ΕΛΛΑΔΑ

Δίκη Χρυσής Αυγής: Ισόβια στον Ρουπακιά προτείνει η εισαγγελέας - 13 χρόνια για τη διευθυντική ομάδα

Δημοσίευση 13 Οκτωβρίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 13 Οκτωβρίου 2020, 12:35
Δίκη Χρυσής Αυγής: Ισόβια στον Ρουπακιά προτείνει η εισαγγελέας - 13 χρόνια για τη διευθυντική ομάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Οι προτάσεις της εισαγγελέως έδρας για τους καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Τι πρότεινε για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα και για τους «7» της διευθυντικής ομάδας.

Βαριές «καμπάνες» πρότεινε η εισαγγελέας έδρας Αδαμαντία Οικονόμου για τους καταδικασθέντες στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η κυρία Οικονόμου πρότεινε να επιβληθεί κάθειρξη 13 ετών σε όσους καταδικάσθηκαν για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και ισόβια κάθειρξη για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά.

Πιο αναλυτικά, η εισαγγελέας έδρας πρότεινε την εσχάτη των ποινών, δηλαδή τα ισόβια δεσμά, προτείνει η Εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου για το δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά. Επίσης, προτείνει ακόμη 7 έτη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Παράλληλα, για τη διευθυντική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης η πρόταση είναι 13 χρόνια. Πρόκειται για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Ιωάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Ηλία Παναγιώταρο, Γιώργο Γερμενή και Αρτέμη Ματθαιόπουλο

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, πρέπει να επιβληθούν καθείρξεις οκτώ ετών στον καθένα, σε όσους κατηγορούνται για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και δεν έχουν ελαφρυντικό και έξι ετών σε εκείνους που έχουν.

Για την ομάδα των κατηγορουμένων που κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση των αλιεργατών, εισηγήθηκε κάθειρξη εφτά ετών για όσους έχουν ελαφρυντικά και δέκα ετών για τον πυρηνάχρη Περάματος Αναστάσιο Πανταζή.

Για την υπόθεση του ΠΑΜΕ, που έχει μετατραπεί σε πλημμέλημα, για τρεις κατηγορούμενους ζήτησε φυλάκιση δέκα μηνών και για έναν κατηγορούμενο έξι μηνών για κάθε πράξη.

Για τους κατηγορούμενους, μεταξύ των οποίων και πρώην βουλευτές, που έχουν ένταξη ζήτησε κάθειρξη επτά ετών για τον καθένα, γι' όσους δεν έχουν ελαφρυντικό. Σε όσους έχουν ζήτησε κάθειρξη πέντε ετών.

Για το αδίκημα της παράνομης οπλοφορίας η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε ποινή φυλάκισης από 6-18 μήνες κατά περίπτωση και χρηματικές ποινές. Μεταξύ των καταδικασθέντων για αυτό το αδίκημα είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής και Νίκος Μίχος.

Μετά την πρόταση της εισαγγελέα για τις ποινές, ο λόγος δίνεται στην υπεράσπιση. Με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων το δικαστήριο αφού διασκεφθεί θα ανακοινώσει την απόφαση του για το ύψος της ποινής ενός εκάστου κατηγορούμενου.

Αφού ανακοινωθούν οι τελικές ποινές, το δικαστήριο να ασχοληθεί και με το κρίσιμο ζήτημα του ποιοι από τους καταδικασθέντες θα λάβουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Οι εξελίξεις στο Εφετείο:

-12:07: Αυτή την ώρα αγορεύουν οι συνήγοροι υπεράσπισης επί των ποινών.

-12:06: Για τον Γ. Ρουπακιά προτείνεται ισοβια για την ανθρωποκτονία και ακόμη 7 έτη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

-12:05: Για το αδίκημα της παράνομης οπλοφορίας η εισαγγελική λειτουργός εισηγήθηκε ποινή φυλάκισης από 6-18 μήνες κατά περίπτωση και χρηματικές ποινές. Μεταξύ των καταδικασθέντων για αυτό το αδίκημα είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής και Νίκος Μίχος.

-12:04: Για τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατελη προτάθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών για την συνεργεία σε ανθρωποκτονία και 7 έτη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.
Για τον πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιο Πανταζή ζητά ποινή κάθειρξης 10 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και 7 ετών κάθειρξης για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

-11:38 οι προτάσεις της Εισαγγελέως δεν δεσμεύουν το δικαστήριο που μπορεί να επιβάλλει και μεγαλύτερες ποινές, σύμφωνα με ότι προβλέπει ο νόμος.

-11:29 Επτά χρόνια για όσους δεν έλαβαν ελαφρυντικό. Αντίστοιχα, οι Μπαρμπαρούσης, Ζαρούλια, Ηλιόπουλος, Πατέλης, Πανταζής και υπόλοιποι κατηγορούμενοι για ένταξη που δεν έλαβαν ελαφρυντικό, ζητά να καταδικασθούν σε ποινή κάθειρξης 7 ετών.

-11:28 Πέντε χρόνια για όσους έλαβαν ελαφρυντικό. Ποινή κάθειρξης 5 ετών εισηγήθηκε η εισαγγελέας για όσους καταδικασθέντες για ένταξη εγκληματικής οργάνωσης που έλαβαν ελαφρυντικό. Ανάμεσά τους οι Μίχος, Μπούκουρας και Αλεξόπουλος.

-11:28 Κάθειρξη 13 ετών ζήτησε να επιβληθεί στην διευθυντική ομάδα η εισαγγελέας

-11:26 Πρόταση για ισόβια κάθειρξη στον Γ. Ρουπακιά

- 11:11: Ξεκινά η ακροαματική διαδικασία

-10:41: Ο Γιώργος Ρουπακιάς, ένοχος για την δολοφονία Φύσσα είναι αντιμέτωπος ακόμη και με ισόβια κάθειρξη

-10:40: Ποιοι πέφτουν στα  «μαλακά». Το δικαστήριο χορήγησε ελαφρυντικό από την ομάδα των καταδικασθέντων πρώην βουλευτών μόνο στους Στάθη Μπούκουρα, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο ( καλή συμπεριφορά μετά την πράξη) Μιχάλη- Αβράμη Αρβανίτη (σύννομο βίο) και Νίκο Μίχο (ειλικρινής μεταμέλεια). Έτσι το πλαίσιο ποινών για αυτούς κυμαίνεται από 1 έως 5 έτη.

-10:39: Πιθανολογείται πως η σημερινή διαδικασία θα εξαντληθεί με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης ώστε αύριο αφού ανακοινωθούν οι ποινές το δικαστήριο να ασχοληθεί και με το κρίσιμο ζήτημα του ποιοι από τους καταδικασθέντες θα λάβουν ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση. 

-10:37: Πλέον, η διευθυντική ομάδα της ΧΑ είναι αντιμέτωπη με τις ανώτατες προβλεπόμενες ποινές.

- 10:31: Στις 11:00 η εισαγγελέας έδρας Αδαμαντία Οικονόμου θα υποβάλει την πρότασή της για τις ποινές. Μετά την εισαγγελική λειτουργό ο λόγος δίνεται στην υπεράσπιση . Με την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων το δικαστήριο αφού διασκεφθεί θα ανακοινώσει την απόφαση του για το ύψος της ποινής ενός εκάστου κατηγορούμενου.

-10:30: Την Τρίτη, χάρη στην παρελκυστική τακτική του Γιάννη Λαγού, ο οποίος ζήτησε εξαίρεση της έδρας, η μέρα... χάθηκε. Το αίτημα απορρίφθηκε.

-10:29: Υπενθυμίζεται ότι δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό για τα ηγετικά στελέχη και τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά.

-10:28: Ανακοινώνεται σήμερα η πρόταση της εισαγγελέως έδρας για τις ποινές των καταδικασθέντων

-10:27: Καλήμερα. Και σήμερα το Newpost θα σας μεταδώσει λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις για τη δίκη της Χρυσής Αυγής

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr