ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Οριακή η κατάσταση στα Ιωάννινα – 256 τα ενεργά κρούσματα, 500 άτομα σε καραντίνα και 20 στο νοσοκομείο

Δημοσίευση 18 Οκτωβρίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 18 Οκτωβρίου 2020, 10:16
Κορωνοϊός: Οριακή η κατάσταση στα Ιωάννινα – 256 τα ενεργά κρούσματα, 500 άτομα σε καραντίνα και 20 στο νοσοκομείο
Facebook Twitter Whatsapp

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε την κατάσταση και στα Ιωάννινα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς μετά από σύσκεψη που είχε χθες στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Στον δρόμο της... Κοζάνης «βαδίζουν» τα Ιωάννινα, με τον Νίκο Χαρδαλιά να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κατά την επίσκεψή του στην πόλη της Ηπείρου το Σάββατο, τονίζοντας την κρισιμότητα των επόμενων 24ωρων.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι είναι καθημερινή η επαφή με τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο και τους εμπλεκόμενους φορείς. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ενεργά κρούσματα στα Ιωάννινα είναι 256, με αυξητική τάση στην ευρύτερη περιοχή, και οι στενές επαφές υψηλού ρίσκου είναι 521, γι' αυτό καθημερινά, στις τεχνικές συσκέψεις, τα Ιωάννινα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα.

500 άτομα σε καραντίνα, 20 νοσηλεύονται

«Η χαλαρότητα και ο εφησυχασμός το τελευταίο διάστημα, μας οδήγησε στο να έχουμε τώρα περίπου 250 ενεργά κρούσματα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ.

Όπως έκανε γνωστό, 500 άτομα βρίσκονται σε προληπτική καραντίνα και 20 άτομα νοσηλεύονται σε κλινικές Covid.  Τόνισε, μάλιστα, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε μαγαζιά εστίασης οπού κυκλοφορούν νέοι.  Σημειώνεται ότι και στην Κοζάνη η οποία έχει μπει σε lockdown από την Παρασκευή τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται επίσης στα 250.

«Αρχικά έχουν σχέση με τα λίγα κρούσματα μέχρι το καλοκαίρι οποτε υπήρξε χαλάρωση. Έχουμε μετά κυρίως κυρίως κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμοι, βαφτίσια, μνημόσυνα), έχουμε τα μπαρ και την εστίαση, έχουμε και τον κόσμο που ήρθε στην πόλη, φοιτητές και επισκέπτες» είπε ο κ. Ελισάφ στο ραδιόφωνο «ΘΕΜΑ».

«Όλα αυτά μαζί έφτιαξαν μια κατάσταση που ξέφυγε» είπε ο δήμαρχος Ιωαννίνων χαρακτηρίζοντας «πολύ μεγάλο» αριθμό τα 250 ενεργά κρούσματα στην πόλη. «Αρχίζει στο σύστημα υγείας παρά ότι έχουμε κέντρο αναφοράς στο νοσοκομείο, να υπάρχει κόπωση» είπε ο κ. Ελισάφ και συμπλήρωσε «έχει πιεστεί το σύστημα των μονάδων covid και εξετάζουμε τη διεύρυνσή τους». Κάλεσε τους κατοίκους της πόλης «να κάνουμε αυτό που πρέπει τις επόμενες κρίσιμες ημέρες ώστε να αποφευχθούν τα μέτρα. Είναι η ύστατη ώρα της ατομικής ευθύνης». Ωστόσο, όπως είπε, «αν κάτι θα εντόπιζα είναι τα μπαρ. Είμαστε μια πόλη νέων με 20.000 φοιτητές σε πόλη 120.000 κατοίκων. Υπάρχει η ανεμελία της νιοτης. Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι εφαρμόζονται τα μέτρα το βράδυ. Εκεί να επικεντρωθούν οι έλεγχοι».

«Εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση»

Έκκληση προς τους κατοίκους των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής να τηρούν τα επόμενα 24ωρα «ευλαβικά και πειθαρχημένα» τα μέτρα πρόληψης έκανε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, μετά τη σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατάσταση στα Ιωάννινα.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως «η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη, υπάρχει η επιδημιολογική πίεση, ενώ, καθώς βρισκόμαστε πολύ μακριά αλλά και πολύ κοντά στο επόμενο επίπεδο, το αν περάσουν τα Ιωάννινα σε καταστάσεις που όλους μας στεναχωρούν γιατί έχουν αποτέλεσμα στην κανονικότητα στον επιχειρηματικό, τον οικογενειακό προγραμματισμό, εξαρτάται από εμάς τους ίδιους».

Ο υφυπουργός υπογράμμισε ότι τα επόμενα 24ωρα πρέπει οπωσδήποτε να τηρούνται πειθαρχημένα τα μέτρα, επεσήμανε πως γίνεται εντατικοποίηση έλεγχων και επικαιροποίηση στρατηγικής για συγκεκριμένες γειτονιές, ενώ έκανε ισχυρή σύσταση για μάσκες και αποφυγή συχνωτισμού.