ΕΛΛΑΔΑ

Η πρώτη βροχή μετέτρεψε σε βούρκο τη νέα προσφυγική δομή στη Λέσβο - Έπιασαν δουλειά οι υπηρεσίες του υπουργείου

Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2020, 11:00 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2020, 11:51
Η πρώτη βροχή μετέτρεψε σε βούρκο τη νέα προσφυγική δομή στη Λέσβο - Έπιασαν δουλειά οι υπηρεσίες του υπουργείου
Facebook Twitter Whatsapp

Η βροχόπτωση αποτέλεσε την αιτία για τη συγκέντρωση λιμναζόντων υδάτων σε 3 από τις 15 συνολικά οριοθετημένες περιοχές της δομής και την πλημμύριση 80 εκ των 1100 σκηνών που υπάρχουν, σήμερα, εντός της δομής.

Ισχυρά καιρικά φαινόμενα έπληξαν χθες τη Λέσβο και το προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Μαυροβούνι. Η βροχόπτωση αποτέλεσε την αιτία για τη συγκέντρωση λιμναζόντων υδάτων σε 3 από τις 15 συνολικά οριοθετημένες περιοχές της δομής  και την πλημμύριση 80 εκ των 1100 σκηνών που υπάρχουν, σήμερα, εντός της δομής.

«Οι χθεσινές ζημιές στο Μαυροβούνι καταδεικνύουν την ανάγκη άμεσης υλοποίησης του έργου της νέας κλειστής/ελεγχόμενης δομής. Δομή που θα προσφέρει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, σύγχρονες εγκαταστάσεις και περισσότερη ασφάλεια», αναφέρουν πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης.

Οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που επιχειρούν στο πεδίο, σε συνεργασία με εθελοντές της Κοινωνίας των Πολιτών, έχουν ήδη προχωρήσει σε:  

- Μεταφορά των διαμενόντων σε σκηνές που πλημμύρισαν, σε κοινόχρηστους χώρους (rub halls), όπου και θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας.  
- Αποκατάσταση ή κατάργηση των 80 περίπου σκηνές που επηρεάστηκαν, καθώς ήδη έχουν αποχωρήσει 2,500 διαμένοντες από την προσωρινή δομή στο Μαυροβούνι και θα αποχωρήσουν επιπλέον 1,300 για μετεγκατάσταση στο εξωτερικό.  
- Διανομή αδιάβροχων καλυμμάτων προκειμένου να ενισχυθούν οι οροφές των σκηνών.  
- Επισήμανση των σημείων, όπου θα επικεντρωθούν τα έργα αποστράγγισης.  

Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Μετανάστευσης, τα έργα διαχείμασης (winterization) βρίσκονται σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι κατέθεσε σχετικό Τεχνικό Δελτίο συνολικού ποσού 5.580.000 ευρώ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  το οποίο έχει ήδη εγκριθεί και άμεσα θα υλοποιηθούν τα έργα. Τα έργα χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  

(Φωτό: stonisi.gr)

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr