current views are: 9

15 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση13:49

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αύριο συνεχίζεται η διαδικασία για τις αναστολές – Τα επιχειρήματα των χρυσαυγιτών

Διέκοψε για τις 10:30 το πρωί της Παρασκευής το δικαστήριο. Με τι επιχειρήματα ζήτησαν αναστολή της ποινής τους οι περισσότεροι χρυσαυγίτες.

Δημοσίευση 13:49’

Διέκοψε για τις 10:30 το πρωί της Παρασκευής το δικαστήριο. Με τι επιχειρήματα ζήτησαν αναστολή της ποινής τους οι περισσότεροι χρυσαυγίτες.

Αύριο στις 10.30 θα συνεχιστεί η διαδικασία για τις αναστολές. Τελευταία σήμερα μίλησε η υπεράσπιση του καταδικασμένου ως μέλος της διευθυντικής ομάδας της Χρυσής Αυγής σε κάθειρξη 13 ετών, Ηλία Παναγιώταρου. Αύριο η διαδικασία θα συνεχιστεί με τους ισχυρισμούς των υπολοίπων κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και των περισσοτέρων πρώην βουλευτών.

Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, μέσω του συνηγόρου του, ανέφερε ότι δεν θα αιτηθεί αναστολή της ποινής του.

Οι περισσότεροι από τους καταδικασθέντες έχουν ζητήσει την αναστολή της ποινής τους, επικαλούμενοι την οικογενειακή τους κατάσταση, το λευκό ποινικό τους μητρώο και τη βλάβη που θα υποστούν οι ίδιοι και οι συγγενείς τους σε περίπτωση που οδηγηθούν στη φυλακή.

Το παρών στο Εφετείο έδωσε και ένας εκ των καταδικασθέντων της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, ζητώντας αναστολή της ποινής του. Ως μάρτυρα υπεράσπισης, έφερε τον… πατέρα του! Ο ηλικιωμένος άνδρας, ήρθε υποβασταζόμενος από τον πρώην βουλευτή και καταδικασμένο πλέον μέλος εγκληματικής οργάνωσης, καθώς έχει προβλήματα όρασης.  Κατά την αποχώρηση του μάρτυρα, χρειάστηκε να τον βοηθήσει ο γιός του, καθώς δεν περπατά καλά και έχει μπαστούνι. Ο πρώην βουλευτής ρώτησε την πρόεδρο αν μπορεί να αποχωρήσει και ο ίδιος, για να βοηθήσει τον πατέρα του. Τότε η κ. Λεπενιώτη του απάντησε: «Ε, τι να σας πω;… Κοιτάξτε, είστε κατηγορούμενος επί 5,5 χρόνια και σας βλέπουμε σήμερα».

Το λευκό ποινικό μητρώο του ενός εκ των δύο δραστών της δολοφονίας του Σαχζάτ Λουκμάν επικαλέστηκε η υπεράσπισή του. «Έχει λευκό μητρώο εκτός από τη βασική πράξη της παρούσας υπόθεσης», επεσήμανε ο συνήγορος του Διονύση Λιακόπουλου, αναφορικά με τη δολοφονία του Λουκμάν. Επίσης ανέφερε ότι ένας νέος εγκλεισμός του καταδικασθέντα σε 6 χρόνια κάθειρξη για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση «θα ανατρέψει κάθε προσπάθειά του επανέλθει στην κοινωνία».

Για τον δεύτερο δράστη της δολοφονίας Λουκμάν, Χρήστο Στεργιόπουλο, η υπεράσπιση αναφέρθηκε στην υπέργηρη μητέρα του και έκανε λόγο για «υποδειγματική συμπεριφορά από την πλευρά του». Και συμπλήρωσε: «Εκτός από τη γνωστή περιπέτεια με τον Πακιστανό που ξέρετε».

Οι δύο δράστες της δολοφονίας έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών ο καθένας και είναι εκτός φυλακής με όρους. Και οι δύο καταδικάστηκαν χθες σε κάθειρξη 6 ετών ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Νωρίτερα ο συνήγορος του πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιου Πανταζή, ανάμεσα σε άλλους λόγους που επικαλέστηκε για το ανασταλτικό στην έκτιση της 10ετους κάθειρξης, είπε και πως «από όταν αφέθηκε ελεύθερος (σ.σ. εννοεί άρση της προσωρινής κράτησης για την παρούσα υπόθεση) έχει προσφέρει στην χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία άλλα δύο παιδιά. Εάν μπει φυλακή θα μεγαλώσουν τέσσερα παιδιά πολύ προβληματικά για την κοινωνία».

Τραγούδι κατά της βίας έχει γράψει ο πυρηνάρχης της Τοπικής Νίκαιας Γιώργος Πατέλης, που καταδικάστηκε σε 10 έτη κάθειρξης και 2 μήνες, επικαλέστηκε μάρτυρας που κατέθεσε στο δικαστήριο.

Όπως είπε η μάρτυρας: «Είμαστε πολύ καλοί φίλοι από το 2011 με τον Γιώργο. Ζήτησα τη βοήθειά του όταν δεν είχαμε να φάμε. Έχω δυο παιδιά ανήλικα. Η οικογένειά μας δεν είχε βοήθεια από πουθενά, μου είχαν πει κάποιοι γνωστοί μου για το Γιώργο. Μέχρι και λογαριασμούς για το ρεύμα μου πλήρωσε, τα πάντα. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Μας έδινε και τρόφιμα. Είναι σωστός οικογενειάρχης. Το παιδί του είναι τα πάντα για αυτόν και τον χρειάζεται με όλα αυτά που έχουν συμβεί… Ο Γιώργος έχει γράψει τραγούδι κατά της βίας και του μπούλινγκ».

Πόσο θα μείνουν στη φυλακή Ρουπακιάς και ηγετική ομάδα

«Τελείως διαφορετικό πράγμα η ποινή που επιβάλλεται και η ποινή που εκτίεται. Όλα αυτά ρυθμίζονται από τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα, τόσο του προηγούμενου όσο και αυτού που ισχύει σήμερα», δήλωσε ο ποινικολόγος Θεόδωρος Μαντάς, αναφορικά με τη δίκη της Χρυσής Αυγής, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα» με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

«Ενώ η ποινή επιβάλλεται με τις διατάξεις του νέου ΠΚ, εκτίεται με τις διατάξεις του προηγούμενο, γιατί είμαστε στη μεταβατική περίοδο. Δύο διαφορετικά νομοθετήματα και κατά τη συνταγματική επιταγή επιλέγεται η ευμενέστερη διάταξη, όποια και αν είναι αυτή. Συνεπώς στα 13 χρόνια στην ηγετική ομάδα, ο χρόνος παραμονής στη φυλακή θα είναι από 4,5 έως 7,5 χρόνια», τόνισε ο κ. Μαντάς.

Ωστόσο, η ποινή που θα εκτίσουν θα εξαρτηθεί και «από τα ευεργετικά ημερομίσθια, αν θα δουλεύουν δηλαδή στη φυλακή, τη διαγωγή και τη συμπεριφορά του καθενός και την ηλικία. Αν κάποιος δηλαδή θα συμπληρώσει το 65ο έτος ηλικίας του, έχει μεγαλύτερο ευεργέτημα στον τρόπο έκτισης της ποινής. Συνεπώς, θα υπάρξει διακύμανση, σαφής, στο μεσοδιάστημα των 4,5-7,5 ετών παραμονής στη φυλακή, ανάλογα με το πρόσωπο».

Όσον αφορά την περίπτωση του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, ο ποινικολόγος τόνισε: «Ο Ρουπακιάς δεν έχει μόνο ισόβια. Έχει και 14 χρόνια κάθειρξη. Θα εκτιθεί αθροιστικά η ποινή. Πρώτα των 14 ετών και μετά θα αρχίσει να εκτίει την ποινή της ισόβιας κάθειρξης, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 20 χρόνια. Θα έχει ήδη εκτίσει κάποια χρόνια από την ποινή κάθειρξης των 14 ετώνν. Αλλά δεν μπορεί να είναι ποτέ άνω των 25 ετών», επισήμανε και ξεκαθάρισε ότι «ποινή άνω των 5 ετών δεν μπορεί να εξαγοραστεί ή να ανασταλεί». 

«Η μόνη δυνατότητα που υπάρχει είναι σε αυτό το δικαστήριο που έχει ήδη δικάσει, έχει την εξουσία, με εξαίρεση τον Ρουπακιά, για όσους έχουν πρόσκαιρη κάθειρξη, ανεξαρτήτου ύψους ποινής, να αποφασίσει αν μέχρι το εφετείο, θα τους αφήσει ελεύθερους με περιοριστικούς όρους ή κατ΄οίκον παραμονή ή αν δεν θα χορηγήσει αναστολή στην έφεση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα βασικά κριτήρια που θα λάβει υπόψη το δικαστήριο είναι «εάν οι καταδικασθέντες είναι ύποπτοι φυγής και αν το δικαστήριο πιθανολογήσει του δικαστηρίου αν θα τελέσουν παρόμοια αδικήματα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας».

«Το τελευταίο κριτήριο θα ασκήσει καταλυτική επιρροή στην τελική απόφαση του δικαστηρίου για την αναστολή», υπογράμμισε.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ για τις συλλήψεις

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Αστυνομία για τις επικείμενες συλλήψεις πρώην βουλευτών, πολιτικών στελεχών και μελών της Χρυσής Αυγής, που αναμένεται να διαβούν το κατώφλι διαφόρων φυλακών της χώρας. Ειδικότερα έχουν σχηματιστεί περίπου 25 ομάδες συλλήψεων για να προχωρήσουν σε αυτές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 80 αστυνομικοί θα συμμετάσχουν σε αυτές, μεταξύ των οποίων και δέκα άνδρες της ΕΚΑΜ. Πρόκειται για μικτά κλιμάκια των τεσσάρων αστυνομικών από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και «σπασμένες» ομάδες της ΕΚΑΜ, που θα ενταχθούν σε κάποια από αυτά τα κλιμάκια ανάλογα με την… επικινδυνότητα των κατηγορουμένων.

Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν προετοιμαστεί για τουλάχιστον 30 συλλήψεις, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους οι 13 θα είναι πρώην βουλευτές και πολιτικά στελέχη του ναζιστικού μορφώματος και 14 ακόμη μέλη του, που έχουν κριθεί ένοχα για συμμετοχή στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (11 άτομα) και για τις επιθέσεις σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων και των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ (τρία άτομα), μεταξύ των οποίων και οι «πυρηνάρχες» της Νίκαιας και του Περάματος.

Σε αστυνομική επιτήρηση για την πιθανότητα σύλληψής τους βρίσκονται ακόμη 12 κατηγορούμενοι, εκ των οποίων 4 πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι όμως ενδέχεται να λάβουν ποινές με ανασταλτικό αποτέλεσμα.

Από τη στιγμή που σήμερα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου, απόσπασμα της καταδικαστικής απόφασης με τις ποινές χωρίς ανασταλτικό αποτέλεσμα θα διαβιβαστεί στον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών. Αυτός με τη σειρά του θα διαβιβάσει τα έγγραφα εκτέλεσης φυλάκισης για τους καταδικασμένους προς την Αστυνομία, προκειμένου να προχωρήσει σε κατ’ οίκον έρευνες εντοπισμού και σύλληψής τους.

Στελέχη της Αστυνομίας εκτιμούν πως τα αριθμητικά δεδομένα συλλήψεων ή οικειοθελών προσελεύσεων είναι «μισοί μισοί». Κάποιοι θα προτιμήσουν την αυτόβουλη παράδοση ως δείγμα «καλής διαγωγής» για τα μελλοντικά αιτήματα αποφυλακίσεων και κάποιοι άλλοι το… show, με ΕΚΑΜ, χειροπέδες και αυτοκινητοπομπές υπερπαραγωγής για τη μεταγωγή τους, αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχαν στις συλλήψεις του Σεπτεμβρίου του 2013.

Από τη στιγμή της σύλληψης ή παράδοσης, θα μεταφερθούν αρχικά στον εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών και από εκεί θα μεταχθούν στα σωφρονιστικά καταστήματα που έχει ορίσει ο δικαστικός λειτουργός. Στην περίπτωση που συλληφθούν ή παρουσιαστούν αυτοβούλως κατά τη διάρκεια της νύχτας, τότε θα παραμείνουν στις αστυνομικές υπηρεσίες και στη συνέχεια θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία.

Πού θα μεταφερθούν οι καταδικασθέντες

Οι «υποψήφιες» φυλακές μεταφοράς τους είναι 12, ενώ φαίνεται να αποκλείονται αυτές του Κορυδαλλού, όπως επίσης οι αγροτικές ή φυλακές κατάδικων για οικονομικά εγκλήματα. Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποίος βρισκόταν σε καθεστώς κατ’ οίκον περιορισμού, θα οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού ή Αμφισσας. Για τους υπολοίπους υπάρχουν «θέσεις» στις φυλακές Λάρισας, Βόλου, Μαλανδρίνου, Αγ. Στεφάνου Πάτρας, Τρίπολης, Κομοτηνής, Νιγρίτας, Κέρκυρας, Τρικάλων, Αλικαρνασσού, Ιωαννίνων, Θεσσαλονίκης.

Η «κατανομή» των καταδικασμένων θα είναι σε διαφορετικά σωφρονιστικά καταστήματα, ενώ στην περίπτωση που μεταφερθούν σε ίδια, θα είναι σε διαφορετικές πτέρυγες με… prive κελιά και ξεχωριστό προαυλισμό. Βασική επιδίωξη των Αρχών η αποφυγή της πιθανότητας επιθέσεων εναντίον τους ή οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε καταδικασμένους που βρίσκονται σε ρήξη.


σχετικα αρθρα