ΕΛΛΑΔΑ

Ποινικολόγος Θ. Μαντάς στον Alpha 98,9: Πόσο θα κάτσουν στη φυλακή οι καταδικασθέντες της ηγετικής ομάδας και ο Ρουπακιάς

Δημοσίευση 15 Οκτωβρίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 15 Οκτωβρίου 2020, 14:22
Ποινικολόγος Θ. Μαντάς στον Alpha 98,9: Πόσο θα κάτσουν στη φυλακή οι καταδικασθέντες της ηγετικής ομάδας και ο Ρουπακιάς
Facebook Twitter Whatsapp

Για την ηγετική ομάδα της εγκληματικής οργάνωσης, ο χρόνος παραμονής στη φυλακή θα είναι από 4,5 έως 7,5 χρόνια.

«Τελείως διαφορετικό πράγμα η ποινή που επιβάλλεται και η ποινή που εκτίεται. Όλα αυτά ρυθμίζονται από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, τόσο του προηγούμενου όσο και αυτού που ισχύει σήμερα», δήλωσε ο ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς, αναφορικά με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

«Ενώ η ποινή επιβάλλεται με τις διατάξεις του νέου ΠΚ, εκτίεται με τις διατάξεις του προηγούμενο, γιατί είμαστε στη μεταβατική περίοδο. Δύο διαφορετικά νομοθετήματα και κατά τη συνταγματική επιταγή επιλέγεται η ευμενέστερη διάταξη, όποια και αν είναι αυτή. Συνεπώς στα 13 χρόνια στην ηγετική ομάδα, ο χρόνος παραμονής στη φυλακή θα είναι από 4,5 έως 7,5 χρόνια», τόνισε ο κ. Μαντάς.

Ωστόσο, η ποινή που θα εκτίσουν θα εξαρτηθεί και «από τα ευεργετικά ημερομίσθια, αν θα δουλεύουν δηλαδή στη φυλακή, τη διαγωγή και τη συμπεριφορά του καθενός και την ηλικία. Αν κάποιος δηλαδή θα συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας του, έχει μεγαλύτερο ευεργέτημα στον τρόπο έκτισης της ποινής. Συνεπώς, θα υπάρξει διακύμανση, σαφής, στο μεσοδιάστημα των 4,5-7,5 ετών παραμονής στη φυλακή, ανάλογα με το πρόσωπο».

Όσον αφορά την περίπτωση του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, ο ποινικολόγος τόνισε: «Ο Ρουπακιάς δεν έχει μόνο ισόβια. Έχει και 14 χρόνια κάθειρξη. Θα εκτιθεί αθροιστικά η ποινή. Πρώτα των 14 ετών και μετά θα αρχίσει να εκτίει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 20 χρόνια. Θα έχει ήδη εκτίσει κάποια χρόνια από την ποινή κάθειρξης των 14 ετώνν. Αλλά δεν μπορεί να είναι ποτέ άνω των 25 ετών», επισήμανε και ξεκαθάρισε ότι «ποινή άνω των 5 ετών δεν μπορεί να εξαγοραστεί ή να ανασταλεί». 

«Η μόνη δυνατότητα που υπάρχει είναι σε αυτό το δικαστήριο που έχει ήδη δικάσει, έχει την εξουσία, με εξαίρεση τον Ρουπακιά, για όσους έχουν πρόσκαιρη κάθειρξη, ανεξαρτήτου ύψους ποινής, να αποφασίσει αν μέχρι το εφετείο, θα τους αφήσει ελεύθερους με περιοριστικούς όρους ή κατ΄οίκον παραμονή ή αν δεν θα χορηγήσει αναστολή στην έφεση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα βασικά κριτήρια που θα λάβει υπόψη το δικαστήριο είναι «εάν οι καταδικασθέντες είναι ύποπτοι φυγής και αν το δικαστήριο πιθανολογήσει του δικαστηρίου αν θα τελέσουν παρόμοια αδικήματα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας».

«Το τελευταίο κριτήριο θα ασκήσει καταλυτική επιρροή στην τελική απόφαση του δικαστηρίου για την αναστολή», υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr