαίσιο ποινής κυμαίνεται από 1 έως 5 έτη.

Η ποινή για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης στην οποία καταδικάστηκαν ο Νίκος Μιχαλολιάκος και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι από 5 έως 15 χρόνια κάθειρξη. Αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε το πλαίσιο ποινής αρχίζει από τα 2 έτη και φτάνει τα 8 έτη.

Από τη στιγμή που οι δικαστές αποφάσισαν ενοχή για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης η όλη διαδικασία όσον αφορά τις ποινές αναμένεται να διαρκέσει ημέρες καθώς θα πρέπει να λάβουν το λόγο οι συνήγοροι των κατηγορουμένων για να ζητήσουν ελαφρυντικά, να αγορεύσει η εισαγγελέας και το δικαστήριο να αποσυρθεί για να αποφασίσει αν θα τα χορηγήσει.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές που θα επιβληθούν , αλλά και για το αν θα υπάρχουν αναστολές στην εκτέλεση τους. Αξίζει να σημειωθεί πως «μάχη» θα δοθεί και για το αν θα υπάρξουν αναστολές στην εκτέλεση των ποινών, καθώς από αυτό εξαρτάται αν οι καταδικασθέντες θα οδηγηθούν στη φυλακή ή θα αφεθούν ελεύθεροι με όρους.