ΕΛΛΑΔΑ

«Η Ελλάδα της καρδιάς μας» - Αποθέωση από το Politico για τη διαχείριση της πανδημίας

Δημοσίευση 18 Οκτωβρίου 2020, 14:00 / Ανανεώθηκε 18 Οκτωβρίου 2020, 14:45
«Η Ελλάδα της καρδιάς μας» - Αποθέωση από το Politico για τη διαχείριση της πανδημίας
Facebook Twitter Whatsapp

Πολύ θερμά λόγια από το Politico για την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας και στην πρώτη και στην δεύτερη φάση και παρά τις απειλές της Τουρκίας και το πρόβλημα του προσφυγικού.

Με θερμά λόγια αναφέρεται στην Ελλάδα το Politico όσον αφορά στη διαχείριση του πρώτου και δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού.

Αναφέρει συγκεκριμένα πως καμία χώρα δεν ήταν στην ιδανικότερη θέση για να την «κατατροπώσει» ο κορωνοϊός από την Ελλάδα. Η οικονομία της χώρας εξακολουθεί να κυριεύεται από το σοκ που υπέστη κατά την διάρκεια της κρίσης χρέους, έχει έναν από τους γηραιότερους πληθυσμούς της Ευρώπης – τόσο ευάλωτος στις πιο σοβαρές επιπτώσεις του κορωνοϊού – και οι πολίτες της φημίζονται για την επίμονη άρνησή τους να ακολουθήσουν τους κανόνες.

Αποδεικνύεται όμως ότι ο κίνδυνος του θανάτου – ή η συλλογική μνήμη των πληγών του παρελθόντος – κυριαρχούσε στη σκέψη των Ελλήνων περισσότερο από την απειλή της οικονομικής καταστροφής. Υπό την επιμελή καθοδήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Αθήνα κατέστησε ευθύς εξαρχής σαφές πως οι Έλληνες έπρεπε να αντιμετωπίσουν σοβαρά την πανδημία. Και συμμορφώθηκαν, εφαρμόζοντας ένα από τα πιο αυστηρά lockdown της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου του κλεισίματος σχολείων και εκκλησιών.

Τα ριζοσπαστικά βήματα, που ξεκίνησαν τον Μάρτιο, κράτησαν τον κορωνοϊό υπό έλεγχο, αλλά έθεσαν την οικονομία σε ακόμη μεγαλύτερη πίεση. Στις αρχές Μαΐου, η κυβέρνηση ήρε κάποιους περιορισμούς, ελπίζοντας να σώσει τουλάχιστον ένα μέρος της τουριστικής περιόδου, βασική πηγή εσόδων για ολόκληρη την ελληνική οικονομία. Αλλά ακόμα και με ανοιχτά σύνορα, οι τουρίστες εξακολουθούσαν να μην έρχονται. γι' αυτό και το ΔΝΤ προβλέπει πως η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 9,5% φέτος.

Ωστόσο, η κυβέρνηση κατάφερε να διατηρήσει τον ιό υπό έλεγχο. Αν και τα περιστατικά έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει το χαμηλότερο ποσοστό θανάτων στην Ευρώπη (4,49 ανά 100.000).

Αυτό είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έπρεπε να αντιμετωπίσει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης σε δύο άλλα μέτωπα: την Τουρκία που απειλεί στην Ανατολική Μεσόγειο και την προσφυγική κρίση στην Λέσβο, καταλήγει το περιοδικό.