ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Stress test σε ΜΕΘ και νοσοκομεία μετά το άλμα κρουσμάτων – Οι φόβοι των ειδικών αν αποτύχουν τα μέτρα

Δημοσίευση 26 Οκτωβρίου 2020, 15:00 / Ανανεώθηκε 26 Οκτωβρίου 2020, 15:47
Κορωνοϊός: Stress test σε ΜΕΘ και νοσοκομεία μετά το άλμα κρουσμάτων – Οι φόβοι των ειδικών αν αποτύχουν τα μέτρα
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Ανήσυχοι είναι οι ειδικοί για την εξέλιξη της πανδημίας, καθώς την περασμένη εβδομάδα το ένα ρεκόρ κρουσμάτων διαδεχόταν το άλλο με αποτέλεσμα το σύστημα υγείας να αρχίσει να πιέζεται.

Άκρως δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας με τους ειδικούς να εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους για το… μονοπάτι στο οποίο πορευόμαστε πλέον μετά το ρεκόρ των 935 κρουσμάτων που καταγράφηκε πριν μερικά 24ωρα.

Με κομμένη την ανάσα πλέον περιμένουν να περάσει ο απαιτούμενος χρόνος ώστε να εξετάσουν αν τα μέτρα τελικά αποδώσουν καρπούς. Αν συμβεί αυτό κανονικά θα πρέπει να δούμε πτώση των κρουσμάτων μέχρι τον επόμενο μήνα. Αν όχι τότε δεν αποκλείεται να πάμε σε νέα πιο σκληρά μέτρα. 

Σε κάθε περίπτωση οι ειδικοί τονίζουν με κάθε τρόπο πως αν δεν τηρήσουμε και τώρα τα μέτρα, τότε οι επιπτώσεις τόσο στην κοινωνία όσο και στο σύστημα Υγείας θα είναι μεγάλες.

Λινού: «Σε οκτώ μέρες θα έχουμε διπλάσια κρούσματα αν δεν αποδώσουν τα μέτρα»

Την έντονη ανησυχία της για την πορεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού στη χώρα μας εμφανίστηκε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας.

Ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες ημέρες θα δείξουν κατά πόσο η εφαρμογή των μέτρων θα αποτελέσει ανάχωμα στην διασπορά, που έχει πάρει την ανηφόρα καθώς μέσα σε 8 ημέρες έχουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων. Στις 16 Οκτωβρίου είχαμε 508 κρούσματα και στις 24 Οκτωβρίου ανεβήκαμε στα 935.

«Ο διπλασιασμός είναι η ένδειξη ότι έχουμε επιθετική αύξηση. Αν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, αν δεν λειτουργήσουν, στις επόμενες οκτώ ημέρες θα έχουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων, θα έχουμε πάνω από 1.000 κρούσματα. Θα έχουμε δραματική αύξηση» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Είναι σαν να παλεύουν δύο δυνάμεις των μέτρων και του πολλαπλασιασμού».

Η κυρία Λινού τόνισε ότι: «Για κάθε ένα γνωστό κρούσματα υπάρχουν δέκα άγνωστα, άρα έχουμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Αρκετοί είναι ασυμπτωματικοί και πολλοί προσυμπτωματικοί. Χρειαζόμαστε γενικευμένα μέτρα που θα γίνουν αποδεκτά και θα είναι εφαρμόσιμα».

Παγώνη: Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να διαχειριστούν τα 2.000 κρούσματα

«Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από την πραγματικότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

Όπως η ίδια εξήγησε «αν θέλαμε να πούμε πόσοι νοσούν στην Ελλάδα θα έπρεπε να κάνουμε τεστ σε όλον τον ελληνικό πληθυσμό».

Παράλληλα η κα Παγώνη επεσήμανε πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα θα ξεπεράσουμε τα 1000 κρούσματα ενώ δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν 2000 κρούσματα την ημέρα στα νοσοκομεία. 

Η ίδια μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξέφρασε την ανησυχία της για τον αυξημένο αριθμό θανάτων και τόνισε ότι η μάσκα είναι το πιο βασικό.

Αναφερόμενη στα τοπικά lockdown δήλωσε πως έπρεπε να γίνουν για να ελέχθη η κατάσταση και να περιοριστεί η διασπορά προς στις άλλες πόλεις.

Σχετικά με τις εικόνες συνωστισμού σε νυχτερινά μαγαζιά υπογράμμισε πως στα κλαμπ με συνωστισμό ένας ασυμπτωματικός μπορεί να κολλήσει άλλους 100.

Βατόπουλος: Σε δύο εβδομάδες τα αποτελέσματα της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Από την πλευρά του ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι με την εφαρμογή των νέων μέτρων θα υπάρξει μία ελάττωση των κρουσμάτων η οποία όμως θα αρχίσει να φαίνεται μετά από 10 ημέρες.

«Αυτό που ελπίζει κανείς είναι ότι με τα νέα μέτρα θα σταματήσει η αύξηση των κρουσμάτων και θα υπάρξει και ελάττωση. Είναι στο χέρι της οργανωμένης πολιτείας και καθενός από εμάς να σταματήσουμε αυτήν την επιδημία εφαρμόζοντας αυτά τα μέτρα ατομικής προφύλαξης.

Πρέπει να συνειδητοποιήσει ο κάθε πολίτης ότι ένα νόσημα που μεταδίδεται με την αναπνοή αφορά τον κάθε έναν από εμάς. Μπορεί να είμαστε δίπλα σε κάποιον που να έχει τον ιό και να μην το ξέρει και από τον οποίον μπορεί να κολλήσουμε» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ.

Συνεπώς – όπως είπε – πρωταρχικό είναι να προφυλάξει ο καθένας τον εαυτό του. «Επειδή ο χρόνος επωάσεως του νοσήματος είναι μία εβδομάδα έως το πολύ 15 μέρες, η αποτελεσματικότητα ενός μέτρου κρίνεται με καθυστέρηση 10-15 ημερών. Άρα θα καταλάβουμε σε 10-15 μέρες να δούμε την επίδραση της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ξεκίνησε το Σάββατο». 

Βραχνάς ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους

Ωστόσο, ο καθηγητής ανέφερε ότι είναι πιθανόν παράλληλα να δούμε και κάποια αύξηση, η οποία να οφείλεται στην εποχή: «Είναι γνωστό ότι τα νοσήματα που μεταδίδονται με τα σταγονίδια είναι πιο συχνά τον χειμώνα, ιδίως λόγω του συνωστισμού μέσα σε κλειστούς χώρους, οι οποίοι λόγου κρύου δεν αερίζονται καλά… Είναι σαφές ότι αυτό θα προκαλέσει κάποια αύξηση του νοσήματος».

Ερωτηθείς εάν νομίζει πως θα ήταν καλύτερα να ληφθούν νωρίτερα πιο αυστηρά μέτρα, ο κ. Βατόπουλος απάντησε: «Νομίζω κριτήριο της πολιτείας που λαμβάνει τα μέτρα είναι η επάρκειά τους από υγειονομικής πλευράς, αλλά και το κατά πόσον η κοινωνία μπορεί να τα αντέξει. Θεωρητικά το υγειονομικά σωστό θα ήταν να έχουμε κλειστεί από 1ης Σεπτεμβρίου όλοι στα σπίτια μας. Αλλά αυτό καταλαβαίνετε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατον να γίνει».

«Έχουμε δύο συνωστισμούς: τον υποχρεωτικό και τον μη υποχρεωτικό«, συνέχισε ο καθηγητής. «Ο «υποχρεωτικός» είναι στις συγκοινωνίες, στη δουλειά μας… Εκείνο που μπορούμε να αποφύγουμε είναι τον «μη υποχρεωτικό» συνωστισμό, που έχουμε δει να γίνεται τα βράδια στη διασκέδαση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόσμος δεν πρέπει να διασκεδάζει, απλώς σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε καλό είναι να μην χαλαρώνουμε στη διασκέδαση. 300 άτομα βρέθηκαν να διασκεδάζουν μέσα σε ένα κλειστό κτίριο, θυμίζει μια κατάσταση ποτοαπαγόρευσης στη δεκαετία του ’30 στην Αμερική αυτή η ιστορία… Όπως λένε, η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, αυτή τη στιγμή όμως είναι μια τραγωδία. Αυτοί μετά θα μπορούσαν να γίνουν 300 φορείς, οι οποίοι θα μεταφέρουν τον κορωνοϊό σε όλη την υπόλοιπη Αθήνα, η οποία δεν φταίει σε τίποτα βέβαια». 

Μεγάλη η θνητότητα στις ΜΕΘ

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας τοποθετήθηκε επίσης στο ζήτημα των ΜΕΘ: «Το θέμα δεν είναι να έχουμε περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σαφώς, καλό είναι να υπάρχουν, για να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά όταν αυτά έρθουν, αλλά το θέμα είναι να μην αρρωσταίνουμε, γιατί το να μπαίνεις σε μονάδα δεν είναι καθόλου ευχάριστο, έχει και μεγάλη θνητότητα και μεγάλη ταλαιπωρία για τον ασθενή και αφήνει υπολείμματα, τα οποία ακόμα δεν ξέρουμε. Συνεπώς, η πρόληψη είναι το βασικότερο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η πολιτεία δεν πρέπει να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να έχει επάρκεια των μέσων αντιμετώπισης των βαριών περιστατικών τα οποία υπολογίζεται ότι θα έχουμε».

Αναφερόμενος στο μέτωπο των εμβολίων, ο κ. Βατόπουλος σχολίασε: «Υπάρχει μια τεράστια κινητοποίηση, αλλά για να εμφανιστεί το εμβόλιο, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες, το αποτέλεσμα των οποίων δεν είναι πάντα προβλέψιμο. Όλοι λένε ότι εμβόλιο θα έχουμε στις αρχές του νέου έτους, θα το δούμε…».

Δερμιτζάκης: Οι ΜΕΘ δεν φτάνουν αν ξεφύγει ο κορωνοϊός

«Φοβάμαι ότι μπορεί να μάς ξεφύγει ο κορωνοϊός, και τότε οι ΜΕΘ δε φτάνουν» προειδοποίησε  από την πλευρά ο Μανώλης Δερμιτζάκης, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης.

«Άκουσα χθες την  (διευθύντρια της ΜΕΘ Ευαγγελισμού) κ. Κοτανίδου ότι είμαστε στο 1/3 των ΜΕΘ που έχουν σχέση με COVID, ότι οι υπόλοιπες 2/3 είναι άδειες. Στην Ελβετία το 15% μόνο των ΜΕΘ είναι κατειλημμένες και εκτιμάται σε 2 με 4 εβδομάδες θα είναι γεμάτες. Επομένως θα πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο την εκθετική καμπύλη… Αν μας ξεφύγει, φοβάμαι ότι μπορεί να μας ξεφύγει, θα γεμίσουν τα υπόλοιπα 2/3. Έχουμε εικόνα 15 ημερών. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε να κάνουμε σαν να είμαστε οριακά γιατί μπορεί να είμαστε οριακά και να μην το ξέρουμε» ανέφερε στο ΣΚΑΪ χαρακτηριστικά ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Τα μέτρα θα δουλέψουν αν τηρηθούν. Τα μέτρα είναι αρκετά κοντά, εκεί που πρέπει να είναι, χρειάζεται η προσπάθεια πολιτείας – πολιτών για να τηρηθούν» δήλωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης. 

Όπως επισήμανε, ο κάθε πολίτης πρέπει να περιφρουρεί τα μέτρα αυτά. Είδα ότι κάποιοι δε φορούσαν μάσκες στον Άγιο Δημήτριο, και οι αστυνομικοί δε λέγανε τίποτε στη Θεσσαλονίκη».

«Κάθε χώρα πρέπει να δει τα δικά της όρια. Τα κρούσματα είναι μια ένδειξη. Πρέπει να βρούμε τη δική μας ισορροπία που είναι διαφορετική για κάθε χώρα» σχολίασε.

«Πρέπει να αποφύγουμε το λοκντάουν… Μπορούμε, ξέρουμε να διαχειριστούμε τον ιό και είναι πολύ πιο εύκολο να βρούμε το συνδυασμό. Όποια χώρα πάει σε lockdown δηλώνει ήττα» υπογράμμισε ο καθηγητής.

«Καμπανάκι» για τη Βόρεια Ελλάδα από τον Πέτσα

«Καμπανάκι» για τη Βόρεια Ελλάδα «χτύπησε» στην ενημέρωση του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, όσον αφορά στην πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. 

«Είναι πολύ σημαντικές οι επόμενες 48 ώρες για τη Βόρεια Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά. Αντίθετα, έδειξε να υπάρχει αισιοδοξία αναφορικά με την πορεία του κορωνοϊού στην Αττική «σκεφτείτε ότι πριν από λίγες εβδομάδες οι ΜΕΘ ήταν γεμάτες κατά 2/3, τώρα λόγω της σταθερότητας τoυ αριθμού κρουσμάτων είναι 1/2». «Στην Αττική βλέπουμε σταθεροποίηση. Σε Ιωάννινα, Σέρρες, Θεσσαλονίκη βλέπουμε ανησυχητικά στοιχεία, πολύ σημαντικές οι επόμενες 48 ώρες» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε κατά τη διάρκεια του briefing ο κ. Πέτσας, «το δεύτερο κύμα κορωνοϊού είναι σε επιθετική έξαρση σε ολόκληρη την Ευρώπη». Ωστόσο, σημείωσε ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στις καλύτερες χώρες, ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. Η Ελλάδα, η καλύτερη χώρα στον δείκτη θνησιμότητας του ECDC»

«Σε αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμού, η Ελλάδα βρίσκεται στον ευρωπαϊκό μέσο μαζί με τις καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Στον δείκτη θετικότητας στα τεστ, η Ελλάδα είναι στο 3,6 "πράσινη" δηλαδή, μαζί με τη Γερμανία, τις Βαλτικές χώρες και τις Σκανδιναβικές χώρες. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι όλες στο "πορτοκαλί"», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

«Και στον χάρτη θνησιμότητας, η Ελλάδα είναι η καλύτερη χώρα από όλες τις χώρες οι οποίες μετρούνται στον αντίστοιχο δείκτη. Και είναι ενδεικτικό το διάγραμμα με τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 7 ημερών σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες» πρόσθεσε. 

«Είναι προφανές ότι έξαρση παρατηρείται και στη χώρα μας, με τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων να παρουσιάζει σημαντική αύξηση τις τελευταίες ημέρες. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, με στόχο να προλάβουμε τα χειρότερα, ήδη εφαρμόζονται δύο νέα μέτρα: Απαγόρευση της κυκλοφορίας στις περιοχές των επιπέδων 3 και 4 από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 5:00 το πρωί και υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού. Η εξάπλωση του ιού εντοπίζεται κυρίως μεταξύ των νέων. Γι’ αυτό και οι ειδικοί, ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση, απευθύνουμε έκκληση στους νεότερους να προσέχουν και να αποφεύγουν μαζικές συναθροίσεις. Τώρα είναι η ώρα να μετατρέψουν - όπως είπε ο Πρωθυπουργός - την ορμή τους σε ευθύνη και να γίνουν πρωτοπόροι στα δύσκολα. Τους καλούμε να δώσουμε όλοι μαζί αυτή τη μάχη τις επόμενες ημέρες. Παρατηρείται ακόμη, ότι ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμμορφώνεται στα μέτρα, την ίδια στιγμή εκδηλώνονται μεμονωμένες, συνειδητά οργανωμένες προσπάθειες απείθειας στα ισχύοντα μέτρα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι διασποράς του ιού. Για το λόγο αυτό, οι αρμόδιες Αρχές - η Αστυνομία, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η ΔΗ.Μ.Ε.Α. - προχώρησαν σε εντατικοποίηση των ελέγχων. Και αυτό θα συνεχιστεί στο επόμενο διάστημα» είπε ακόμα.

«Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο τρίμηνο, οφείλουμε να εφαρμόζουμε τα μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί», διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος 

Σχετικά με τα όσα ακούγονται για τα μέτρα που ενδέχεται να λάβει η κυβέρνηση, αν δεν υποχωρήσουν τα κρούσματα κορωνοϊού, ο κ. Πέτσας διέψευσε τόσο το ότι εξετάζεται πιθανότητα περιορισμού μετακινήσεων των ευπαθών ομάδων όσο και το ότι μελετάται ο περαιτέρω περιορισμός του ωραρίου των καταστήματων εστίασης

«Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία θα έχουμε εμβόλιο κατά του κορωνοϊού στο τέλος της χρονιάς ή αρχές της επόμενης», είπε σε άλλο σημείο. 

Σε άλλο σημείο, αναφέρθηκε στις εικόνες με τους αρχιερείς που δεν φορούσαν μάσκα σήμερα κατά τη Δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης, λέγοντας: «Κανείς δεν εξαιρείται από την εφαρμογή των μέτρων. (...) Η ανάγκη συμμόρφωσης δεν αφορά μόνο εκκλησίες, αλλά κάθε συνωστισμό»