ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Δύσκολος μήνας ο Οκτώβριος – Τι φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι – Τα δεδομένα για την «πορτοκαλί» Αττική

Δημοσίευση 13 Οκτωβρίου 2020, 23:00 / Ανανεώθηκε 13 Οκτωβρίου 2020, 23:02
Κορωνοϊός: Δύσκολος μήνας ο Οκτώβριος – Τι φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι – Τα δεδομένα για την «πορτοκαλί» Αττική
Photo: intime
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Οκτώβριος είναι ένας δύσκολος μήνας, καθώς η θερμοκρασία πέφτει και σιγά σιγά μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους. Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι 3% είναι η θετικότητα όσων προσέρχονται στα Νοσοκομεία για να κάνουν το τεστ.

Για την πορεία διασποράς του κορωνοϊού στη χώρα και την αυξημένη διασπορά στην Αττική μίλησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση της Τρίτης. Ο ίδιος δήλωσε ότι θα πρέπει να είμαστε προς το παρόν επιφυλακτικοί διότι η επιδημία σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να εξαπλώνεται με ώσεις.

Συνέστησε υπομονή, επιμονή και προσήλωση στα μέτρα -χρήση μάσκας, αποστάσεις και αποφυγή συγχρωτισμού- προκειμένου να ελέγξουμε την εξάπλωση του ιού, λέγοντας ότι με βάση επιδημιολογικές μελέτες, τα μέτρα είναι πιο αποτελεσματικά σε μικρές κοινότητες, παρά σε μεγάλες.

Να θυμίσουμε ότι την Τρίτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 408 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα. Σε σταθερά υψηλά επίπεδα παραμένουν και οι διασωληνωμένοι που ανέρχονται σε 89. Για ακόμα μία ημέρα η Αττική βρίσκεται στο «κόκκινο» με 170 κρούσματα εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 13 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας.

Όπως είπε, ο Οκτώβριος είναι ένας δύσκολος μήνας, καθώς η θερμοκρασία πέφτει και σιγά σιγά μπαίνουμε σε κλειστούς χώρους. «Θα πρέπει να έχουμε πολύ συγκρατημένη αισιοδοξία για το αν θα σταθεροποιηθεί ή μπορεί να δούμε και μια μικρή αύξηση την οποία την απευχόμαστε», είπε χαρακτηριστικά. «Αυτή την στιγμή αν μείνουμε σε αυτό το επίπεδο είμαστε καλά. Και θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μείνουμε σε αυτό το επίπεδο», πρόσθεσε.

Για τους θανάτους είπε ότι η κινητικότητα που βλέπουμε αφορά 15 μέρες πριν. Πρόκειται για όλα τα περιστατικά, εκτός από ελάχιστα νομίζω, δεν την έχω τώρα αυτή μπροστά μου την εικόνα. Πρόκειται για άτομα μεγάλης ηλικίας, πάνω από 70 ετών, με πολλά υποκείμενα νοσήματα. Άμα δούμε, δηλαδή, τα υποκείμενα νοσήματα υπάρχουν ένα μεγάλο ποσοστό που έχει άνοια, σακχαροδιαβήτη, καρδιακά προβλήματα, προβλήματα στους πνεύμονες.

Επισήμανε ότι από το προφίλ αυτών των ατόμων, άπαξ και χρειαστεί να μπουν στο Νοσοκομείο, η πιθανότητα να βγουν είναι ίσως και λιγότερο από 20%. Οπότε δεν έχει αλλάξει το προφίλ των θανάτων στην Ελλάδα. Δεν βλέπουμε, δηλαδή, θανάτους νεότερων ανθρώπων χωρίς υποκείμενα. Θα βελτιωθεί σε βάθος χρόνου. Θα αργήσει να βελτιωθεί το προφίλ των θανάτων.

«Το μέγεθος της πόλης παίζει σημαντικό ρόλο στην δυναμική της επιδημίας. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ταχύτητα ανταπόκρισης στα προληπτικά μέτρα είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού στον οποίο απευθύνονται». Ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών η εφαρμογή των μέτρων σε ένα χωριό είναι πιο δραστική και η αποτελεσματικότητα των μέτρων είναι ταχύτερη σε σύγκριση με μια πόλη με παρόμοιο ποσοστό λοιμώξεων. « Συνεπώς όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός που έχει μολυνθεί, όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα της επιδημίας τόσο πιο δύσκολα θα επιβραδυνθεί ακόμα και αν το ποσοστό της μόλυνσης είναι παρόμοιο ανάμεσα σε πληθυσμούς».

Στην Ελλάδα εξακολουθούμε να βλέπουμε ένα αριθμό διαγνώσεων που κινείται μεταξύ 300 και 400 κρουσμάτων τις περισσότερες μέρες, ενώ ο αριθμός των πολιτών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής παραμένει από την προηγούμενη εβδομάδα, υψηλότερος από τους 90. Ο αριθμός των ασθενών που καταλήγει σε καθημερινή βάση υπερβαίνει τους 5 σε αρκετές περιπτώσεις. Ο κ. Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι «είμαστε πολύ μακριά από εκθετική αύξηση».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι 3% είναι η θετικότητα όσων προσέρχονται στα Νοσοκομεία για να κάνουν το τεστ. Είπε επίσης ότι οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι που διενεργεί ο ΕΟΔΥ δεν γίνονται τυχαία, εντάσσονται σε ένα συνολικό σχεδιασμό και γίνονται στοχευόμενα ως προς την επιλογή της περιοχής με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι περιοχές στην Αττική που είναι στο «κόκκινο»

Τέσσερις περιοχές στην Αττική φαίνεται πως είναι στο «κόκκινο» λόγω κορονοϊού. Ανάμεσα σε αυτές τις περιοχές δεν είναι το κέντρο της Αθήνας, κάτι που δείχνει ότι εκεί έχουν αρχίσει να φέρνουν αποτελέσματα τα μέτρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ιδιαίτερα βαρύ επιδημιολογικό φορτίο έχουν οι εξής περιοχές:

-Κερατσίνι
-Δραπετσώνα
-Νίκαια
-Πειραιάς

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr