ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Βροχή» τα πρόστιμα και στους οδηγούς για μη χρήση μάσκας - Τιμωρούνται και όσοι δεν την φορούν σωστά

Δημοσίευση 29 Οκτωβρίου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 29 Οκτωβρίου 2020, 12:17
Κορωνοϊός: «Βροχή» τα πρόστιμα και στους οδηγούς για μη χρήση μάσκας - Τιμωρούνται και όσοι δεν την φορούν σωστά
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Αυστηροί έλεγχοι πραγματοποιούνται στους δρόμους της Αθήνας για τη χρήση μάσκα, με την Τροχαία να «κόβει» πρόστιμα σε όσους οδηγούς δεν τηρούν το μέτρο ή δεν τη χρησιμοποιούν σωστά. 

«Βροχή» πέφτουν τα πρόστιμα στους δρόμους της Αθήνας από την Τροχαία, στους οδηγούς που αγνοουν το μέτρο για τη χρήση μάσκας ή για εκείνους που επιλέγουν να την φορέσουν ως... αξεσουάρ στο πηγούνι ή κάτω από τη μύτη, δηλαδή με λάθος τρόπο.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, στη λεωφόρο Συγγρού, από τις 10 το πρωί, άνδρες της Τροχαίας που πραγματοποιούν ελέγχους, έχουν δώσει 22 πρόστιμα σε οδηγούς, εκ των οποίων οι 17 είναι για τη μη χρήση μάσκας και τα υπόλοιπα για λάθος χρήση της.

Οι αντιδράσεις

Αρκετοί είναι εκείνοι που αντέδρασαν στα πρόστιμα, ύψους 150 ευρώ, αν και παραδέχθηκαν ότι δεν φορούσαν σωστά τη μάσκα.

Ενδεικτικά ανέφεραν «είχα βγάλει τη μάσκα για να πιω τον καφέ μου και να κάνω το τσιγάρο μου». «Με έγραψαν γιατί η μάσκα δεν ακουμπούσε τη μύτη. ΟΚ, έχουν δίκιο κι αυτοί, αλλά κάπου είναι υπερβολή και το μέτρο γίνεται πλέον εισπρακτικό».

Τι ισχύει για τις μάσκες στα αυτοκίνητα:

  • Στα ταξί η μάσκα είναι υποχρεωτική για οδηγό και πελάτες.
  • Στο ΙΧ αυτοκίνητο η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική όταν ο οδηγός είναι μόνος του στο όχημα και όταν οι επιβάτες είναι συγγενείς πρώτου βαθμού (σύζυγοι, γονείς με παιδιά).
  • Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ο οδηγός και οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν μάσκα.
    Υποχρεωτική η χρήση της μάσκας είναι και στα επαγγελματικά οχήματα όταν υπάρχουν συνεπιβάτες.
  • Η μάσκα θα πρέπει να φοριέται σωστά και όχι απλώς να τοποθετείται στο πρόσωπο. Θα πρέπει να καλύπτει το στόμα και τη μύτη, αλλιώς επιβάλλεται πρόστιμο.
  • Σε ό,τι αφορά τις μοτοσικλέτες, υπενθυμίζεται πως οδηγός και συνεπιβάτης πρέπει να φορούν κράνος, οπότε η μάσκα μέσα από το κράνος δεν είναι υποχρεωτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις «κίτρινες» περιοχές ο αριθμός των επιβαινόντων σε ΙΧ είναι τα τέσσερα άτομα, ενώ στις «κόκκινες» τα τρία.