current views are: 13

24 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση04:56

Τι αλλάζει στις ζωές μας από σήμερα: Τα νέα μέτρα που μπαίνουν σε ισχύ – Απαγόρευση κυκλοφορίας και μάσκες παντού για να μπει φρένο στον κορωνοϊό

Σε ισχύ από τα ξημερώματα του Σαββάτου νέα μέτρα στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές της χώρας με στόχο να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη μετάδοση του κορωνοϊού.

Δημοσίευση 04:56’

Σε ισχύ από τα ξημερώματα του Σαββάτου νέα μέτρα στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές της χώρας με στόχο να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη μετάδοση του κορωνοϊού.

Νέα δεδομένα στις ζωές μας φέρνουν τα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ τα ξημερώματα του Σαββάτου σε 19 περιοχές της Ελλάδας όπου έχει καταγραφεί το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο. Μεταξύ των μέτρων είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 00:30 έως και τις 05:00 το πρωί.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης στο μήνυμά του στους πολίτες – που είχε ειδική στόχευση στην πρώτη ηλικιακή ομάδα σε κρούσματα αυτή των 18-24 ετών – από τις 6 τα ξημερώματα του Σαββάτου στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 00:30 έως τις 5 τα ξημερώματα ενώ η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.

Η σκέψη της κυβέρνησης ήταν τα αυστηρότερα μέτρα να επιβάλλονται από το επίπεδο συναγερμού 3 και πάνω, ακριβώς ώστε να μην φτάσουμε στο επόμενο πεδίο, καθώς το τελευταίο που θα ήθελε να δει είναι να «κοκκινίζουν» τα μεγάλα αστικά κέντρα και συγκεκριμένα η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις μετά τις 00.30, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ενημέρωσε χτες για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί, λέγοντας ότι τα μόνα έγγραφα που θα υπάρξουν θα είναι πιστοποιήσεις των εργοδοτών με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ, που εργάζεται και που τον απασχολεί η επιχείρηση και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας. «Ουδείς άλλος θα κυκλοφορεί μέχρι από τις 00:30 μέχρι τις 05:00» ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Παράλληλα, υποχρεωτική καθίσταται η μάσκα και στα διαλλείματα για τους μαθητές. Σε αυτό το πλαίσιο ωστόσο, καθώς οι μαθητές θα φορούν μάσκα για 7 ώρες 8 ώρες συνεχόμενα, οι ειδικοί αναμένεται να συζητήσουν τις επόμενες ημέρες το ενδεχόμενο «διαλείμματος από τη μάσκα» αν κριθεί απαραίτητο και ασφαλές για τους μαθητές.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι στα σχολεία είναι περιορισμένη η μετάδοση του κορωνοϊού προς το παρόν, καθώς την Τετάρτη η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη είχε ενημερώσει ότι ο αριθμός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους ήταν 36 σχολικές μονάδες και 300 επιμέρους τμήματα.

Ποιες περιοχές είναι στο «πορτοκαλί» και ποιες στο «κόκκινο»

Είναι σχεδόν 20 οι περιοχές, οι οποίες κατατάσσονται στο επίπεδο 3 στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

· Ανατολική Αττική

· Βόρειος Τομέας Αθηνών

·Δυτική Αττική

·Δυτικός Τομέας Αθηνών

·Νήσοι Αττικής

Επίσης:

· Νότιος Τομέας Αθηνών

· Κεντρικός Τομέας Αθηνών

·Πειραιάς

· Αχαΐα

· Βοιωτία

Ακόμη:

· Ηράκλειο

· Θεσσαλονίκη

· Θήρα

·Ιωάννινα

·Καρδίτσα

Επιπλέον:

· Ζάκυνθος

·Κέα-Κύθνος

· Λάρισα

· Λέσβος

·Μύκονος

Και, τέλος

·Πέλλα

·Σάμος

·Σέρρες

·Τρίκαλα

Στο επίπεδο 4 βρίσκονται η Κοζάνη και η Καστοριά, στις οποίες έχουν επιβληθεί περισσότερα περιοριστικά μέτρα.

Έως και 2.000 κρούσματα την ημέρα φοβούνται οι ειδικοί

Ο καθηγητής Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο Open, ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για την αποφυγή της περαιτέρω διασποράς του ιού είναι ήπια κι έπρεπε να είναι πιο δραστικά. «Φαινόταν ότι η κατάσταση θα χειροτέρευε. Το βλέπαμε και στις υπόλοιπες χώρες ότι ξέφευγαν τα κρούσματα. Αν τα είχαμε πάρει νωρίτερα τα μέτρα και σε όλη την επικράτεια θα είχαμε πολύ περισσότερα όπλα και δεν είχαμε επιπτώσεις στην οικονομία» είπε ο καθηγητής.

«Με ανησυχεί το γεγονός ότι δεν είναι καλύπτεται όλη η επικράτεια. Ξέρουμε ότι θα προσπαθήσουν πολλοί να τα αποφύγουν και να πάνε σε άλλες περιοχές. Ειδικά οι νέοι. Χθες μου έλεγε κάποιος ότι οι νέοι θα φύγουν από την Πάτρα, θα πάνε στη Ναύπακτο να διασκεδάσουν και θα γυρίσουν στις 6 το πρωί. Αρα δεν καλυπτόμαστε γιατί το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να μολυνθούν και οι άλλες περιοχές. Δεν είναι καν ήπιο lockdown. Αυτό που αποτρέπει είναι με έναν πιο άμεσο τρόπο τις συγκεντρώσεις σε πλατείες κι άλλους χώρους, όπου ο κόσμος δεν είναι συντεταγμένος.

Χρειαζόμαστε πιο γενναία μέτρα. Θεωρώ ότι έπρεπε να παρθούν νωρίτερα. Αφού δεν πάρθηκαν νωρίτερα, να παρθούν σε όλη την επικράτεια. Το δεύτερο επίπεδο είναι να σχεδιαστεί, οι δραστηριότητες που γίνονται την ημέρα, να γίνονται συντεταγμένα. Να ενισχυθεί η τηλεργασία ακόμα περισσότερο και να μπουν σε ραντεβού οι δραστηριότητες. Να γίνουν πιο συντεταγμένες οι έξοδοι. Να είναι επιβεβλημένο να κλειστεί ραντεβού σε οποιαδήποτε διαδικασία, ακόμα και για να πάει κάποιος σε κατάστημα ρούχων να αγοράσει κάτι. Να μειωθεί ο συνωστισμός γενικότερα.».

Για την χρωματική διαβάθμιση των κρουσμάτων και τον διαχωρισμό της χώρας ήταν ξεκάθαρος: «Οι πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές, δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Είναι μικρές περιοχές. Δεν είναι πολιτείες ολόκληρες, όπως είναι για παράδειγμα στις ΗΠΑ. Εδώ, σε μισή ώρα, οποιοσδήποτε μπορεί να μετακινηθεί και να αλλάξει περιοχή. Ετσι, ξεφεύγουν τα μέτρα. Είναι τόσο μικρές οι περιοχές που δεν μας δίνουν αποτελέσματα. Δεν γίνεται τοπικά πια. Ξεφύγαμε από αυτή τη φάση» τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Μιλώντας στο Mega, η Μίνα Γκάγκα, λοιμωξιολόγος, σημείωσε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της πανδημίας, όπου τα πράγματα μπορούν να ξεφύγουν εύκολα. Η κυρία Γκάγκα τόνισε ότι είναι πολύ εύκολο να μεταδοθεί ο ιός, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους και χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός. Αναφερόμενη στα μέτρα περιορισμού της πανδημίας, τόνισε ότι: «είναι σημαντικό να φοράμε καλά τη μάσκα, συνεχώς, και όταν χαλαρώνουμε να είμαστε με λίγους ανθρώπους. Είμαστε όλοι κουρασμένοι».

Από την πλευρά της, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στο Mega δήλωσε: «Στο ρεβεγιόν, όταν καλέσετε ακόμα και ένα ζευγάρι, δεν ξέρετε αν ο διπλανός σας είναι ασυμπτωματικός. Εάν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και στα 1500 και τα 2000 κρούσματα. Αν φτάσουμε αυτόν τον αριθμό θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στα νοσοκομεία», ανέφερε η κ. Παγώνη. «Τώρα γίνονται πάρα πολλά τεστ, και σωστά γίνονται. Ο κόσμος αρκετά έχει τρομάξει. Έχει θορυβηθεί. Θα εφαρμόσει νομίζω τα μέτρα, γιατί η νεολαία αρχίζει και συνειδητοποιεί την κατάσταση. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι από 18 έως 39 ετών», σημείωσε η ίδια. «Σε 15 ημέρες από αύριο που θα βάλουμε μάσκες, θα περιμένουμε μείωση των κρουσμάτων. Η πλειοψηφία του κόσμου έχει συνειδητοποιήσει τι μας περιμένει. Εμείς δε στα νοσοκομεία το έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως. Για να φτάσουν τα κρεβάτια πρέπει να έχεις και προσωπικό», τόνισε από την πλευρά της η κ. Παγώνη.

Ο αντιπρόεδρος ΕΟΔΥ και καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας, Γ. Παναγιωτακόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι «έχει πέσει ο μέσος όρος ηλικίας κρουσμάτων. Πρέπει να επικοινωνήσουμε το μήνυμα στη «γλώσσα» τους». Όπως είπε, «φοράμε τη μάσκα όπου υπάρχουν κι άλλοι πολίτες» και επισήμανε ότι «θέλουμε να αποφύγουμε τα lockdown γιατί θα καταπνίξουν την οικονομία».

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού.

«Στο ρεβεγιόν, όταν καλέσετε ακόμα και ένα ζευγάρι, δεν ξέρετε αν ο διπλανός σας είναι ασυμπτωματικός. Εάν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και στα 1500 και τα 2000 κρούσματα. Αν φτάσουμε αυτόν τον αριθμό θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στα νοσοκομεία», ανέφερε η κ. Παγώνη.

«Τώρα γίνονται πάρα πολλά τεστ, και σωστά γίνονται. Ο κόσμος αρκετά έχει τρομάξει. Έχει θορυβηθεί. Θα εφαρμόσει νομίζω τα μέτρα, γιατί η νεολαία αρχίζει και συνειδητοποιεί την κατάσταση. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι από 18 έως 39 ετών», σημείωσε η ίδια.

Ανοιχτό το λιανεμπόριο και στις «κόκκινες» περιοχές

Την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως απόφαση της κυβέρνησης είναι να κρατήσει ανοιχτό το λιανεμπόριο ακόμα και στις «κόκκινες» περιοχές, όσες δηλαδή βρίσκονται σε lockdown.

«Έχουμε επίσης αποφασίσει ότι και στην κατηγορία 4 στην “κόκκινη” κατηγορία, θα κρατήσουμε ανοιχτό το λιανεμπόριο, διότι δεν έχουμε δει μετάδοση από τα εμπορικά καταστήματα ή στα εμπορικά καταστήματα όσο τουλάχιστον αυτά τηρούν τα μέτρα. Αυτό είναι μία περαιτέρω οικονομική ανάσα για τις τοπικές κοινωνίες αλλά πρέπει να ξέρετε ότι έχουμε μπροστά μας δύο με τρεις δύσκολους μήνες καθώς ο καιρός θα κρυώνει και στη Βόρεια Ελλάδα θα κρυώσει νωρίτερα -έχει ήδη κρυώσει- από ότι στα νησιά, ο κόσμος θα μπαίνει ολοένα και περισσότερο μέσα και όσο θα είμαστε μέσα τόσο αυξάνει ο κίνδυνος της μετάδοσης του και τόσο πιο προσεκτικοί πρέπει να είμαστε», σημείωσε στη διάρκεια σύσκεψης ο πρωθυπουργός.

«Υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ. Είμαι αρκετά σίγουρος ότι μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχουμε ένα ίσως και περισσότερα εμβόλια τα οποία θα είναι αποτελεσματικά. Αλλά οι επόμενοι τρεις μήνες, ο χειμώνας αυτός θα είναι ένας χειμώνας δύσκολος και πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη ώστε να τον ξεπεράσουμε με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες», συμπλήρωσε.


σχετικα αρθρα