ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Την Παρασκευή η απόφαση για τα ελαφρυντικά - Διακόπηκε η συνεδρίαση

Δημοσίευση 8 Οκτωβρίου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 8 Οκτωβρίου 2020, 19:23
Δίκη Χρυσής Αυγής: Την Παρασκευή η απόφαση για τα ελαφρυντικά - Διακόπηκε η συνεδρίαση
Facebook Twitter Whatsapp

Την Παρασκευή θα συνεχιστεί η συνεδρίαση του δικαστηρίου για το εάν θα χορηγηθούν ελαφρυντικά στα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 11 το πρωί.

Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη μαραθώνια συνεδρίαση στο Εφετείο Αθηνών, για τα πιθανά ελαφρυντικά των καταδικασθέντων μελών της Χρυσής Αυγής. Η συνεδρίαση του δικαστηρίου θα συνεχιστεί το πρωί της Παρασκευής στις 11, όταν και θα συνεχιστούν οι δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά των πελατών τους. Στη συνέχεια το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να λάβει απόφαση, ενώ δεν αποκλείεται την Παρασκευή να ανακοινωθούν και ποινές των καταδικασθέντων.

Η εισαγγελική πρόταση

Είχε προηγηθεί η πρόταση της εισαγγελέως επί των ελαφρυντικών. Η δικαστική λειτουργός, προέβη σε επαναδιατύπωση της πρότασής της για τα ελαφρυντικά μετά την δευτερολογία των συνηγόρων υπεράσπισης, προτείνοντας την αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου (όπως οριζόταν με τον παλιό Ποινικό Κώδικα που άλλαξε τον Ιούνιο του 2019) για τους εξής κατηγορούμενους:

– Όσους έχουν ενοχή για πλημμελήματα

– Όσους έχουν ενοχή για ένταξη για εγκληματική οργάνωση αλλά δεν εμπλέκονται σε βαριές εγκληματικές δραστηριότητες όπως δολοφονία Φύσσα και λοιπά.

Στην ουσία η αναγνώριση του ελαφρυντικού αφορά σε κάθε κατηγορούμενο ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ένταξη χωρίς να έχει άλλη κακουργηματική πράξη που να συνδέεται με την οργάνωση. Η εισαγγελέας διευκρίνισε ότι αυτό δεν αφορά τους επτά πρώην βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και άλλους κατηγορούμενους όπως ο Γιώργος Ρουπακιάς, οι δύο καταδικασθέντες για τη δολοφονία Λουκμάν, οι συνεργοί στη δολοφονία Φύσσα, οι καταδικασθέντες για Αντίπνοια, Συνεργείο, οι κατηγορούμενοι για επίθεση στους αλιεργάτες κλπ.

Αρχικά η εισαγγελέας ζήτησε την απόρριψη των ελαφρυντικών για όλους τους ενόχους για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης ενώ για τους 11 που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ζητήθηκε μόνο για τρία άτομα και συγκεκριμένα τους Μπούκουρα, Κουκούτση και Αλεξόπουλο να ισχύσει ένα μόνο ελαφρυντικό και συγκεκριμένα αυτό της μη τέλεσης κακουργηματικής πράξης κατά το παρελθόν.

Υπενθυμίζεται ότι από την απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά θα κριθεί και το ύψος των ποινών που θα επιβληθεί σε καθέναν από τους κριθέντες ενόχους.

Για τον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά η αλληλουχία της σημερινής διαδικασίας θα κρίνει αν θα έρθει αντιμέτωπος με ισόβια ή με 15ετή κάθειρξη.

Αντίστοιχα, οι επτά ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης (Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Χρήστος Παππάς, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος, Αρτέμης Ματθαιόπουλος και Γιώργος Γερμενής) αν θα έρθουν αντιμέτωποι με 15ετή κάθειρξη ή με πολύ μικρότερη ποινή καθώς αν αναγνωριστούν ελαφρυντικά, οι προβλεπόμενες ποινές κυμαίνονται από 2 μέχρι 8 έτη κάθειρξης. Για τα μέλη της οργάνωσης, η αναγνώριση ελαφρυντικών μειώνει το πλαίσιο της ποινής των 5 έως 10 ετών σε 1 έως 5 έτη.

Η διαδικασία σήμερα εκτιμάται πως θα είναι πιο σύντομη όσον αφορά την αναγνώριση ελαφρυντικών, καθώς μετά την εισαγγελέα οι συνήγοροι έχουν δικαίωμα σύντομης δευτερολογίας. Το δικαστήριο, αφού συνεδριάσει, θα ανακοινώσει την απόφασή του για τα ελαφρυντικά, οπότε η διαδικασία θα περάσει στη φάση των ποινών.

Μετά την αναγγελία των ποινών το δικαστήριο δικαιούται να ζητήσει να προσαχθούν ενώπιόν του απόντες κατηγορούμενοι.

Αντέδρασαν με την πρόταση οι συνήγοροι των υπεράσπισης των καταδικασθέντων

Ένταση επικράτησε στο δικαστήριο μετά την πρόταση της εισαγγελέως έδρας που ζήτησε την απόρριψη όλων των αιτημάτων για ελαφρυντικά εξαιρώντας μόνο τους πρώην βουλευτές Δημήτρη Κουκούτση, Στάθη Μπούκουρα και Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, οι οποίοι είχα, αιτηθεί συγκεκριμένη ελαφρυντική περίσταση με βάση τον παλιό Ποινικό Κώδικα.

Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής: Δεν υφίσταται «αδιέξοδο»

Σε δηλώσεις του έξω από το Εφετείο ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής, Κώστας Παπαδάκης διαπίστωσε ότι «ο νέος ποινικός κώδικας έχει πράγματι καταργήσει την παρεπόμενη ποινή της στερήσεως των πολιτικών δικαιωμάτων» αλλά, όπως τόνισε ο ίδιος, δεν υφίσταται «αδιέξοδο» και «δεν είναι αδύνατη η αντιμετώπιση» με την προσθήκη του ασυμβίβαστου μέσω της αλλαγής της εκλογικής νομοθεσίας.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης «η αντιμετώπιση του αποκλεισμού δεν είναι θέμα αποκλειστικά του Ποινικού Κώδικα και μπορεί να λυθεί άμεσα, χωρίς να υπάρχει αναδρομικότητα», μάλιστα «έστω και χωρίς η καταδίκη να είναι αμετάκλητη».

Ο κ. Παπαδάκης εξήγησε ότι δεν πρέπει να συγχέεται η διαδικασία της κατάθεσης καταστατικού στον Άρειο Πάγο με τον αποκλεισμό από την εκλογική διαδικασία. «Ο Άρειος Πάγος θα αντιμετωπίσει μια νέα πραγματικότητα και θα αναλάβει τις ευθύνες του και είναι βέβαιο ότι θα αποδώσει δικαιοσύνη» υπογράμμισε ο κ. Παπαδάκης.

Για «δώρο στην Χρυσή Αυγή» έκανε λόγο χαρακτηριστικά ο συνήγορος της Πολιτικής Αγωγής αναφερόμενος στην κατάργηση της έκπτωσης των πολιτικών δικαιωμάτων «μαζί με άλλα πολλά» όπως η μείωση των ποινών και το ελαφρυντικό της μη εύλογης διαρκείας της δίκης, αλλά όπως υπογράμμισε ξανά «δεν υπάρχουν αδιέξοδα ως προς τη μη συμμετοχή σε εκλογές».

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr