current views are: 6

29 Οκτωβρίου 2020
Δημοσίευση04:56

Κορωνοϊός: Εφιαλτική «έκρηξη» κρουσμάτων – «Κλειδώνουν» τα νέα μέτρα – Ολοταχώς για lockdown η Θεσσαλονίκη – Πόσο κοντά είναι το γενικό «λουκέτο»

Σε οριακό σημείο η πανδημία στην Ελλάδα. Σοκ και δέος με τα 1.547 νέα κρούσματα της Τετάρτης. Ποια νέα μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση. Δραματική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, που οδεύει σε lockdown.

Δημοσίευση 04:56’

Σε οριακό σημείο η πανδημία στην Ελλάδα. Σοκ και δέος με τα 1.547 νέα κρούσματα της Τετάρτης. Ποια νέα μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση. Δραματική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, που οδεύει σε lockdown.

Ανεξέλεγκτη είναι πλέον η κατάσταση με την πανδημία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, με το ένα ρεκόρ να διαδέχεται το άλλο. Μετά και το νέο «μαύρο» ρεκόρ των 1.547 νέων κρουσμάτων που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ, η «μάχη» φαίνεται πως χάνεται ιδίως σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να ανακοινώσει νέα μέτρα για να μπει «φρένο» στη διασπορά του ιού. Κι ενώ για την ώρα το Μαξίμου αποκλείει το ενδεχόμενο νέου, γενικού lockdown, οι προβλέψεις των ειδικών για χιλιάδες κρούσματα καθημερινά έως το τέλος Νοεμβρίου και για έως και 4.000 θύματα έως τον Φεβρουάριο, προκαλούν τρόμο.

Την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.547 νέα κρούσματα, 10 νέους θανάτους και 108 διασωληνωμένους. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η Αττική και η Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να παρουσιάζουν βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, ενώ σε ιδιαίτερα ανησυχητικά επίπεδα είναι οι αριθμοί στις Σέρρες. Οι δύο πρώτες καταγράφουν αρνητικά ρεκόρ νέων κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας με 419 και 384 αντίστοιχα, ενώ οι Σέρρες -οι οποίες από σήμερα μπήκαν σε κόκκινο επίπεδο συναγερμού- καταγράφουν 158.

Η εκρηκτική αύξηση των νέων μολύνσεων φέρνει πιο κοντά τα νέα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ η Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων ήταν προγραμματισμένο να συνεδριάσει σήμερα, το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε έκτακτη τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η κατάσταση. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι Λοιμωξιολόγοι αποφάσισαν ποια μέτρα εισηγούνται στον πρωθυπουργό, τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν ή σήμερα ή αύριο.

Ολοταχώς για lockdown η Θεσσαλονίκη

Οι ειδικοί προβληματίζονται έντονα από την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και ιδίως στη Θεσσαλονίκη, η οποία όπως δείχνουν όλα αναμένεται να περάσει στο επίπεδο συναγερμού 4, δηλαδή σε καθεστώς lockdown. Επιπλέον, όπως αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Τάκης Χατζής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, είναι ορατό το ενδεχόμενο να «κοκκινίσει» και η Λάρισα.

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης στη συμπρωτεύουσα είναι το γεγονός πως σήμερα σπεύδει εκεί ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Παναγιώτης Αρκουμανέας. Ο κ. Αρκουμανέας, όπως γίνεται γνωστό, θα έχει συνάντηση, στις 12 το μεσημέρι, με τον δήμαρχο Θσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση και με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, με τον οποίο θα επισκεφτούν, στις 13:30, το εξεταστήριο Covid του ΕΟΔΥ που λειτουργεί στο κτήριο διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Παράλληλα, τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ αποτελούμενα και από Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) θα πραγματοποιήσουν, δωρεάν rapid τεστ σε πολίτες, στη Νέα Παραλία, στο ύψος του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Τρομάζουν τα ενεργά κρούσματα στην Αττική

Εξίσου ανησυχητική είναι η κατάσταση και στην Αττική, όπου την Τετάρτη ανακοινώθηκαν πάνω από 400 νέες μολύνσεις. Μάλιστα, ο Νίκος Θωμαϊδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Mega έκανε αναφορά για τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική με βάση έρευνα που έγινε στα λύματα των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, παρατηρώντας το ιικό φορτίο κάθε μέρα στα λύματα που παράγει ο κόσμος στην Αττική, δηλαδή περίπου 4,2 εκατομμύρια άνθρωποι «βλέπουμε πώς εξελλίσεται η διασπορά της νόσου κατά μέσο όρος».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι σε έρευνα που διεξήχθη χθες και προχθές, βρέθηκαν περίπου 28.000 – 40.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική. «Αυτό μεταφράζεται σε έναν επιπολασμό από 0,8 ως 1% στην Αττική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανακοινώνονται νέα μέτρα – Πόσο κοντά είναι το γενικό lockdown

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται στο «τραπέζι» είναι:

Απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού: Προς το παρόν δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα εφαρμοστεί ενώ ήδη δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό σε αυτές τις περιοχές που είναι σε lockdown. Σε αυτή τη λίστα τις επόμενες μέρες θα μπει και η Θεσσαλονίκη, που θα μπει σε lockdown ενώ το ίδιο μέτρο θα ισχύει από σήμερα και σε Σέρρες και Ιωάννινα, που μπαίνουν, επίσης, σε lockdown.

Ευπαθείς ομάδες: Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση τι θα γίνει με τις ευπαθείς ομάδες και τους άνω των 65 ετών και γι’ αυτό οι ειδικοί συστήνουν μια σειρά μέτρων, όπως τον περιορισμό της κυκλοφορίας αλλά αυτό είναι κάτι που δεν το επιθυμεί για την ώρα η κυβέρνηση.
Lockdown σε Θεσσαλονίκη, Ροδόπη και Λάρισα: Αμεσα αναμένεται να ανακοινωθεί lockdown σε αυτές τις περιοχές, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Το lockdown στην Αττική είναι κάτι που δεν φαίνεται να έρχεται για την ώρα, καθώς στόχος του πρωθυπουργού είναι να μην μπει στο επίπεδο 4 η Αττική.

Χρήση μάσκας σε όλη τη χώρα: Μένει μόνο να διευκρινιστεί αν θα ανακοινωθεί η καθολική χρήση της μάσκας, την οποία προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αυστηρότερα μέτρα στις «πορτοκαλί» περιοχές. Επιπλέον, προτείνονται πιο αυστηρά μέτρα τόσο στις περιοχές που βρίσκονται στο «πορτοκαλί», μεταξύ των οποίων και η Αττική, όσο και για εκείνες στο επίπεδο 4 (κόκκινο).

Εστίαση. Στο τραπέζι είναι το μέτρο τύπου Παρίσι, δηλαδή να κλείνουν τα καταστήματα εστίασης από τις 9 το βράδυ. Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες αποκλείουν για την ώρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι «εάν πληρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των καθισμάτων δεν θα χρειαστεί να περιοριστεί το ωράριο λειτουργίας τους». Παράλληλα, είπε πως εξετάζεται συνδυασμός μέτρων που συμπληρώνουν το ένα το άλλο.

-Αύξηση της τηλεργασίας

«Τα νούμερα είναι μεγάλα, τα πράγματα είναι δύσκολα και θα δυσκολέψουν ακόμη περισσότερο», τόνισε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, ενώ βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη η έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Τόνισε πως στόχος είναι τα μέτρα να είναι λογικά σε σχέση με την οικονομία και την κοινωνία και αποτελεσματικά για την δημόσια υγεία.

Για το ενδεχόμενο lockdown, ο κ. Γώργος απάντησε ότι δεν είμαστε ούτε κοντά, ούτε και μακριά από ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς πρόκειται για ένα νόσημα απρόβλεπτο. Εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή θα γίνει προσπάθεια να φτάσουμε στο καλό σενάριο παίρνοντας γρήγορα μέτρα που ίσως θα αντιστοιχούσαν σε μια ύστερη περίοδο.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Αθηνά Λινού μιλώντας στο Open είπε ότι τα νέα μέτρα που ελήφθησαν πριν λίγες μέρες έπρεπε να είχαν επιβληθεί πριν ένα μήνα και επεξήγησε τι εννοεί όταν λέει εντατικοποίηση των μέτρων από πλευράς πολιτείας:

-χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους καθώς πολύ εύκολα μία περιοχή μεταπηδά από το πράσινο στο πορτοκαλί και από το πορτοκαλί στο κόκκινο
-άμεσο κλείσιμο των εσωτερικών χώρων στους χώρους εστίασης, ενώ θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη διευκόλυνση για κατάληψη περισσότερων πεζοδρομίων με θερμάστρες εξωτερικού χώρου αλλά και κουβέρτες
-να μην υπάρχει κανένας σε κλειστό χώρο (δεν σχετίζεται με τα σπίτια)
-δημιουργία κάψουλας εντός των σπιτιών ανά δύο οικογένειες. Δηλαδή, να μην έχουμε σχέσεις με πολύ κόσμο
-επιδότηση στη θέρμανση ώστε να μπορούμε να ανοίγουμε τα παράθυρα των σπιτιών μας
-εξ’ αποστάσεως εργασία σε ποσοστό τουλάχιστον 90% του πληθυσμού
-άνοιγμα όλων των παραθύρων των λεωφορείων και στην κατάργηση των όρθιων επιβατών
-άμεση χορήγηση κουπονιών για όλους τους εργαζόμενους (πρωί και βράδυ), τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε σε λεωφορεία σε ταξί και ιδιωτικά λεωφορεία ώστε να μην υπάρξει ξανά συνωστισμός.

Απαισιόδοξοι οι ειδικοί – «Βλέπουν» 2.000 κρούσματα μέχρι τέλος Νοεμβρίου

Βλέποντας το περασμένο διάστημα την Ιταλία να ζει ένα δράμα με χιλιάδες θανάτους και εκατομμύρια κρούσματα, ο καθηγητής Μανώλης Δερμιτζάκης εξέφρασε τον φόβο του να μην καταλήξει η Ελλάδα όπως η γειτονική χώρα.  «Φοβάμαι ότι μπορεί να ζήσουμε στην Ελλάδα σκηνές Ιταλίας με 5.000 και 6.000 κρούσματα την ημέρα» προειδοποίησε μέσω του ΣΚΑΪ .

«Βεβαίως φοβάμαι ότι μπορούμε να δούμε 5.000 με 6.000 κρούσματα την ημέρα, άσχετα με τα τεστ, και η κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου» ανέφερε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων από τους πολίτες. «Τα νούμερα που βλέπουμε είναι πριν τα τελευταία μέτρα. Χρειάζεται μείωση με τα μέτρα, η σταθεροποίηση δε φτάνει» ξεκαθάρισε ο καθηγητής. «’’Εκτός έλεγχου’’ σημαίνει αυτό που βλέπαμε στην Ιταλία το Μάρτιο… Μπορεί να τα ξαναδούμε αυτά και στην Ιταλία, μπορούμε να τα δούμε και στην Ελλάδα. Φοβάμαι να μην υπάρχει χωρητικότητα για ΜΕΘ στους ασθενείς COVID… H Ελλάδα απόλυτα βρίσκεται στην πορεία των χωρών που βρίσκονταν άλλες χώρες πριν 2 με 3 εβδομάδες και αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα» σημείωσε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Είμαστε δύο με τρεις εβδομάδες πίσω από την Ευρώπη, δεν είναι ότι γίνεται εδώ κάτι καλύτερα από άλλες χώρες, ίσως λόγω καιρού, ίσως και λόγω ιδιοσυγκρασίας των πολιτών έχει καθυστερήσει να ‘’φύγει’’ ο ιός» διευκρίνισε. «Έχουμε διπλασιασμό κρουσμάτων μέσα σε μια εβδομάδα από 600 κάτι σε 1259 χθες. Μπορεί να φτάσουμε σε όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη. Είμαστε δυο βήματα μπροστά. Έχουμε ξεχάσει πόσοι μπορούν να καταλήξουν ή όχι αλλά μόνο αν το Σύστημα Υγείας θα αντέξει, πιέζονται και συστήματα με πολύ μεγάλη χωρητικότητα» υπογράμμισε ο κ. Δερμιτζάκης.

«Είμαστε σε μια ιδιαίτερα αυξητική τάση, που ήταν λίγο προβλεπόμενη. Είναι λίγο χειρότερα από αυτό που προβλέπαμε. Το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ το περιμέναμε τέσσερις ημέρες μετά. Αυτό έχει ενδιαφέρον, γιατί δείχνει ότι εφαρμόζαμε χειρότερα τα μέτρα», δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο που προβλέπει το μοντέλο του ΑΠΘ για την πορεία της πανδημίας; «Το χειρότερο είναι να φτάσουμε τα 2.000 κρούσματα μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Τότε θα είναι αργά για να πάρουμε μέτρα, γιατί η επιθετική αύξηση θα έχει ξεκινήσει και θα ανεβαίνει κάθετα η καμπύλη τον Δεκέμβριο. Η εκθετική διάδοση θα αρχίσει να αναπτύσσεται λίγο πάνω από τα 1.500 κρούσματα. Αν δούμε 1.500 γύρω στον Νοέμβρη, αν δεν δουλέψουν τα τελευταία μέτρα, τότε θα πρέπει να ήφθούν πιο ισχυρά».

«Έχουμε παρατηρήσει διπλασιασμό κρουσμάτων σε 2-3 μέρες, με πολλά από αυτά να μην συνδέονται με συρροές. Είμαστε σε πολεμική κατάσταση», δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Ραντάρ», με τον Τάκη Χατζή και τον Δήμο Βερύκιο.

«Η πολιτεία θα προσπαθήσει να κάνει αυτά που πρέπει, αλλά κι εμείς… μάσκε, μάσκες, μάσκες και αποστάσεις. Πρέπει να προφυλάξουμε τον εαυτό μας. Είτε τα έχει κάνει καλά η κυβέρνηση είτε όχι», πρόσθεσε ο καθηγητής. «Εχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς, κυρίως νέους, δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν κι εμείς οι ίδιοι έχουμε τον ιό. Γι’ αυτό μάσκες, και η μύτη μέσα στη μάσκα», πρόσθεσε.

«Βόμβα» για 4.000 νεκρούς έως τον Φεβρουάριο

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας, Διευθυντής εργαστηρίου μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ είπε ότι σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, με τα μέτρα που ισχύουν αυτή τη στιγμή, αναμένονται γύρω στις 4.000 θάνατοι από κορωνοϊό στην Ελλάδα έως την 1η Φεβρουαρίου του 2021. Εάν ληφθούν πιο δραστικά μέτρα και υπάρξει γενικευμένη χρήση της μάσκας, ο αριθμός των θανάτων θα είναι αρκετά μικρότερος, περίπου γύρω στις 3.000.

Εάν υπάρξει ωστόσο πλήρης χαλάρωση των μέτρων από εδώ και πέρα, τότε σύμφωνα με η πρόβλεψη του Πανεπιστημίου ο αριθμός των θανάτων φτάνει στο ιλλιγιώδες νούμερο των 14.000 νεκρών.


σχετικα αρθρα