ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Τα κρούσματα θα τριπλασιαστούν σε ένα μήνα» – Ποια μέτρα μπορούν να μειώσουν τη διασπορά

Δημοσίευση 26 Οκτωβρίου 2020, 23:00 / Ανανεώθηκε 26 Οκτωβρίου 2020, 23:09
Κορωνοϊός: «Τα κρούσματα θα τριπλασιαστούν σε ένα μήνα» – Ποια μέτρα μπορούν να μειώσουν τη διασπορά
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού μίλησε για την ανησυχητική εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Για την ανησυχητική εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, μίλησε στο Mega, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Είμαστε ήδη σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που μπορεί να αυξηθεί περισσότερο, αν δεν προστεθούν νέα μέτρα. Τα επιπλέον μέτρα είναι μέτρα της πολιτείας που θα κάνει πιο εύκολη την τήρηση των μέτρων. Λέμε για χρήση μάσκας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέσα και έξω. Καλό θα ήταν να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα», είπε η κα Λινού.

Και συνέχισε: «Το δεύτερο που λέμε στους πολίτες είναι η τήρηση των αποστάσεων και μετά η τήρηση των κανόνων υγιεινής. Η τήρηση των αποστάσεων δεν εξαρτάται από τους ανθρώπους πάντα. Έπρεπε ήδη να έχουν αυξηθεί τα δρομολόγια στα ΜΜΜ. Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά και να ληφθούν ταυτόχρονα μέτρα. Δεν υπήρξε λύση για να μειωθούν τα παιδιά στις τάξεις. Να αξιοποιηθούν κενοί χώροι που είναι μεγαλύτερες από τις αίθουσες, ώστε τα παιδιά ναι μεν να είναι όλα μαζί, αλλά σε απόσταση. Θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί ήδη ο υπαίθριος χώρος, τουλάχιστον με τα μικρά παιδιά. Να προλαβαίνει να αεριστεί η τάξη».

Κάνοντας μια πρόβλεψη για όσα θα ακολουθήσουν, η Αθηνά Λινού ανέφερε: «Σε ένα μήνα από τώρα φοβάμαι ότι θα διπλασιαστούν ή πιθανόν και να τριπλασιαστούν τα ημερήσια κρούσματα αν δεν πάρουμε και άλλα μέτρα. Θα μπορούσε να αυξηθεί η τηλεργασία στο 90%, να δοθούν κίνητρα ώστε να γίνονται πιο πολλά τεστ, να συνταγογραφείται το τεστ. Μακάρι να διαψευστώ».

«Αφού άρχισαν και διπλασιάζονται τα κρούσματα σε λιγότερο από δέκα ημέρες, μπορούν και να τριπλασιαστούν. Το τονίζω για να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος», κατέληξε η κ. Λινού.