ΕΛΛΑΔΑ

«Reunion» για τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής: Η πρώτη νύχτα στη ΓΑΔΑ - Πώς θα οδηγηθούν στα κελιά - Άφαντος ο Παππάς

Δημοσίευση 23 Οκτωβρίου 2020, 10:00 / Ανανεώθηκε 23 Οκτωβρίου 2020, 10:35
«Reunion» για τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής: Η πρώτη νύχτα στη ΓΑΔΑ - Πώς θα οδηγηθούν στα κελιά - Άφαντος ο Παππάς
Facebook Twitter Whatsapp

Όλοι οι καταδικασθέντες που δεν έλαβαν χθες αναστολή της ποινής τους, σύμφωνα με τη διαδικασία, μετά τη ΓΑΔΑ θα μεταβούν σήμερα στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη σήμανση τους και στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών στο Εφετείο.

Στον 7ο όροφο της ΓΑΔΑ πέρασαν τη νύχτα, μετά από χρόνια μαζί, τα καταδικασθέντα ηγετικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, με εξαίρεση τον Γιάννη Λαγό που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και τον Χρήστο Παππά που είναι φυγόποινος.

Οι Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ηλίας Παναγιώταρος, ο Κώστας Μπαρμπαρούσης μαζί με ακόμη 20 καταδικασθέντες πέρασαν τη νύχτα σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, χωρισμένο σε τέσσερα μέρη και υπό αυστηρή επιτήρηση.  Στη ΓΑΔΑ οδηγήθηκε αργά το βράδυ και ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο οποιος βρισκόταν σε κατ’οίκον περιορισμό και υπό φρούρηση. Όλοι τους, που αντάλλαξαν ελάχιστες κουβέντες μιας και η ατμόσφαιρα μεταξύ τους είναι ηλεκτρισμένη, ακολούθησαν το πρωτόκολλο των κρατητηρίων της ΓΑΔΑ με το τυπικό φαγητό, τα απαραίτητα τηλεφωνήματα.

Όσον αφορά τον Χρήστο Παππά, του οποίου έχασε τα ίχνη του η Αστυνομία και παραμένει άφαντος, ο δικηγόρος του, Περικλής Σταυριανάκης, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής στον ΣΚΑΪ ότι «εκανε την εξής σκέψη για την οποία δεν ξέρω αν θα αναθεωρηθεί αύριο ή μεθαύριο: είναι σωστό για μένα να εκτίσω ολόκληρη την πρωτοβάθμια ποινή μέχρι το Εφετειό όπου μπορεί να μειωθεί ή να απαλλαγώ; Τον χρονο που θα έχω εκτίσει πώς θα τον πάρω πίσω;».

Παραδέχθηκε, δε, ότι ο Χρήστος Παππάς «ήταν υπό επιτήρηση και ας το πούμε έτσι, κατάφερε να μην συλληφθεί». Κατά τον ίδιο, πάντως, «δεν ήταν κάτι οργανωμένο, ήταν μια σκέψη που κάποια στιγμή υλοποιήθηκε».

Ο δρόμος προς τη φυλακή

Όλοι οι καταδικασθέντες που δεν έλαβαν χθες αναστολή της ποινής τους, σύμφωνα με τη διαδικασία, μετά τη ΓΑΔΑ θα μεταβούν σήμερα στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για τη σήμανση τους και στον εισαγγελέα εκτελέσεως ποινών στο Εφετείο, ο οποίος θα ορίσει και το σωφρονιστικό κατάστημα όπου θα κρατηθεί ο καθένας. Στη συνέχεια ο εισαγγελέας θα εκδώσει φυλακιστήρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγετική ομάδα, εκτός απροόπτου, θα οδηγηθεί στις φυλακές Δομοκού, ενώ οι υπόλοιποι θα μοιραστούν στις ίδιες φυλακές καθώς και στα καταστήματα κράτησης Μαλανδρίνου και Τρικάλων, εκτός και αν είναι διαφορετικές οι αποφάσεις του αρμόδιου εισαγγελέα.

Βέβαιο είναι ότι οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής με την είσοδό τους στις φυλακές θα τεθούν σε 14ημερή καραντίνα, λόγω κορωνοϊού.

Η απόφαση του δικαστηρίου: Ποιοι οδηγούνται στη φυλακή και ποιοι μένουν ελεύθεροι

Τα ονόματα των πρώην βουλευτών της Χρυσής Αυγής, που οδηγούνται στη φυλακή: Νίκος Μιχαλολιάκος, Ηλίας Κασιδιάρης, Ιωάννης Λαγός, Χρήστος Παππάς, Ηλίας Παναγιώταρος, Γιώργος Γερμενής και Αρτέμης Ματθαιόπουλος ως διευθυντική ομάδα.

Επίσης οι Αντώνης Γρέγος, Πολύβιος Ζησιμόπουλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Νίκος Κούζηλος, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης και Νίκος Μίχος ως μέλη της οργάνωσης.

Οι Μιχάλης Αρβανίτης, Χρυσοβαλάντης Αλεξόπουλος, Στάθης Μπούκουρας, Δημήτρης Κουκούτσης και Ελένη Ζαρούλια μένουν ελεύθεροι μέχρι την έφεση, με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα και της χρηματικής εγγυοδοσίας των 20.000 ευρώ.

Στη φυλακή οδηγούνται επίσης 14 συνεργοί του Γιώργου Ρουπακιά, καθώς και οι δύο πυρηνάρχες της οργάνωσης Γιώργος Πατέλης και Αναστάσιος Πανταζής. Συνολικά οδηγούνται στη φυλακή 38 από τους 50 καταδικασθέντες σε καθείρξεις, μεταξύ των οποίων και οι 13 πρώην βουλευτές.

Ελεύθεροι αφήνονται οι Γιώργος Σκάλκος, Γιώργος Δήμου, Θωμάς Μαρίας, Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Κυριάκος Αντωνακόπουλος, Ιωάννης Καστρινός και Εμμανουήλ Δασκαλάκης, στους οποίους επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης δύο φορές το μήνα σε αστυνομικό τμήμα.
Η πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη ανακοίνωσε τη λήξη των συνεδριάσεων για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Πότε θα έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση

Οι «39» που οδηγούνται στη φυλακή έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν υπό προϋποθέσεις αποφυλάκιση. Τα μέλη του διευθυντηρίου της Χρυσής Αυγής τα οποία καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13 ετών και κάτι μηνών (από 5 έως 8 μήνες), έχουν τη δυνατότητα, κατά μέσον όρο, να καταθέσουν αίτηση υφ΄ όρων απόλυσης στα περίπου 5 χρόνια φυλάκισης. Σε γενικές γραμμές, όλοι οι καταδικασθέντες έχουν δικαίωμα να αιτηθούν υφ΄ όρων απόλυση όταν εκτίσουν περίπου τα 3/5 της ποινής τους και υπό τις προϋποθέσεις ότι:

1) Θα εργαστούν μέσα στις φυλακές (μαγειρεία, πλυντήρια, βιβλιοδετεία, κ.λπ.) όπου οι ημέρες εργασίας έχουν ευεργετικό υπολογισμό και

2) Δεν θα υποπέσουν σε πειθαρχικό παράπτωμα κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού τους.

Εξάλλου οι καταδικασθέντες, μπορούν να αιτηθούν υφ' όρoν απόλυση για ανήκεστο βλάβη της υγείας τους. Θα πρέπει όμως να αποδειχθεί ότι πράγματι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται στο νοσοκομείο των. Σε κάθε περίπτωση από το σύνολο του χρόνου φυλάκισης, θα αφαιρεθεί το διάστημα της 18μήνης προφυλάκισής τους για όσους είχαν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι.

Ενδεικτικά, τα μέλη του διευθυντηρίου Νίκος Μιχαλολιάκος, Ιωάννης Λαγός, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιώργος Γερμενής, Χρήστος Παππάς και Ηλίας Παναγιώταρος που έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη 13 ετών, θα μπορούν να αιτηθούν υφ΄ όρων απόλυση στα 5 περίπου χρόνια παραμονής τους στις φυλακές και υπό την προϋπόθεση ότι θα εργαστούν εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων. Αντίθετα, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος ο οποίος έχει καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών, θα μπορεί να υποβάλλει αίτηση συντομότερα.

Ακόμη, σε περίπτωση κατά την οποία οι καταδικασθέντες εκτίσουν τις ποινές τους σε αγροτικές φυλακές, τότε, ο χρόνος φυλάκισης μειώνεται, καθώς τα «μεροκάματα» στις φυλακές αυτές είναι ευνοϊκότερα, από ότι εάν εργαστούν σε οποιαδήποτε άλλη φυλακή.

Για τους πρώην βουλευτές οι οποίοι βαρύνονται με το αδίκημα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση (χωρίς ή με ελαφρυντικά) και έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη από 5 έως 7 χρόνια, ο χρόνος που μπορούν να ζητήσουν υφ΄ όρων απόλυση, είναι λιγότερος των 5 ετών και μεγαλύτερος των 4 ετών.

Όλοι οι υπόλοιποι που έχουν καταδικαστεί σε μικρότερες ποινές, ο χρόνος που μπορούν να υποβάλλουν αίτημα υφ΄ όρων απόλυσης μειώνεται ανάλογα με το ύψος της ποινής τους και γενικότερα ο μέσος όρος παραμονής στη φυλακή θα είναι από 4 έως 4,8 έτη.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια και κάθειρξη 14 ετών, αίτημα υφ΄ όρων απόλυσης έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει αφού εκτίσει τα 20 έτη.

Έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. για τον Παππά

Στο πλαίσιο των αναζητήσεων του φυγά Χρήστου Παππά κλιμάκια της Ασφάλειας έκαναν έρευνες σε τρία σπίτια του ναζιστή υπαρχηγού της οργάνωσης, ένα στο Ίλιον και δύο στου Παπάγου, χωρίς όμως αποτέλεσμα, ενώ αναμένεται έρευνα σε ένα ακόμα σπίτι ιδιοκτησίας του στα Γιάννενα.

Ο Χρήστος Παππάς, όπως έγινε γνωστό από αστυνομικές πηγές, είχε την υποχρέωση, βάσει περιοριστικών όρων να δίνει το παρών κάθε 1η του μηνός, στο αστυνομικό τμήμα Παπάγου, κάτι που τηρούσε μέχρι και αυτό το μήνα απαράβατα.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μέχρι το 2015 από το δικαστήριο του είχαν επιβληθεί οι όροι να παρουσιάζεται τρεις φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα, αλλά αυτό άλλαξε με βούλευμα και μεταβλήθηκε σε μία φορά το μήνα, κάτι που τηρούσε απολύτως τυπικά μέχρι και αυτό το μήνα. Τις τελευταίες μέρες όμως έχει εξαφανιστεί.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ θεωρούν πιθανό να εμφανιστεί τελευταίος, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν για να δημιουργήσει εντυπώσεις, αλλά αυτό δεν μειώνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και την σύλληψη του.