ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ορατός ο κίνδυνος για νέα φονική έξαρση στη χώρα μας - Φόβος για τα απανωτά ρεκόρ κρουσμάτων - Τα νέα μέτρα

Δημοσίευση 24 Οκτωβρίου 2020, 16:00 / Ανανεώθηκε 24 Οκτωβρίου 2020, 17:37
Κορωνοϊός: Ορατός ο κίνδυνος για νέα φονική έξαρση στη χώρα μας - Φόβος για τα απανωτά ρεκόρ κρουσμάτων - Τα νέα μέτρα
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Φόβοι για αύξηση των θανάτων από τα φθινοπωρινά πάρτι , όπως συνέβη μετά το καλοκαίρι από ανεύθυνους νέους που μόλυναν ευάλωτες ομάδες.

Την ώρα που οι ειδικοί βλέπουν αρκετές περιοχές της χώρας να είναι ένα βήμα πριν «κοκκινήσουν» με αποτέλεσμα να τεθούν σε κατάταση lockdown ένας ακόμα μεγάλος κίνδυνος είναι πλέον ορατός στον ορίζοντα.

Ο κίνδυνος για αύξηση των θανάτων λόγω του δεύτερου κύκλου –μετά από αυτόν των καλοκαιρινών διακοπών – λόγω επιμόλυνσης των ηλικιωμένων από νέους.

Να σημειωθεί ότι η διασπορά του κορωνοϊού παραμένει σταθερά σε υψηλά νούμερα. Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων -841- από την έναρξη της πανδημίας. Επιπρόσθετα 89 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ενώ 10 ασθενείς κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Την Πέμπτη καταγράφηκε νέο ρεκόρ κρουσμάτων με 882, ενώ ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε νέα μέτρα με νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Η Αττική και η Θεσσαλονίκη βρίσκονται για ακόμα μία ημέρα στο «κόκκινο» με 290 και 197 νέα κρούσματα αντίστοιχα. Μεγάλος προβληματισμός και για τις Σέρρες και τη Λάρισα όπου βρέθηκαν 35 και 25 νέες μολύνσεις αντίστοιχα.

Θυμίζουμε πως το μεσημέρι της Πέμπτης στο πλαίσιο του briefing ο κ. Πέτσας τόνισε: «Παρατηρείται σημαντική πτώση του μέσου όρου της ηλικίας των ατόμων που προσβάλονται από τον κορωνοϊό. Πανελλαδικά ο μέσος όρος ηλικιάς των νοσούντων είναι τα 37 έτη ενώ στη Θεσσαλονίκη μόλις τα 28. Βασική αιτία της αύξησης των κρουσμάτων ο εφυσηχασμός και ο συγχρωτισμός».

Τα πάρτι μετά τα μεσάνυκτα, όταν κλείνουν τα καταστήματα, σε ανοικτούς χώρους και σε ταράτσες από άτομα ηλικίας 20-35 ετών που δεν λαμβάνουν κανένα προληπτικό μέτρο, πιθανολογείται ότι θα προκαλέσουν τις επόμενες ημέρες νέο μεγάλο κύκλο θανάτων ανθρώπων ηλικίας κυρίως 64 χρονών κι άνω. Όσον δηλαδή είναι πιο ευάλωτοι στον ιό.

Πρόκειται για μια νέα δραματική διάσταση της πανδημίας στην χώρα μας, όπως συνέβη και από τα τέλη Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου όπου υπήρξε διπλασιασμός θανάτων από Covid-19, οι οποίοι έφτασαν να υπερβαίνουν τους 10 καθημερινά! Χαρακτηριστική είναι, σύμφωνα με τον αναλυτικό πίνακα του «Βήματος», η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων σε συνάρτηση με την ηλικία των φορέων, η οποία παρατηρείται μετά τις αρχές Αυγούστου.

Τα κρούσματα από 677 το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου ανήλθαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου σε 2.271 (σχεδόν τετραπλασιάστηκαν), με συμμετοχή σε αυτή την μεγέθυνση κι εξάπλωση της πανδημίας άτομα ηλικίας 18 έως 40 χρονών που είχαν πλέον «μερίδιο» της τάξης σχεδόν του 60% στις συνολικές διαγνώσεις , σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές ομάδες . Γεγονός που οφείλεται στα νεαρά άτομα που διασκέδαζαν , αδιαφορώντας για τα υγειονομικά μέτρα στα νησιά του Αιγαίου και σε άλλα τουριστικά θέρετρα. Αυτή η μεγάλη συμμετοχή των νέων (ποσοστό 53,2%) στα συνολικά κρούσματα συνεχίσθηκε το επόμενο δεκαπενθήμερο 15-31 Αυγούστου.

Η μαζική εμφάνιση φορέων του Covid-19, νέων στην ηλικία, είχε οδυνηρές και ολέθριες συνέπειες με την επιστροφή τους στα αστικά κέντρα, οπότε άρχισαν να επιμολύνουν τις ευάλωτες ηλικίες και κυρίως των 64 κι άνω, με αποτέλεσμα – και με βάση τον χρόνο επώασης της νόσου, νοσηλείες στις ΜΕΘ κ.λ.π- να υπάρξουν από τις 15 Σεπτεμβρίου έως 15 Οκτωβρίου συνολικά 169 νεκροί από κορωνοϊό. Εξ αυτών το 82% να είναι ηλικιωμένοι που προσεβλήθησαν από τον φονικό ιό κατά ένα σημαντικό ποσοστό-σύμφωνα με τους επιδημιολόγους- από τους νέους που συμμετείχαν σε «καλοκαιρινά πάρτι» αλλά και την αδιαφορία πολλών εξ αυτών στα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας.

Αυτό φαίνεται να συμβαίνει, σε έναν δεύτερο «κύκλο» και τώρα στην Κοζάνη, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως επεσήμανε την Τετάρτη κι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ Νίκος Χαρδαλιάς. Με φόβο ότι σύντομα θα φανούν και πάλι, οι σοβαρές επιπτώσεις με αύξηση των θανάτων μετά το επόμενο δεκαήμερο.

Τα αυξημένα τεστ

Κυβερνητικοί παράγοντες απέδιδαν μέρος του αυξημένου αριθμού των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες και στην αύξηση των τεστ που πραγματοποιούνται από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ κι άλλους φορείς.

Από τα έως τώρα δεδομένα προκύπτει ότι μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου κάθε ημέρα πραγματοποιούνται στην χώρα μας καθημερινά κατά μέσο όρο περίπου 11.500 τεστ κι αυτός ο αριθμός έχει αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες στα 15.000-16.000 κατά μέσο όρο. Με διαρκώς αυξητικές τάσεις.

Χθες που υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων κατά περίπου 200 σε ένα 24ωρο, πραγματοποιήθηκαν 24.000 τεστ (με ποσοστό 1,3-2% θετικών), την προηγούμενη μέρα 21.000 περίπου τεστ και 17.000 προ τριημέρου.

Επισημαίνεται λοιπόν, ότι η αύξηση των τεστ κατά 3.000-10.000 καθημερινά μπορεί να οδηγήσει σε 50-150 επιπρόσθετα κρούσματα. Κάτι όμως που δεν εξηγεί πλήρως την εντυπωσιακή άνοδο των κρουσμάτων που αγγίζει το 50% μέσα σε λίγα 24ωρα κι η οποία οφείλεται στην νέα ταχεία εξάπλωση της νόσου. Ενδεικτικά τις δύο τελευταίες ημέρες καταγράφηκαν 865 και 882 κρούσματα αντίστοιχα

Οι αποφάσεις για νέα μέτρα

Αυτή ακριβώς η αύξηση ήταν και ο λόγος που ώθησε την κυβέρνηση να λάβει νέα μέτρα, τα οποία ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός. Όπως ανακοίνωσε από τις 06:00 του Σαββάτου, στις περιοχές που είναι στο «πορτοκαλί», δηλαδή το επίπεδο κινδύνου 3, και το «κόκκινο», επίπεδο κινδύνου 4, θα επιβληθεί απαγόρευσης κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες αλλά και καθολική χρήση μάσκας.

Συγκεκριμένα, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία σε όλους – πλην όσων εργάζονται – από τις 00:30 έως τις 05:00.  Όσον αφορά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας ο πρωθυπουργός σημείωσε πως απαιτείται καθώς «ο κορωνοϊός καραδοκεί παντού, χωρίς να περιμένει στην είσοδο ενός καταστήματος».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε πως θα ενισχυθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, ενώ προανήγγειλε και περαιτέρω επέκταση της τηλεργασίας.

Διευκρινήσεις για σχολεία, κυκλοφορία πολιτών, μάσκες σε χώρους εστίασης

Και μπορεί τα μέτρα να είναι σαφή, δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:30 μέχρι τις 5 και καθολική χρήση μάσκας στις πορτοκαλί και κόκκινες περιοχές, ωστόσο αναμένεται να δοθούν περισσότερες διευκρινήσεις από την κυβέρνηση.

Μέχρι στιγμής πάντως γνωρίζουμε τα εξής:

Κυκλοφορία μόνο με χαρτί εργοδότη

Οι μετακινήσεις μετά τα μεσάνυχτα θα επιτρέπονται, όπως προαναφέρθηκε, μόνο με χαρτί εργοδότη που θα κατατίθεται στην ΕΡΓΑΝΗ. «Το μόνο έγγραφο που θα υπάρχει είναι οι πιστοποιήσεις των εργοδοτών με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ ότι εργάζεται κι ότι τον απασχολεί η επιχείρηση» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας πως «μετά τις 12 έως τις 5 το πρωί, θα επιτρέπεται η μετακίνηση και σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας».

Πώς θα φοράμε τη μάσκα σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια

Υποχρεωτική καθίσταται πλέον εφαρμογή της μάσκας στα δυο μεγαλύτερα αστικά κέντρα, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς οι δυο περιοχές βρίσκονται στο επίπεδο 3 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Σημειώνεται ότι η καθολική χρήση της μάσκας, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους επιβάλλεται σε όλες τις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο 4 και επίπεδο 3. Όπως ανέφερε κατά το διάγγελμά του προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός, πλέον στα καταστήματα εστίασης όπως καφέ και εστιατόρια, θα πρέπει οι πολίτες να εισέρχονται φορώντας πάντα τη μάσκα τους και αυτή να τη βγάζουν αφού πρώτα έχουν κάτσει στο τραπέζι τους.

«Για να το πω με απλά λόγια, και στο καφέ ή στο εστιατόριο θα μπαίνουμε, στο εξής, με μάσκα. Την οποία θα αφαιρούμε μόνο όταν καθόμαστε στο τραπέζι. Και βέβαια εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση των όρθιων σε εσωτερικές αίθουσες», ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού. «Η μάσκα είναι το εμβόλιο πριν το εμβόλιο. Αν δύο πολίτες την φορούν σωστά και ο ένας είναι μολυσμένος, η πιθανότητα μετάδοσης όταν βρεθούν μαζί είναι απειροελάχιστη», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με την χρήση της μάσκας.

Μάσκα και στα διαλείμματα για τους μαθητές σε «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές

Μάσκες για όσο βρίσκονται στο σχολείο θα φορούν από εδώ και στο εξής οι μαθητές που βρίσκονται στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές. Με λίγα λόγια η αλλαγή που έρχεται είναι πως η χρήση θα είναι υποχρεωτική για τους ίδιους και στο διάλειμμα.

Σύμφωνα με τον Χάρτη Υγειονομικής Προστασίας η απόφαση αυτή αναμένεται να ισχύσει για τα σχολεία των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο 3 (αυξημένης επιτήρησης) και 4 (αυξημένου κινδύνου) .

Το μέτρο θα ισχύσει από την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου και δεν θα εφαρμόζεται μόνο την ώρα της γυμναστικής.

Ποιες περιοχές είναι στο «πορτοκαλί» και ποιες στο «κόκκινο»

Είναι σχεδόν 20 οι περιοχές, οι οποίες κατατάσσονται στο επίπεδο 3 στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

 • Ανατολική Αττική
 • Βόρειος Τομέας Αθηνών
 • Δυτική Αττική
 • Δυτικός Τομέας Αθηνών
 • Νήσοι Αττικής

Επίσης:

 • Νότιος Τομέας Αθηνών
 • Κεντρικός Τομέας Αθηνών
 • Πειραιάς
 • Αχαΐα
 • Βοιωτία

Ακόμη:

 • Ηράκλειο
 • Θεσσαλονίκη
 • Θήρα
 • Ιωάννινα
 • Καρδίτσα

Επιπλέον:

 • Ζάκυνθος
 • Κέα-Κύθνος
 • Λάρισα
 • Λέσβος
 • Μύκονος

Και, τέλος: 

 • Πέλλα
 • Σάμος
 • Σέρρες
 • Τρίκαλα

Στο επίπεδο 4 βρίσκονται η Κοζάνη και η Καστοριά, στις οποίες έχουν επιβληθεί περισσότερα περιοριστικά μέτρα.