ΕΛΛΑΔΑ

Μίχαλος στον Alpha 98,9: Να αποβληθεί η τουρκική αντιπροσωπεία από τα ευρωεπιμελητήρια

Δημοσίευση 28 Οκτωβρίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 28 Οκτωβρίου 2020, 13:36
Μίχαλος στον Alpha 98,9: Να αποβληθεί η τουρκική αντιπροσωπεία από τα ευρωεπιμελητήρια
Facebook Twitter Whatsapp

Δεν μπορεί ένα άτομο να εκβιάζει μια ολόκληρη Ευρώπη, ανέφερε ο Κωσνταντίνος Μίχαλος.

Ζήτημα «έξωσης» των τουρκικών επιμελητηρίων από τα Ευρωεπιμελητήρια έθεσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, που μίλησε στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

Σε επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο των Ευρωεπιμελητηρίων κ. Leitl, ο κ. Μίχαλος καλεί τα Ευρωεπιμελητήρια να δράσουν, καθώς οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης προκαλούν εκτός των άλλων και σημαντικά οικονομικά προβλήματα, ενώ ζητεί την έκτακτη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης των Ευρωεπιμελητηρίων για την επανεξέταση του δικαιώματος των τουρκικών Επιμελητηρίων να συμμετέχουν στα Ευρωεπιμελητήρια.

«Ζήτησα να καταγγείλουμε την απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, μια θέση που έχω επαναλάβει, αλλά κωφεύουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι», τόνισε ο κ. Μίχαλος.
«Θέλω πρωτίστως να αποβληθεί η τουρκική αντιπροσωπεία από τα ευρωεπιμελητήρια, όπου δεν θα έπρεπε να ανήκει, από τη στιγμή που δεν είναι μέλος της ΕΕ. Όταν η Τουρκία δεν τηρεί τους κανόνες και τους νόμους, θα πρέπει να καταγγελθεί», πρόσθεσε.

Όπως είπε Τούρκοι επιχειρηματίες που έχει συνομιλήσει, «είναι φειδωλοί να κατακρίνουν την πολιτική Ερντογάν, ειδικά σε τηλεφωνική συνομιλία και ο νοών νοείτω».

Τόνισε ότι υπάρχει τα τελευταία χρόνια υπάρχει στην Ελλάδα έντονη δραστηριότητα τουρκικών επιχειρήσεων που «δουλεύουν με δανειακά κεφάλαια. Έχουν σηκώσει δάνεια σε δολάρια. Με τη βαθύτατη υποτίμηση της τουρκικής λίρας, βρίσκονται σε δύσκολη θέση να αποπληρώσουν δολαριακά δάνεια, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν την έδρα τους στην Τουρκία. Έχουμε παραδείγματα τουλάχιστον 2-3 επιχειρήσεων που δραστηριοποιούντα στον τουριστικό τομέα, αντιμετωπίζουν πρόβλημα και είναι σε συζητήσεις για να μειώσουν το άνοιγμα που έχουν, πουλώντας τις μετοχές τους».

Σχολιάζοντας το κάλεσμα του Ερντογάν για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων, χαρακτήρισε λανθασμένη την πολιτική που εφαρμόζει ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος εξαπολύει «γενικότερη επίθεση προς την ΕΕ, που ευελπιστούσε μέχρι πρόσφατα να γίνει μέλος της. Η συζήτηση αυτή πάει πολύ πίσω και ο ίδιος θα έχει περαιτέρω εσωτερικά προβλήματα».

Αναφερόμενος στα τεράστια ποσά που έχει αντλήσει η Τουρκία από γερμανικά, ισπανικά και ιταλικά τραπεζικά συστήματα, «κι εκεί εκβιάζει», τόνισε ότι «Δεν μπορούμε να ανεχόμαστε τέτοιες απειλές από μια τρίτη χώρα. Δεν μπορεί ένα άτομο να εκβιάζει μια ολόκληρη Ευρώπη».