ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός – Μαγιορκίνης: Στην Αττική το κέντρο βάρους της πανδημίας - Χαρδαλιάς: Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στα Γιάννενα

Δημοσίευση 16 Οκτωβρίου 2020, 17:00 / Ανανεώθηκε 16 Οκτωβρίου 2020, 19:34
Κορωνοϊός – Μαγιορκίνης:  Στην Αττική το κέντρο βάρους της πανδημίας - Χαρδαλιάς: Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση στα Γιάννενα
Facebook Twitter Whatsapp

Στο επίκεντρο της πανδημίας για ακόμη μια φορά η Αττική, η κατάσταση «είναι ευαίσθητη», είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης. Καμπανάκι Χαρδαλιά για τα Γιάννενα, μια ανάσα από τοπικό lockdown.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Με φόντο το νέο αρνητικό ρεκόρ πανδημίας – αφού καταγράφηκαν 508 κρούσματα- ο Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση των συντακτών, έκανε επισκόπηση των επιστημονικών δεδομένων σε διεθνές επίπεδο, ενώ για τη χώρα μας ανέφερε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Αττική με 227 κρούσματα. 

Έκανε λόγο για ήπιες αυξητικές τάσεις της πανδημίας, ενώ υποστήριξε πως η τάση σταθεροποίησης που καταγράφηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αττική είναι ευαίσθητη και «μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη». Είπε επίσης πως με την αλλαγή του καιρού «η ζυγαριά μπορεί να γύρει προς την επιδημιολογική αύξηση».

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των θανούντων πλέον ανέρχεται σε επτά κάθε ημέρα, συνέχισε ο λοιμωξιολόγος και εκτίμησε πως η επιδημία έχει κέντρο βάρους της Αττικής. Επίσης καταγράφεται αύξηση και στις υπόλοιπες περιφέρειες. Είπε επίσης πως εντός των τελευταίων ημερών είχαμε άνοδο της επιδημίας σε άλλες περιφερειακές ενότητες, όπως τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Θεσσαλονίκη. Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει ο αριθμός όσων χρειάζονται μηχανική υποστήριξη. Κατέληξε λέγοντας ότι τα βασικά όπλα παραμένουν: «Η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις και η ατομική υγιεινή».

Ο κ. Μαγιορκίνης υποστήριξε πως για την Αττική το Rt παραμένει λίγο πάνω ή λίγο κάτω από το 1, ανάλογα με την ημέρα. Τόνισε επίσης πως «υπάρχει μεγάλη διείσδυση στους πληθυσμούς άνω των 70». Στη συνέχεια ο λοιμωξιολόγος, επεσήμανε πως «δεν είναι εύκολο να κάνουμε άμεση εκτίμηση κρουσμάτων, δεν εκτιμάμε ότι είναι πάνω από 20.000 τα ενεργά κρούσματα, χωρίς αυτό να αποκλείει ότι μπορεί να κάνουμε κάποιο λάθος». Υπογράμμισε ότι, η Αττική βρίσκεται σε κατάσταση ευαίσθητης σταθερότητας, βρίσκεται μακριά από την εκθετική αύξηση. «Δεν είδαμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων αυτή την εβδομάδα, αλλά πρέπει να το δούμε σε βάθος χρόνου, έχουμε κάποια θετικά σημεία».

Χαρδαλιάς: Σταθερή, αλλά με μεγάλη πίεση η κατάσταση

Λαμβάνοντας το λόγο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, υποστήριξε πως «παρατηρείται έξαρση της πανδημίας στην Ευρώπη, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή επιδημιολογική κατάσταση, αλλά με μεγάλη πίεση. Η Ελλάδα δείχνει μια σταθερότητα, αλλά αυτή είναι η σταθερότητα είναι εξαιρετικά εύθραυστη».

Ο υφυπουργός στη συνέχεια εξήγησε τους λόγους που επιβλήθηκε lockdown στην Κοζάνη, και υπενθύμισε τα μέτρα που ισχύουν από δω και στο εξής στην Περιφερειακή Ενότητα. Σημειώνεται πως από το πρωί η Κοζάνη βρίσκεται στο επίπεδο 4 [κόκκινο] του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας. Εξήγησε πως στην Κοζάνη δεν σταμάτησε η λειτουργία των σχολείων γιατί δεν έχουν καταγραφεί συρροές κρουσμάτων, άρα «δεν δικαιολογείται η εκ περιτροπής λειτουργία».

Ο υφυπουργός έστειλε επίσης το μήνυμα πως και στα Γιάννενα η κατάσταση είναι «εξαιρετικά κρίσιμη» και δήλωσε πως θα μεταβεί αύριο στην Κοζάνη κι εκεί για να πραγματοποιήσει συσκέψεις. «Πρέπει να είναι προσεκτικοί οι κάτοικοι των Ιωαννίνων και της Ηπείρου. Βρισκόμαστε σε κρίσιμη φάση της πανδημίας. Η ενεργοποίηση του επιπέδου 4 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας για την Κοζάνη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας».

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν ενεργοποιούνται αντίστοιχα μέτρα με αυτά της Κοζάνης στην Αττική όπου καταγράφηκαν σήμερα 227 κρούσματα, ο κ. Χαρδαλιάς διαμήνυσε πως το λεκανοπέδιο υπολείπεται του ορίου που έθεσε η ΕΕ για την εφαρμογή αυστηρότερων μέτρων. «Έχουμε συγκεκριμένο αλγόριθμο, συζητάμε κάθε εβδομάδα, χρειάζεται απόλυτη εγρήγορση και πρέπει να όλοι να εφαρμόζουμε τα μέτρα». Τόνισε σε αυτό το πλαίσιο πως ο κρατικός μηχανισμός θα κάνει ό,τι πρέπει, υπογραμμίζοντας πως «οτιδήποτε άλλο πέραν από την απόλυτη εγρήγορση από όλους είναι στα όρια της εγκληματικότητας».

Κοντοζαμάνης: Πότε είναι δωρεάν τα τεστ

Εφόσον κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις να κάνει το τεστ για covid-19 μπορεί να το κάνει δωρεάν, επανέλαβε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Για λογαριασμό του κράτους γίνονται τεστ και στον ιδιωτικό τομέα και μάλιστα με τιμή πέντε φορές κάτω από την αρχική τιμή, στο πλαίσιο αύξησης της παραγωγικής δυνατότητας της χώρας σε τεστ, είπε ο υφυπουργός. «Όποιο τεστ γίνεται στον ιδιωτικό τομέα δεν σημαίνει ότι το πληρώνει ο ιδιώτης από την τσέπη του» είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε ότι κάθε πολίτης που πρέπει να κάνει το τεστ εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις διεξαγωγής του δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ.

Ανέφερε μάλιστα ότι έχουν αυξηθεί και τα σημεία που μπορεί κάποιος να απευθυνθεί στο δημόσιο τομέα, τονίζοντας με έμφαση ότι ο πολίτης προσέρχεται, αξιολογείται και εφόσον πληροί τα κριτήρια το τεστ γίνεται.

Δεν υπάρχει λόγος είπε να συνταγογραφηθεί το τεστ όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις διαγνωστικών ελέγχων. «Ο διαγνωστικός έλεγχος του κορωνοϊού είναι ένα δημόσιο αγαθό, η πολιτεία το προσφέρει δωρεάν και όποιος πρέπει να το κάνει θα το κάνει».

Ανέφερε επίσης ότι εκτός από τις κινητές μονάδες υπάρχουν και επιπλέον μηχανήματα, αυξάνοντας την παραγωγική δυνατότητα για περισσότερα τεστ εάν χρειαστεί. Ακόμη υπάρχουν και τα ταχέα τεστ, πιστοποιημένα από τον ΠΟΥ, τα οποία η Ελλάδα προμηθεύτηκε από τις πρώτες χώρες και όλα αυτά, όπως είπε, «μας δίνουν την δυνατότητα να έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα το αποτέλεσμα του διαγνωστικού ελέγχου, εντός 24 ωρών, όταν σε άλλες χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας το αποτέλεσμα του τεστ μπορεί να κάνει τρεις και τέσσερις ημέρες».