current views are: 8

27 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση05:07

Κορωνοϊός: Επέλαση του κορωνοϊού στη χώρα – Αντίστροφη μέτρηση για καθολικό lockdown – Τα τρία νέα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση

Αυτό που έχει πλέον σημασία είναι η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σε 14 ημέρες η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την επιτροπή των ειδικών, θα επανεξετάσουν την επιδημιολογική κατάσταση και θα κρίνουν εάν είναι απαραίτητη η συνέχιση ή – ακόμη – και η αυστηροποίηση των μέτρων.

Δημοσίευση 05:07’

Αυτό που έχει πλέον σημασία είναι η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σε 14 ημέρες η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την επιτροπή των ειδικών, θα επανεξετάσουν την επιδημιολογική κατάσταση και θα κρίνουν εάν είναι απαραίτητη η συνέχιση ή – ακόμη – και η αυστηροποίηση των μέτρων.

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται η χώρα μας, καθώς τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού παραμένουν σταθερά σε υψηλά νούμερα. Οι ειδικοί και η κυβέρνηση αναμένουν αποτελέσματα από τα νέα μέτρα που επιβλήθηκαν και βρίσκονται σε ισχύ από το Σάββατο το πρωί. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μειώνεται ικανοποιητικά και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας βρίσκονται υπό πίεση.

Να θυμίσουμε ότι τη Δευτέρα καταγράφηκαν 715 νέα κρούσματα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Σε υψηλά επίπεδα παραμένει και ο αριθμός των διασωληνωμένων, αφού στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 95 συμπολίτες μας.

Στο επίκεντρο της πανδημίας βρίσκονται σταθερά, Αττική και Θεσσαλονίκη, που κατέγραψαν 260 και 84 νέα κρούσματα αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη, η επιδημία έχει πλέον επίκεντρο την Καστοριά, την Κοζάνη και τη Θεσσαλονίκη, ενώ έξαρση καταγράφεται σε Ιωάννινα, Λάρισα και Σέρρες. Και η Αττική παρουσίασε αύξηση κρουσμάτων κατά 40% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε ο ειδικός στην τελευταία ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας. Επισήμανε δε ότι η εξάπλωση της επιδημίας εκτός Αττικής είναι πιο επιθετική σε σχέση με εκείνη στο Λεκανοπέδιο, γι’ αυτό μειώνεται το ποσοστό της συμμετοχής της Αττικής στα συνολικά κρούσματα (καταλαμβάνει το 1/3 των ημερήσιων διαγνώσεων).

Αυτό που έχει πλέον σημασία είναι η αποτελεσματικότητα των νέων μέτρων που τέθηκαν σε εφαρμογή από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σε 14 ημέρες η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την επιτροπή των ειδικών, θα επανεξετάσουν την επιδημιολογική κατάσταση και θα κρίνουν εάν είναι απαραίτητη η συνέχιση ή – ακόμη – και η αυστηροποίηση των μέτρων. «Η παρτίδα σώζεται με τα νέα μέτρα» είπε στο Open TV, ο Αγγελος Χατζάκης καθηγητής επιδημιολογίας.

Πάντως, η η εργαλειοθήκη που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση δεν έχει εξαντληθεί και στο «τραπέζι» υπάρχουν κι άλλα «πακέτα» μέτρων, πιο αυστηρά, που έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκές πόλεις με βεβαρημένο ιικό φορτίο.

Τα τρία νέα μέτρα που μελετά η κυβέρνηση

Σε περίπτωση που το επόμενο διάστημα, έως τις 9 Νοεμβρίου, οι αριθμοί συνεχίζουν να μαρτυρούν ότι το επιδημικό κύμα απέχει μακράν από το σημείο εκτόνωσής του, η επιβολή επιπλέον περιορισμών είναι αναπόφευκτη.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εάν τα κρούσματα φθάσουν τα 2.000 καθημερινά, οι εντατικές γεμίσουν και το σύστημα υγείας φτάσει στα όριά του, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε γενικό lockdown.

Για να αποφευχθεί αυτό, απαιτείται αυστηρή τήρηση των νέων μέτρων, που εξήγγειλε πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός, για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και απαγόρευση κυκλοφορίας μεταξύ 00:30 και 05:00.

Παράλληλα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τα εξής τρία νέα μέτρα:

Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί, ενώ ήδη εφαρμόζεται για τους νομούς που βρίσκονται σε επίπεδο συναγερμού 4. Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό σε αυτές τις περιοχές. Συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός νομού για την Κοζάνη και για την Καστοριά που είναι στο κόκκινο.

Λουκέτο στην εστίαση. Στο τραπέζι είναι το μέτρο τύπου Παρίσι. Να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 το βράδυ.

Περιορισμό των μετακινήσεων για πολίτες άνω των 65 ετών. Ένα μέτρο που είχε ακουστεί, είχε διαψευστεί, αλλά επανέρχεται στο προσκήνιο.

«Διπλάσια κρούσματα σε 8 ημέρες» – Ανησυχία για τις αντοχές του ΕΣΥ

Ιδιαίτερα ανήσυχη εμφανίστηκε η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια επιδημιολογίας για τη συνέχεια της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Ξεκαθάρισε ότι οι επόμενες ημέρες θα δείξουν κατά πόσο η εφαρμογή των μέτρων θα αποτελέσει ανάχωμα στην διασπορά, που έχει πάρει την ανηφόρα καθώς μέσα σε 8 ημέρες έχουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων. Στις 16 Οκτωβρίου είχαμε 508 κρούσματα και στις 24 Οκτωβρίου ανεβήκαμε στα 935.  

 «Ο διπλασιασμός είναι η ένδειξη ότι έχουμε επιθετική αύξηση. Αν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, αν δεν λειτουργήσουν, στις επόμενες οκτώ ημέρες θα έχουμε διπλασιασμό των κρουσμάτων, θα έχουμε πάνω από 1.000 κρούσματα. Θα έχουμε δραματική αύξηση» είπε χαρακτηριστικά στο Open και συνέχισε: «Είναι σαν να παλεύουν δύο δυνάμεις των μέτρων και του πολλαπλασιασμού». Η κυρία Λινού τόνισε ότι: «Για κάθε ένα γνωστό κρούσματα υπάρχουν δέκα άγνωστα, άρα έχουμε μεγάλη διασπορά στην κοινότητα. Αρκετοί είναι ασυμπτωματικοί και πολλοί προσυμπτωματικοί. Χρειαζόμαστε γενικευμένα μέτρα που θα γίνουν αποδεκτά και θα είναι εφαρμόσιμα».

«Ο αριθμός των κρουσμάτων (κορωνοϊού) είναι πολύ μεγαλύτερος από την πραγματικότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Όπως η ίδια εξήγησε «αν θέλαμε να πούμε πόσοι νοσούν στην Ελλάδα θα έπρεπε να κάνουμε τεστ σε όλον τον ελληνικό πληθυσμό».

Παράλληλα, η κυρία Παγώνη επισήμανε πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα θα ξεπεράσουμε τα 1.000 κρούσματα, ενώ δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν 2.000 κρούσματα την ημέρα στα νοσοκομεία. Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για τον αυξημένο αριθμό θανάτων και τόνισε ότι η μάσκα είναι το πιο βασικό.

Και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας στο πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος μίλησε στον ΑΝΤ1, εκτίμησε ότι «δεν είναι απίθανο να περάσουμε τα 1.000 κρούσματα την ημέρα» και σημείωσε ότι «τα κρούσματα έχουν άμεση σχέση με το πόσα τεστ γίνονται. Τα σημερινά αποτελέσματα αφορούν κυρίως κρούσματα της προηγούμενης ημέρας και 1-2 ημερών πριν».  «Συμμορφωθείτε με τα μέτρα, είναι για το καλό μας. Λογικό να έχει κουραστεί ο κόσμος, αλλά πρέπει να τηρούμε τα μέτρα» διεμήνυσε και πρόσθεσε πως δεν πρέπει να στοχοποιούμε τις νεότερες ηλικίες, αλλά να τις ενημερώνουμε. 

Αναφορικά με το τι θα γίνει την τρέχουσα εβδομάδα, ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής, μιλώντας στο Mega εκτίμησε ότι λόγω του μεγάλου κύματος κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, το πιθανότερο είναι ότι μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα συνεχίσουμε να έχουμε συνολικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα.

«Μείωση κρουσμάτων ίσως δούμε πιο σύντομα στις Σέρρες που είναι μικρότερη πόλη. Για τη Θεσσαλονίκη, επειδή είναι μεγάλο αστικό κέντρο δεν είναι τόσο πιθανό να δούμε πολύ σύντομα μείωση», είπε ο κ. Παρασκευής.

Για το πόσο πιθανό είναι το σενάριο περαιτέρω μείωσης του ωραρίου λειτουργίας των υγειονομικών καταστημάτων, είπε ότι δεν έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο, αλλά ενδεχομένως να μπει στο τραπέζι αν τυχόν διαπιστωθεί ότι τα μέτρα δεν επαρκούν.

Πρόβλεψη – σοκ για 4000 κρούσματα την ημέρα

Εν τω μεταξύ, στην τελευταία τεχνική έκθεση του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, περιγράφεται το απευκταίο σενάριο της ανεξέλεγκτης πορείας της πανδημίας με 4.000 κρούσματα ημερησίως και δεκάδες θανάτους έως το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση, που έφερε στο «φως» η Realnews, εάν δεν ανακοπεί άμεσα η συνεχής αύξηση των κρουσμάτων που διαφαίνεται το τελευταίο διάστημα με την αυστηρή εφαρμογή των μέτρων και κυρίως την καθολική χρήση μάσκας τότε την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου θα φθάσουμε τα 1.200 νέα κρούσματα την ημέρα.

Στην περίπτωση αυτή στις 30 Νοεμβρίου τα ημερήσια νέα περιστατικά θα είναι περίπου 2.000, ενώ ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων αναμένεται να διαμορφωθεί σε περίπου 85.000. Οι θάνατοι θα είναι περίπου 940 και οι ημερήσιες ανάγκες για κλίνες σε ΜΕθ θα αριθμούν σε 230. Σε αυτή την περίπτωση ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων θα μπορούσε να φτάσει και τα 4.000 στο τέλος του Δεκεμβρίου.

Από τη μελέτη, λοιπόν, προκύπτει ότι οι επόμενες μέρες είναι η τελευταία ευκαιρία της χώρας να ανακόψει την ραγδαία εξάπλωση του ιού. Το ενθαρρυντικό στοιχείο δεν είναι άλλο από το ότι η αυστηρή εφαρμογή της καθολικής χρήσης μάσκας μπορεί να κρατήσει τα ημερήσια κρούσματα κάτω από τα 300 μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος από την πραγματικότητα

«Ο αριθμός των κρουσμάτων κορωνοϊού είναι πολύ μεγαλύτερος από την πραγματικότητα» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Όπως η ίδια εξήγησε «αν θέλαμε να πούμε πόσοι νοσούν στην Ελλάδα θα έπρεπε να κάνουμε τεστ σε όλον τον ελληνικό πληθυσμό».

Παράλληλα η κ. Παγώνη επεσήμανε πως αν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα θα ξεπεράσουμε τα 1.000 κρούσματα ενώ δεν θα μπορέσουν να διαχειριστούν 2.000 κρούσματα την ημέρα στα νοσοκομεία. Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της για τον αυξημένο αριθμό θανάτων και τόνισε ότι η μάσκα είναι το πιο βασικό.

Αναφερόμενη στα τοπικά lockdown δήλωσε πως έπρεπε να γίνουν για να ελεγχθεί η κατάσταση και να περιοριστεί η διασπορά προς στις άλλες πόλεις. Σχετικά με τις εικόνες συνωστισμού σε νυχτερινά μαγαζιά υπογράμμισε πως στα κλαμπ με συνωστισμό ένας ασυμπτωματικός μπορεί να κολλήσει άλλους 100.

«Τα κρούσματα θα τριπλασιαστούν σε ένα μήνα»

Για την ανησυχητική εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, μίλησε στο Mega, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, τονίζοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης.

«Νομίζω ότι τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Είμαστε ήδη σε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που μπορεί να αυξηθεί περισσότερο, αν δεν προστεθούν νέα μέτρα. Τα επιπλέον μέτρα είναι μέτρα της πολιτείας που θα κάνει πιο εύκολη την τήρηση των μέτρων. Λέμε για χρήση μάσκας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας μέσα και έξω. Καλό θα ήταν να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα», είπε η κα Λινού.

Και συνέχισε: «Το δεύτερο που λέμε στους πολίτες είναι η τήρηση των αποστάσεων και μετά η τήρηση των κανόνων υγιεινής. Η τήρηση των αποστάσεων δεν εξαρτάται από τους ανθρώπους πάντα. Έπρεπε ήδη να έχουν αυξηθεί τα δρομολόγια στα ΜΜΜ. Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά και να ληφθούν ταυτόχρονα μέτρα. Δεν υπήρξε λύση για να μειωθούν τα παιδιά στις τάξεις. Να αξιοποιηθούν κενοί χώροι που είναι μεγαλύτερες από τις αίθουσες, ώστε τα παιδιά ναι μεν να είναι όλα μαζί, αλλά σε απόσταση. Θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί ήδη ο υπαίθριος χώρος, τουλάχιστον με τα μικρά παιδιά. Να προλαβαίνει να αεριστεί η τάξη».

Κάνοντας μια πρόβλεψη για όσα θα ακολουθήσουν, η Αθηνά Λινού ανέφερε: «Σε ένα μήνα από τώρα φοβάμαι ότι θα διπλασιαστούν ή πιθανόν και να τριπλασιαστούν τα ημερήσια κρούσματα αν δεν πάρουμε και άλλα μέτρα. Θα μπορούσε να αυξηθεί η τηλεργασία στο 90%, να δοθούν κίνητρα ώστε να γίνονται πιο πολλά τεστ, να συνταγογραφείται το τεστ. Μακάρι να διαψευστώ».

«Αφού άρχισαν και διπλασιάζονται τα κρούσματα σε λιγότερο από δέκα ημέρες, μπορούν και να τριπλασιαστούν. Το τονίζω για να συνειδητοποιήσουμε πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος», κατέληξε η κ. Λινού.


σχετικα αρθρα