ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Μαγιορκίνης: Χρειάζεται υπομονή για να περιορίσουμε τη διασπορά - Χαρδαλιάς: Πότε είναι υποχρεωτική η μάσκα

Δημοσίευση 13 Οκτωβρίου 2020, 17:00 / Ανανεώθηκε 13 Οκτωβρίου 2020, 19:04
Κορωνοϊός – Μαγιορκίνης: Χρειάζεται υπομονή για να περιορίσουμε τη διασπορά - Χαρδαλιάς: Πότε είναι υποχρεωτική η μάσκα
Facebook Twitter Whatsapp

Δύσκολος αναμένεται ο Οκτώβριος, όπως είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Γιατί αποδίδουν περισσότερο τα περιοριστικά μέτρα στα χωριά και όχι στις πόλεις. Τι γίνεται με τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Προειδοποίηση ότι ο Οκτώβριος θα είναι δύσκολος μήνας έστειλε ο λοιμωξιολόγος Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για τον κορωνοϊό στο υπουργείο Υγείας. Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σημείωσε πως τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 5.472.

Μαγιορκίνης: Τάσεις σταθεροποίησης στην Αττική, αλλά...

«Παραμένουν οι τάσεις σταθεροποίησης στην Αττική, αλλά πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, με φόντο τα 408 κρούσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη. «Η εφαρμογή των μέτρων σε ένα χωριό είναι πιο δραστική σε σχέση με την εφαρμογή αντίστοιχων μέτρων σε μεγάλες πόλεις», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος αναφερόμενος σε αποτελέσματα μελετών. «Θα χρειαστεί μεγαλύτερη υπομονή και επιμονή στα αστικά κέντρα για να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορωνοϊού», τόνισε. 

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως βρισκόμαστε πολύ μακριά από την εκθετική αύξηση κρουσμάτων, και υπογράμμισε πως το R0 στην Αττική [δείκτης διασποράς] είναι κοντά στη μονάδα, «άλλες μέρες πάνω από 1, άλλες λίγο κάτω».

Ο λοιμωξιολόγος υπογράμμισε ότι ο Οκτώβριος θα είναι δύσκολος μήνας και εξήγησε: «μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους, μπορεί να δούμε και μια μικρή αύξηση που απευχόμαστε, αν μείνουμε σε αυτό το επίπεδο είμαστε καλά».

Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που καταλήγουν από κορωνοϊό, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη είναι άτομα με άνοια, σακχαροδιαβήτη, ηλικιωμένοι με υποκείμενα νοσήματα. Την ίδια ώρα η θετικότητα στη χώρα μας ανέρχεται στο 3%.

Χαρδαλιάς: Στα 5.472 τα ενεργά κρούσματα

Στην συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Νίκος Χαρδαλιάς, λέγοντας πως η προστασία της δημόσιας υγείας είναι ο απόλυτος στόχος, από την αρχή της πανδημίας. Επιπρόσθετα, ο κ. Χαραδλιάς τόνισε πως τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ανέρχονται σε 5.472 και είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό όσοι διαγνώστηκαν και οι επαφές τους.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε πως δεν θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα περιοριστικά μέτρα και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα που ήδη ισχύουν: «Η συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων ή την αλλαγή επιπέδου συναγερμού, δεν βοηθά το στόχο μας. Δεν χρειάζονται μέτρα για να προστατέψουμε την υγεία μας και των γύρω μας. Αρκεί να τηρήσουμε αυτά που ισχύουν».

Σε τρεις περιοχές της Ελλάδας εντόπισε αυξημένη επικινδυνότητα, πέρα της Αττικής, ο υφυπουργός. «Υπάρχουν 2 + 1 περιοχές που μας έχουν δώσει alert», είπε και εξήγησε:

  • Πρόκειται για την Κοζάνη με 49 κρούσματα μέσα σε 3 ημέρες, και συνολικά 181 ενεργά.
  • Εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι τα Ιωάννινα με 69 κρούσματα από την Παρασκευή το βράδυ.
  • Τέλος, και η Πέλλα με 212 ενεργά κρούσματα «τα περισσότερα όμως από τα οποία ανήκουν σε συγκεκριμένη συρροή που νομίζω την έχουμε στεγανοποιήσει.  

Υποχρεωτική η μάσκα παντού, όταν υπάρχει συνωστισμός

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην λειτουργία του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και στον οποίο προβλέπονται τέσσερα επίπεδα επιδημιολογικών δεδομένων και κανόνων.

Ο ίδιος, πάντως, ανέφερε πως υπάρχουν οι εξής τροποποιήσεις σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο:

  • Πρώτον, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα. Όπου υπάρχει συγχρωτισμός και στους εξωτερικούς χώρους, η μάσκα είναι υποχρεωτική και απαραίτητη για την προστασία της υγείας μας.
  • Δεύτερον, δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού κατά τις εξής ώρες: Από τη 01.00 έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 1, από τις 00.30 έως τις 05.00 στις περιοχές του επιπέδου 2 και από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 3.
  • Τρίτον, ορίζεται ανώτατο όριο ατόμων για τις συναθροίσεις τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Πιο συγκεκριμένα: Στις περιοχές του επιπέδου 1, το όριο είναι 100 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 2, το όριο είναι τα 50 άτομα. 

Για τις περιοχές του επιπέδου 3, το όριο είναι 9 άτομα.Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης τόνισε πως ο μέσος όρος παραμονής σε ΜΕΘ ανέρχεται σε 16 ημέρες.
 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr