current views are: 6

8 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση08:59

Σοφός στον Alpha 98,9: «Είμαι υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων του νέου Ποινικού Κώδικα – Ο λαός αποφασίζει για πολιτική αποδοκιμασία»

Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αναφέρθηκε στον νέο Ποινικό Κώδικα και όσα αυτός ορίζει για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής.

Δημοσίευση 08:59’

Ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αναφέρθηκε στον νέο Ποινικό Κώδικα και όσα αυτός ορίζει για τους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής.

Ο Θέμης Σοφός τόνισε ότι είναι υπερ των μεταρρυθμίσεων του νέου Ποινικού Κώδικα, ο οποίος ορίζει ότι ο λαός είναι εκείνος που αποφασίζει ποιον θα εκλέξει, ακόμα κι αν είναι έγκλειστος. 

«Πρόκειται για μια ιστορική και εμβληματική απόφαση για την ελληνική δημοκρατία. Με την απόφαση αυτή ανοίγει ο διάλογος για να αρθεί το θεσμικό παράδοξο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, να φιλοξενεί στους κόλπους του το κοινοβούλιο μορφώματα, που έχουν ιδεολογικό πρόσημο αντίθετο με την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος…», δήλωσε αρχικά ο κ. Σοφός σχετικά με την ιστορική απόφαση του Εφετείου για τη Χρυσή Αυγή στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Νομικά πρέπει να διέρχεται η κρίση πρώτα και μετά η πολιτική τοποθέτηση, καθώς το Σύνταγμά μας δεν απαγορεύει την ίδρυση και λειτουργία κομμάτων. Δεν έχει απαγορευτικές διατάξεις. Έχει μια γενική προϋπόθεση για τα κόμματα, να εξυπηρετούν την ελευθερια λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πρέπει να δει κανείς στην πράξη τη λειτουργία του κόμματος για να κριθεί στο τέλος αν εξυπηρετεί αυτήν. Αυτή η απόφαση προφανώς αποτελεί μια διαπίστωση μετά από πολυετή δικαστική διαδικασία ότι υπήρξαν ζητήματα σοβαρότατης παραβίασης συνταγματικών θεσμών και ταυτόχρονα, αυτές οι κρίσεις πρέπει να διέλθουν του δεύτερου βαθμού δικαιοδοσίας, ώστε να θεωρηθεί ότι υπάρχει τελεσίδικη κρίση ως προς αυτά τα θέματα».

Για το αν άργησε η δικαιοσύνη να πάρει την απόφαση: «Τα πολιτικά κόμματα, όπως λειτουργούν σήμερα, είναι τα τελευταία που πρέπει να μιλούν. Τα πολιτικά κόμματα συνθέτουν το πολιτικό σύστημα που οδήγησε στη δημιουργία τέτοιων μορφωμάτων. Οι πανηγυρισμοί τους είναι υποκριτικοί και ανεπέριστοι. Ο πανηγυρισμός πρέπει να γίνεται από αυτόν που δεν συνετέλεσε στη δημιουργία τους. Συμβάλει και κάποιος όταν παραλείπει, όχι μόνο όταν ενεργεί».

«Η συζήτηση για την κατάργηση στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων πρέπει να συνεχιστεί. Υπάρχουν επιχειρήματα, θα πω όμως το εξής ένα απλό, η συμμετοχή στο εκλέγειν και το εκλέγεσθαι αποτελεί έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας. Αυτό σημαίνει ότι ο λαός αποφασίζει κυρίαρχα και θα συμβεί αυτό που θέλει ο λαός, επειδή το θέλει ο λαός», επεσήμανε. 

Για τον νέο Ποινικό Κώδικα: «Δεν μπορούσα να διαφωνήσω με τις μεταρρυθμίσεις και δημοσίως τις υποστήριξα. Είμαι υπέρμαχος των μεταρρυθμίσεων του νέου Ποινικού Κώδικα».

Για το αν οι καταδικασθέντες μπορούν να βάλουν υποψηφιότητα: «Ο συνταγματικός νομοθέτης έκρινε ότι αυτό συνιστά μια πολιτική αποδοκιμασία. Αυτή, μπορεί να έρχεται μόνο από τον λαό. Αν ο λαός έχει μπροστά του τον υποψήφιο, είτε είναι έγκλειστος, είτε είναι καταδικασθής αμετάκλητα για ένα ποινικό αδίκημα, τότε πρόκειται περί της έκφρασης της πολιτικής του αποδοκιμασίας. Αν θέλει να τον ψηφίσει, αντιλαμβάνεστε ότι πρέπει να τεθεί υπό γενικότερη σκέψη»

«Η συζήτηση πρέπει να είναι ευρύτερη. Μπορεί να υπάρχει τέτοια ελευθερία ίδρυσης πολιτικών κομμάτων; Πρέπει να τεθούν κι άλλοι περιορισμοί, γιατί το ευρύ πλαίσιο που δίνει το Σύνταγμα απλά και μόνο να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, οδηγεί εκ φύσεως του το ίδιο το πράγμα σε δυσλειτουργία. Πρέπει να προσέξει κανείς τις προϋποθέσεις της σύστασης ενός κόμματος. Οι προϋποθέσεις αυτή τη στιγμή είναι να πάει κάποιος να δώσει το όνομα και το έμβλημα του κόμματος και μια εκλογική δήλωση ότι εξυπηρετεί τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αν γίνει πιο ουσιαστικός ο έλεγχος, εκεί νομίζω ότι θα υπάρχουν καλύτερα ερείσματα της καλύτερης λειτουργίας και εξασφάλισης του δημοκρατικού πολιτεύματος», κατέληξε.

 


σχετικα αρθρα