ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Τη Δευτέρα η απόφαση για τα ελαφρυντικά - Στις 10 το πρωί οι ανακοινώσεις

Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2020, 17:00 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2020, 17:33
Δίκη Χρυσής Αυγής: Τη Δευτέρα η απόφαση για τα ελαφρυντικά - Στις 10 το πρωί οι ανακοινώσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Παρά τις πληροφορίες που ήθελαν το δικαστήριο να ανακοινώνει την απόφαση επί των ελαφρυντικών για τους καταδικασθέντες Χρυσαυγίτες το απόγευμα της Παρασκευής, τελικά η συνεδρίαση διεκόπη για το πρωί της Δευτέρας.

Την ολοκλήρωση της σημερινής διαδικασίας αποφάσισε η έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών.

Το δικαστήριο διέκοψε για τη Δευτέρα ώρα 10 το πρωί, παρά τις πληροφορίες που ήθελαν το δικαστήριο να ανακοινώνει την απόφαση επί των ελαφρυντικών για τους καταδικασθέντες Χρυσαυγίτες το απόγευμα της Παρασκευής. Έτσι, το πρωί θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά. Θα ακολουθήσει η διαδικασία για τις ποινές σε βάρος των καταδικασθέντων, αλλά και για το εάν ο όποιες ποινές ανακοινωθούν θα είναι άμεσα εκτελεστέες ή όχι. 

Η διαδικασία σήμερα, που ξεκίνησε με την απρόσμενη τοποθέτηση-απάντηση της Εισαγγελέως στις σφοδρές αντιδράσεις της υπεράσπισης για την εισήγηση της επί των ελαφρυντικών, αναλώθηκε τις πρώτες ώρες με τις δευτερολογίες των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά . Η διαδικασία δευτερολογιών ξεκίνησε χθες , μετά την τοποθέτηση της Εισαγγελέως που ζήτησε μόνο μία ελαφρυντική περίσταση για συγκεκριμένη κατηγορία κατηγορουμένων, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων της υπεράσπισης. Η τοποθέτηση της Εισαγγελέως, που φαίνεται να προκαλεί πολλά σχόλια στο νομικό κόσμο με πρώτους του συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής που την χαρακτηρίζουν νομικά εσφαλμένη, φαίνεται να αναγκάζει την υπεράσπιση να τοποθετηθεί με πιο οργανωμένη νομική τεκμηρίωση των αιτημάτων της, καθώς οι πρώτες τοποθετήσεις που έγιναν, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, περιείχαν πιο διευρυμένες αιτιολογίες για τα ελαφρυντικά, όπως η αγάπη στα ζώα, ο γάμος με την ίδια γυναίκα, η χριστιανική πίστη, ο εθελοντισμός κ.α.

Έτσι, παρά τις 11 ώρες που διήρκησαν οι αγορεύσεις μετά την ανακοίνωση της επί της ενοχής απόφασης, πλέον -μετά τη θέση της κ. Αδαμαντίας Οικονόμου- οι εκπρόσωποι των κατηγορουμένων φαίνεται να επιθυμούν να δώσουν μία αυστηρά "πιο νομική" μάχη, επικαλούμενοι νομολογία, αποφάσεις κ.α. Σήμερα αναμένεται η ολοκλήρωση των αγορεύσεων με την τοποθέτηση των πλέον των 20 συνηγόρων, μεταξύ αυτών και εκείνοι πρώην βουλευτών και της διευθυντικής ομάδας, που υπολείπονται από τον κατάλογο των 57 κριθέντων ενόχων εκ των οποίων οι 50 είναι για εγκληματική οργάνωση. (σσ Οι 7 για διεύθυνση και οι υπόλοιποι για ένταξη).

Τι ζήτησαν οι συνήγοροι

Από την Τετάρτη οι συνήγοροι των κατηγορουμένων δίνουν μάχη για την αναγνώριση συγκεκριμένων ελαφρυντικών, τα οποία μπορούν να μειώσουν το ύψος της τιμής που αναμένεται να τους επιβληθεί. Την ίδια ώρα ετοιμότητα βρίσκεται η ΕΛΑΣ που έχει ήδη σχέδιο για τη μεταφορά των καταδικασθέντων στις φυλακές.

Ειδικότερα οι συνήγοροι επικαλέστηκαν τον πρότερο έντιμο βίο, την ειλικρινή μεταμέλεια και την εύλογη διάρκεια της δίκης.

Να σημειώσουμε ότι για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης ο Ποινικός Κώδικας προβλέπει πέντε έως 15 χρόνια κάθειρξη, ενώ για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση προβλέπονται 5-10 χρόνια. Με την αναγνώριση των ελαφρυντικών το ύψος των ποινών μειώνεται στην πρώτη περίπτωση από 2 έως 8 έτη και στη δεύτερη από 1 έως 5 χρόνια. Κάτι τέτοιο θα παίξει στη συνέχεια και συγκεκριμένα και για το αίτημα των κατηγορουμένων επί της αναστολής εκτέλεσης της ποινής. Αυτό αναμένεται να ζητηθεί γιατί κανένας εξ αυτών δεν θέλει να οδηγηθεί στις φυλακές. Η μέρα προμηνύεται μεγάλη καθώς αναμένεται να υπάρξει εκ νέου αγόρευση των συνηγόρων, να υπάρξει διάσκεψη του δικαστηρίου για την έκδοση της απόφασης των ελαφρυντικών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η εισαγγελική πρόταση επί των ποινών και ακολούθως το δικαστήριο θα πρέπει να αποφανθεί. Ακολούθως θα υπάρξει νέος γύρος επί των αναστολών των ποινών.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr