current views are: 9

16 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση07:37

Κορωνοϊός: Αύξηση θανάτων περιμένουν οι ειδικοί – «Πρόβα» για επόμενα lockdown η Κοζάνη – Γιατί δεν αποδίδουν τα μέτρα στην Αττική

Εντείνεται η ανησυχία λόγω της μεγάλης αύξησης κρουσμάτων και θανάτων από την πανδημία. Στην Κοζάνη το πρώτο τοπικό lockdown. Τα σενάρια για μίνι lockdown και στην Αττική.

Δημοσίευση 07:37’

Εντείνεται η ανησυχία λόγω της μεγάλης αύξησης κρουσμάτων και θανάτων από την πανδημία. Στην Κοζάνη το πρώτο τοπικό lockdown. Τα σενάρια για μίνι lockdown και στην Αττική.

Ιδιαίτερα κομβική ήταν η Πέμπτη 15 Οκτωβρίου για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε τοπικό lockdown σε περιφερειακή ενότητα και συγκεκριμένα στην Κοζάνη. Τα βλέμματα των επιστημόνων βέβαια παραμένουν στραμμένα στην Αττική, που εξακολουθεί να κρατά τα «πρωτεία», παρά το γεγονός ότι έχει περάσει ένας μήνας από την επιβολή των νέων μέτρων, με αποτέλεσμα το lockdown να είναι στο «τραπέζι», εφόσον χρειαστεί.

Η χθεσινή ημέρα ήταν η δεύτερη χειρότερη ημέρα του τρέχοντος μήνα σε αριθμό κρουσμάτων και σε αριθμό εισαγωγών νέων ασθενών στα νοσοκομεία και η χειρότερη σε ό,τι αφορά τις απώλειες και τον αριθμό των θυμάτων. Ειδικότερα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Πέμπτη 453 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 207 εντοπίστηκαν στην Αττική. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν 13 νέοι θάνατοι, ενώ οι ασθενείς που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 82.

Ανησυχία για την Αττική – Έρχεται αύξηση θανάτων τις επόμενες εβδομάδες

«Τρεις εβδομάδες μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από την κυβέρνηση, κανονικά θα έπρεπε να έχουμε μείωση των κρουσμάτων και όχι την υπάρχουσα αύξηση», υποστήριξε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Mega. «Ξεχάστε ρεβεγιόν Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. (…) Ρεβεγιόν δεν έχετε κάνει ποτέ μόνοι σας; Ευκαιρία να το δοκιμάσετε. (…) Να μιλήσουμε για Πάσχα, για σούβλισμα αρνιού, αν γίνει», επανέλαβε.

«Ο αριθμός των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των νοσηλευομένων είναι οι τρεις δείκτες που μας δείχνουν πώς πάμε. Αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, έτσι όπως φαίνεται χωρίς καν να υπολογίζω τα επιδημιολογικά στοιχεία που αναφέρονται σε 2.000 κρούσματα μέχρι τον Δεκέμβριο,στόχος μας είναι η μείωση των κρουσμάτων, εμείς έχουμε μια μικρή σταθερότητα η οποία ανεβοκατεβαίνει», σημείωσε η κ. Παγώνη, μιλώντας για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων στην χώρα. «Θα πρέπει να δούμε τι άλλο θα κάνουμε, γιατί ο καιρός αλλάζει. Μπαίνει χειμώνας. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά», τόνισε και επισήμανε τη μη τήρηση των μέτρων, για παράδειγμα στα λεωφορεία όπου παρατηρείται συνωστισμός, άρα «γίνεται διασπορά».

Στη δυσοίωνη πρόβλεψη ότι τις επόμενες εβδομάδες «θα δούμε αρκετούς θανάτους» προχώρησε ο παθολόγος και λοιμωξιολόγος Αθανάσιος Σκουτέλης. «Οι άνθρωποι που είναι διασωληνωμένοι ένα 45-50% δεν τα καφερνουν και καταληγουν. Τις επόμενες εβδομάδες σίγουρα θα δούμε αρκετούς θανάτους, από τα άτομα που είναι διασωληνωμένα», είμε, μιλώντας στον ANT1. «Ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώνεται, και θεωρώ ότι αυτή η μείωση οφείλεται μάλλον σε αυτούς ”φεύγουν”», πρόσθεσε. Αναφερόμενους στους ασυμπτωματικούς φορείς, επισήμανε οτι «είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που βλέπουμε με τα τεστ. Γι’ αυτό φοράμε τη μάσκα. Θεωρούμε ότι και εμείς μπορείς να είμαστε ασυμπτωματικοί. Ολοι δουλεύουμε σαν να είμαστε μολυσματικοί. Αν ξέραμε όλα τα κρούσματα, δεν θα χρειαζόμασταν μάσκα». Σχολιάζοντας τα αυξημένα κρούσματα στη χώρα, είπε πως «με αυτά τα νούμερα δεν μπορούμε να πάμε στον χειμώνα» και εκτιμά ότι με την πτώση της θερμοκρασίας θα αυξηθούν τα κρούσματα.

«Οι ασυμπτωματικοί εκτιμάται ότι είναι 5 έως 8 φορές περισσότεροι από τα διαγνωσμένα κρούσματα» είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σπύρος Πουρνάρας, μιλώντας στο Open. Ξεκαθάρισε για μία ακόμα φορά ότι «πριν την άνοιξη δεν υπάρχει περίπτωση να τελειώσουμε», ενώ για τα πολλά ημερήσια κρούσματα τόνισε ότι «το ότι δεν ανεβαίνουν εκθετικά, είναι παρήγορο. Η Ελλάδα το παλεύει και δεν έχουμε επιθετική αύξηση των κρουσμάτων». Για τα κρούσματα ξεκαθάρισε ότι παρά τα μέτρα «αναπόφευκτα κάπου θα ξεφεύγει ο ιός» ενώ για τον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας στα κρούσματα τόνισε πως είναι «περισσότεροι οι νέοι με ήπια συμπτώματα και είναι ασυμπτωματικοί οι περισσότεροι. Χρειάζεται αυστηρή τήρηση των κανόνων, δεν υπάρχει κάτι άλλο».

Η Κοζάνη δείχνει τον δρόμο και για άλλα τοπικά lockdown

Λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου των τελευταίων ημερών – περισσότερα από 220 ενεργά κρούσματα τα οποία αναλογικά του πληθυσμού χτύπησαν «καμπανάκι» – η Κοζάνη για 14 ημέρες περνά στο επίπεδο 4 του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας και επιβάλλονται αυστηροί περιορισμοί με αναστολή λειτουργίας των περισσότερων δραστηριοτήτων. Αυτή η εξέλιξη, από αρκετούς ειδικούς θεωρείται προάγγελος και για τοπικά lockdown και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αν δεν περιοριστεί η διαπορά του ιού.

«Ήταν θέμα χρόνου το πρώτο τοπικό lockdown, ίσως είναι πρόβα τζενεράλε και για άλλες περιοχές. Υπάρχουν ενδεχόμενα για αυστηρότερα μέτρα» τόνισε ο Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος Αθανάσιος Σκουτέλης.

«Βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση της πανδημίας. Η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις των ειδικών μας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, σε όλη τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η απόφαση της Πολιτικής Προστασίας για την Κοζάνη βασίστηκε σε τέσσερις παράγοντες:

-τα υψηλότατα επίπεδα του αθροιστικού αριθμού νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η ΕΕ.

-τη συνεχή αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων. Μόνο κατά τη χθεσινή ημέρα, η Κοζάνη κατέγραψε 22 νέα περιστατικά με Covid-19 και 3 εισαγωγές στο Μαμάτσειο νοσοκομείο.

-την αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα, όπως μαρτυρούν τα περισσότερα από 220 ενεργά κρούσματα και οι 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση.

-τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters (εστίες κορωνοϊού) σε όλη την περιοχή.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με την ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εισήγησης της Ειδικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, από σήμερα και μέχρι τις 29 Οκτωβρίου, προβλέπεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.

«Απευθύνω έκκληση στους κατοίκους της Κοζάνης να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες. Είναι ζωτικής σημασίας να είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι στην πιστή τήρηση των μέτρων. Περιφρουρώντας την εφαρμογή των μέτρων περιφρουρούμε την ίδια μας την υγεία, την ίδια μας τη ζωή. Είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε αυτήν την πραγματικά επικίνδυνη κατάσταση» υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία των κάτωθι:

• Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»

• Αρχαιολογικοί χώροι, μουσεία, σπήλαια

• Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες

• Κινηματογραφικές προβολές

• Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών γυρισμάτων – Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης

• Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ

• Μουσικές σκηνές

• Εστίαση [επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και drive-through]

• Παιδότοποι

• Κάθε είδος αγώνων και προπονήσεων [επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση]

• Γυμναστήρια

• Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)

• Λιανεμπόριο

• Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.

• Συνέδρια / Εκθέσεις

• Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

Σημειώνεται ότι η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.


σχετικα αρθρα