ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε η αίτηση εξαίρεσης Λαγού – Αύριο το πρωί η εισαγγελική πρόταση για τις ποινές - Κανένα ελαφρυντικό για διευθυντήριο και Ρουπακιά

Δημοσίευση 12 Οκτωβρίου 2020, 09:00 / Ανανεώθηκε 12 Οκτωβρίου 2020, 19:14
Δίκη Χρυσής Αυγής: Απορρίφθηκε η αίτηση εξαίρεσης Λαγού – Αύριο το πρωί η εισαγγελική πρόταση για τις ποινές - Κανένα ελαφρυντικό για διευθυντήριο και Ρουπακιά
Facebook Twitter Whatsapp

Η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη ανακοίνωσε την απόφασή της για τα ελαφρυντικά. Κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής. 

Στον σκληρό πυρήνα της απόφασης για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής εισήλθε το δικαστήριο, το οποίο ανακοίνωσε την απόφασή του για τη χορήγηση ή μη ελαφρυντικών στους κατηγορούμενους. Έπειτα από αίτημα του Γιάννη Λαγού για εξαίρεση της παρούσας σύνθεσης λόγω μεροληψίας, η διαδικασία διακόπηκε και άρχισε για αρκετές φορές. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα απορρίφθηκε το αίτημα για εξαίρεση από το δικαστήριο, ενώ οι διαρκείς διακοπές πήγαν τη διαδικασία πίσω με αποτέλεσμα η εισαγγελική πρόταση για τις ποινές των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών να διατυπωθεί το πρωί της Τρίτης.

Τι προηγήθηκε

Αφού ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου για τα ελαφρυντικά και ενώ περιμέναμε στη συνέχεια την πρόταση της εισαγγελέα επί των ποινών και την τελική απόφαση των δικαστών, ο Γιάννης Λαγός κατάφερε να εκτροχιάσει τη διαδικασία. Ο ευρωβουλευτής αμέσως μετά την ανακοίνωση για τα ελαφρυντικά, επικαλούμενος προσβολή του τεκμηρίου αθωότητας και προκατάληψης του δικαστηρίου προς το πρόσωπό του, υπέβαλε αίτηση εξαίρεσης της έδρας πλην της εισαγγελέως. Όμως, στην πρόοδο της εξέτασης του αιτήματος Λαγού προέκυψε νέα εμπλοκή, ήταν δεύτερη επίκουρη ειδική ανακρίτρια στην κύρια ανάκριση που διενεργήθηκε στο Εφετείο για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Μετά την εξέλιξη έγινε δεκτό το κώλυμα της προέδρου, και η διαδικασία για την εξέταση του αιτήματος να προχώρησε με άλλη πρόεδρο. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα του συνηγόρου του Λαγού για εξαίρεση της έδρας, αναγκάζοντας μάλιστα τον ευρωβουλευτή να πληρώσει τα έξοδα, από 50 έως 150 ευρώ. 

Η εισαγγελέας νωρίτερα, απέρριψε το αίτημα εξαίρεσης που υπέβαλε η πλευρά του Λαγού. Μετά την ανακοίνωση αυτή, γίνεται σαφές ότι το αίτημα του Γιάννη Λαγού θα εξεταστεί, αφού το δικαστήριο που δικάζει τη Χρυσή Αυγή έκρινε παραδεκτή την αίτηση. Ενώ είχε αποχωρήσει η νέα σύνθεση, ο Γιάννης Λαγός ακούστηκε να λέει: «Έτσι μπράβο, έναν τους στέλνουμε στο σπίτια τους». 

Κανένα ελαφρυντικό για το «διευθυντήριο» της ΧΑ - Ποιοι πέφτουν στα «μαλακά»

Νωρίτερα, το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στη διευθυντική ομάδα της Χρυσής Αυγής και συγκεκριμένα στους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παπά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Επιπλέον, δεν αναγνωρίστηκε ελαφρυντικό ούτε για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, ούτε για όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, στην επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες.

Ελαφρυντικά αναγνωριστήκαν μόνο σε όσους είχαν μικρή συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, καθώς και στους πρώην βουλευτές της ΧΑ Μπούκουρα, Αλεξόπουλο Αρβανίτη και ΜίχοΕλαφρυντικό λαμβάνουν πλην των πρώην βουλευτών, οι: Αναδιώτης, Τσακανίκας, Αγριογιαννης, Ευγενικός, Χατζηδάκης, Μαριάς, Χρυσαφίτης, Παπαδόπουλος, Δήμου και Σκάλκος.

Δείτε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις:

-19:12 - Την Τρίτη το πρωί στις 11 η εισαγγελική πρόταση για τις ποινές.

-19:03 - Αποχώρησε η έδρα και αναμένεται  την σύνθεση με Πρόεδρο την Μαρία Λεπενιώτη να πάρει θέση, ώστε να ανακοινώσει ποιά θα είναι η συνέχιση της διαδικασίας. 

-19:03 - Απέρριψε το αίτημα Λαγού για εξαίρεση το δικαστήριο. Δεν προκύπτουν ενέργειες που να τεκμηριώνουν τη μεροληψία του δικαστηρίου, αποφάνθηκε η νέα έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, απορρίπτοντας το αίτημα του Γιάννη Λαγού.

-19:02 - Άρχισε και πάλι η διαδικασία έπειτα από διακοπή περίπου τριών ωρών. 

-16:09 - Διακοπή μίας ώρας έπειτα από την αγόρευση του συνηγόρου του Λαγού. 

-15:41 - Συνεχίζεται η διαδικασία. Το λόγο έχει ξανά ο Κώστας Πλεύρης, συνήγορος υπεράσπισης του Γιάννη Λαγού. Ο κ. Πλεύρης υποστήριξε ότι θεωρεί πως έγιναν παρεμβάσεις της νομοθετικής εξουσίας στην δικαστική, μετά τις δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και πολιτικών αρχηγών, και πώς θεωρεί ότι το δικαστήριο επηρεάστηκε από «όλον τον εσμό των αντιδράσεων». Κατηγόρησε επίσης την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη ότι επέτρεψε κατά τη διάρκεια της δίκης να μιλούν μάρτυρες για φασισμό, ναζισμό κτλ, αντί να τους διακόπτει καθώς -όπως είπε ο κ. Πλεύρης- το δικαστήριο δικάζει πράξεις και όχι ιδεολογίες. «Εγώ είμαι ακροδεξιός. Θέλετε να με πείτε φασίστα; Πείτε με. Θα δικαστώ για τις ιδέες μου;» Ο συνήγορος, απαντώντας στην εισαγγελική πρόταση που χαρακτήρισε αόριστη την αίτηση Λαγού, είπε ότι τα γεγονότα είναι πασίδηλα και γι αυτό δεν τα εξειδίκευσαν, εστιάζοντας στις δηλώσεις των πολιτικών, τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ και στη διαδήλωση την ημέρα της απόφασης επί της ενοχής. Κλείνοντας δε την αγόρευση του, έκανε λόγο για κλίμα φανατισμού, που καλλιεργήθηκε με πολιτικές σκοπιμότητες -όπως είπε- και ανέφερε για την μητέρα του Παύλου Φύσσα. «Βεβαίως να συμπαθήσουμε τις μητέρες που έχασαν τα παιδιά τους, όμως μητέρα είχε και ο Κατσίφας, μητέρες είχαν και τα παιδιά που εκτελέστηκαν έξω από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, και δεν μιλάει κανένας γι΄αυτά».

-15:15 - Διακόπτει εκ νέου το δικαστήριο

-15:14 - Απορρίπτει η εισαγγελέας το αίτημα εξαίρεσης που κατατέθηκε από τον Λαγό 

-15:07 - Δεκτή έγινε η αίτηση αποχής της Μαρίας Σιμιτζή. Νέα πρόεδρος βρίσκεται στην έδρα

-14:59: «Έτσι μπράβο, έναν τους στέλνουμε στο σπίτια τους», ακούστηκε να λέει ο Γιάννης Λαγός, καθώς αποχωρούσε η νέα σύνθεση.

-14:45 Η πρόεδρος του νέου δικαστηρίου δήλωσε κώλυμα καθώς υπήρξε 2η επίκουρος ανακρίτρια της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής. Για το λόγο αυτό το δικαστήριο κατέβηκε ξανά, για να συζητηθεί το νέο κώλυμα πριν τη συζήτηση της αίτησης εξαίρεσης.

-14:44 Στην αίτηση εξαίρεσης δεν συμπεριλαμβάνεται η εισαγγελέας της έδρας, καθώς ως φαίνεται κατέστη αρεστή στους καταδικασθέντες εφόσον είχε προτείνει την αθώωση της εγκληματικής οργάνωσης. Όπως επεσήμανε ο Κώστας Παπαδάκης, το γεγονός αυτό «αναδεικνύει ότι η αίτηση εξαίρεσης γίνεται μόνο και μόνο γιατί δεν τους αρέσει η απόφαση που βγήκε. Ενώ, αντίθετα, η στάση της εισαγγελέως, παρά τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες της, τους είναι αρεστή γιατί ζήτησε να αθωωθούν. Και αυτό και μόνο αρκεί για να αποκαλύψει τον προσχηματικό λόγο της εξαίρεσης που ζητούν».

-14:40 Νέα σύνθεση ανέβηκε στην έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων προκειμένου να δικάσει την αίτηση εξαίρεσης του Λαγού

-13:15: Πλεύρης εναντίον... Πλεύρη για το αίτημα εξαίρεσης Λαγού

-12:32: Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις έξω από το Εφετείο - Άνοιξαν όλοι οι δρόμοι

-11:20: Αν το δικαστήριο κρίνει το αίτημα Λαγού αβάσιμο, η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά με τις ποινές. Αν το κρίνει βάσιμο, το δικαστήριο θα αποσυρθεί και στην έδρα θα ανέβουν άλλοι δικαστές για να κρίνουν το αίτημα έξαιρεσης.

-11:36: Το δικαστήριο αποσύρθηκε για να αποφανθεί

-11:11: Άρχισε η αγόρευση του Κωνσταντίνου Πλεύρη. «Υπάρχει ένας επηρεασμός του δικαστηρίου σας. Έχει γίνει από πρόεδρο της Δημοκρατίας, από όλα τα πολιτικά κόμματα, τις εφημερίδες και ΜμΕ. Αυτός ο επηρεασμός για μας δημιουργεί την εντύπωση οτι διακινδυνεύεται η αμεροληψία του δικαστηρίου σας γιατί τόσοι παράγοντες και διαδηλώσεις προσπαθούν να σας επηρεάσουν. Ελπίζω να μην το έκαναν. Αρκεί υπόνοια για να κανουμε αίτηση εξαίρεσης»

-10:47: Στο άκουσμα της είδησης ότι το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στους επτά καταδικασθέντες για την διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης το συγκεντρωμένο πλήθος μπροστά στο Εφετείο ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

-10:33: Διαβάστε ΕΔΩ τι συνέβη με τον Γιάννη Λαγό. Εισέβαλε στην αίθουσα και απαίτησε να πάρει τον λόγο

-10:32: 10 οι προσαγωγές υποστηρικτών της ΧΑ έξω από το Εφετείο

-10:31: Το δικαστήριο διέκοψε για μισή ώρα για να μεταβεί στην αίθουσα ο Κωνσταντίνος Πλεύρης και να αναλύσει το αίτημα εξαίρεσης του Λαγού. 

-10:30: Ελαφρυντικά σε Μπούκουρα, Αλεξόπουλο και Μίχο: Οι βουλευτές Μπούκουρας και Αλεξόπουλος λαμβάνουν το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Στον Νικ. Μίχο αναγνωρίζεται το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη.

-10:27: Το δικαστήριο δεν αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό στην ηγετική ομάδα της ΧΑ. Κανένα ελαφρυντικό και για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά.

-10:26: Εξαιρεση δικαστηρίου ζητά ο Λαγός: "Υπαρχει προκατάληψη απενταντι μας. Έχει χαθεί το τεκμήριο αθωότητας. Υπάρχουν στοιχεία και θα έρθει ο συνήγορος μου για να τα δώσει" δήλωσε ο ίδιος.

-10:18: Έφτασε στο Εφετείο ο Γιάννης Λαγός και μπήκε στην αίθουσα

-10:10: Η αστυνομία προχώρησε σε προσαγωγές χρυσαυγιτών-υποστηρικτών του Γιάννη Λαγού έξω από το Εφετείο, μετά την ένταση με τα μέλη του ΠΑΜΕ

-10:07: Από λεπτό σε λεπτό η κρίσιμη απόφαση του δικαστηρίου.

-10:01: Σύμφωνα με την αστυνομία, κλειστό είναι αυτή την ώρα το ρεύμα καθόδου της λεωφόρου Αλεξάνδρας από το ύψος της λεωφόρου Κηφισίας λόγω της συγκέντρωσης έξω από το Εφετείο Αθηνών. Όπως διευκρινίζει η Τροχαία θα γίνονται κυκλοφοριακές ρυθμίσεις ανάλογα με τις συνθήκες στην περιοχή.

-10:00 Υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η στάση - στάθμευση και η κυκλοφορία των οχημάτων, στις εξής οδούς: Λουκάρεως, στο τμήμα της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας. Δέγλερη, στο τμήμαs της μεταξύ της οδού Κεδρηνού και της Λ. Αλεξάνδρας.

-9:54: Έφτασε η Μάγδα Φύσσα. Καταχειροκροτήθηκε από τα μέλη του ΠΑΜΕ.

-9:46: Ένταση στο Εφετείο. Ομάδα υποστηρικτών του καταδικασμένου Γιάννη Λαγού επιχείρησαν να πλησιάσουν τους συγκεντρωμένους του ΠΑΜΕ. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ τους απώθησαν αφού είχαν προλάβει να ρίξουν ένα καφέ. Πρόκειται για πέντε άτομα.

-9:34: Έκλεισε μόλις η κάθοδος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας

-9:32: Δεν πέρασε του Λαγού. Οι αρχές απαγόρευσαν συγκέντρωση οπαδών του Γιάννη Λαγού έξω από το εφετείο στην οποία είχε καλέσε ο ίδιος. Ο ευρωβουλευτής είναι προκλητικός στις αναρτήσεις του τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα θα είναι παρών στο δικαστήριο.

-9:31: Το πλαίσιο των ποινών: Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έχει κρίνει ενόχους 57 κατηγορούμενους, με επτά να έχουν κηρυχθεί ένοχοι για πλημμελήματα. Από τους υπόλοιπους 50, επτά πρώην βουλευτές, κρίθηκαν ως ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης και οι υπόλοιποι 43 μέλη της. Στους 43 καταδικασθέντες για ένταξη περιλαμβάνονται και οι καταδικασθέντες για τα κακουργήματα που αφορούν την δολοφονία Φύσσα και την επίθεση κατά των Αιγυπτίων αλιεργατών, αλλά και ένας από την ομάδα που είχε επιτεθεί σε στελέχη του ΠΑΜΕ, υπόθεση που μετατράπηκε σε πλημμέλημα.
 Το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5- 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη.

-9:30: Συνεχίζεται η δίκη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Στις 10:00 η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, θα ανακοινώσει την απόφασή της για τα ελαφρυντικά.

Πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία

Αφού εκδόθηκε η δικαστική απόφαση για τα ελαφρυντικά για τους δικαζόμενους πολιτικούς αλλά και για τους δράστες, στελέχη και μέλη της ΧΑ διαφόρων δολοφονικών επιθέσεων, με κορυφαία εκείνη της στυγερής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου θα αρχίσει την πρόταση της επί των ποινών για το σύνολο των κατηγορουμένων αλλά και για το σύνολο των κατηγοριών που τους βαρύνουν.

Ανεξάρτητα από την αρχική της πρόταση για την ενοχή των κατηγορουμένων, όπου είχε προτείνει την πλήρη απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα της ένταξης, διεύθυνσης ή συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, η εισαγγελέας σήμερα, όπως συμβαίνει πάντα, θα προτείνει για τις ποινές με βάση τη δικαστική απόφαση περί ενοχής και με βάση το πλαίσιο που θέτει ο νόμος για κάθε αδίκημα.

Η τελική απόφαση του Δικαστηρίου επί των ποινών το πιθανότερο είναι να εκδοθεί σήμερα αργά το απόγευμα, ενώ αύριο Τρίτη, εκτός απροόπτου οι δικαστές μετά από αγορεύσεις των συνηγόρων, θα αποφασίσουν τελικά ποιοι από τους καταδικασθέντες θα πάνε μέσα και ποιοι θα μείνουν έξω με αναστολή.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr