ΕΛΛΑΔΑ

Δερμιτζάκης στον Alpha 98,9: «Θα είναι βαριά τα μέτρα του Μητσοτάκη - Πρέπει να έχουν διάρκεια 4 μηνών»

Δημοσίευση 30 Οκτωβρίου 2020, 11:00 / Ανανεώθηκε 30 Οκτωβρίου 2020, 11:07
Δερμιτζάκης στον Alpha 98,9: «Θα είναι βαριά τα μέτρα του Μητσοτάκη - Πρέπει να έχουν διάρκεια 4 μηνών»
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής και Γονιδιωματικής στη Γενεύη εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη μείωση των κρουσμάτων αν τηρηθούν ευλαβικά τα μέτρα.

Την άποψη του ότι τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού πρέπει να τηρηθούν και μετά το τέλος Νοεμβρίου, εξέφρασε ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

Ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι τα μέτρα πρέπει να διαρκέσουν για 4 μήνες, ακόμα και αν τα κρούσματα πέσουν στα 500 ή 700.

«Πιστεύω ότι με τα μέτρα που ήδη ισχύουν και πρέπει να τα πιστέψουμε και μην θεωρούμε ότι όποιος βάζει περισσότερα δεν τα εμπιστεύεται, μπορούμε να δούμε κάμψη.

Η μάσκα παντού, αν εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα και η απαγόρευση κυκλοφορίας, ειδικά στην εστίαση, θα κάνει τη διαφορά. Η Ελλάδα έχει πολλά κρούσματα σε σχέση με την προηγούμενη φάση, αλλά μπορούμε να το συγκρατήσουμε. Είναι κάτι το οποίο επειδή το κάνουμε όχι τόσο αργά, μπορούμε να το ελέγξουμε», σχολίασε αρχικά ο καθηγητής στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και συνέχισε:

«Όλοι συμφωνούμε ότι δεν υπάρχει δίλημμα. Η λογική είναι ότι αφήνω την οικονομία να λειτουργεί με τον τρόπο που θα έχει την επίπτωση που θέλουμε. Όταν είναι τέτοια η ψυχολογία των πολιτών, υπάρχει φόβος, αβεβαιότητα, δεν βοηθάει στο να λειτουργήσει η οικονομία. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρούμε την ισορροπία, ώστε να κρατάμε υγειονομικές ισορροπίες που δεν θα αγχώνουν τον κόσμο και δεν θα έχουμε και απώλειες παράλληλά».

Για την εξέλιξη των κρουσμάτων: «Αν τα μέτρα εφαρμοστούν σταθερά, γιατί αυτό πρέπει να γίνει, η λογική δεν είναι να αλλάζουμε μέτρα συνέχεια, δεν ειναι σωστό. Αυτά τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός θα είναι βαριά μέτρα. Όλη η προσπάθεια είναι οι πολίτες να τα αφομιώσουν και όχι να μιλάμε για το ποια θα είναι τα επόμενα. Παίρνει χρόνο μέχρι το μέτρο να είναι αυτό που θέλουμε. Αν τα κρατήσουμε ένα μήνα θα δούμε σοβαρή μείωση, αλλά νομίζω ότι πρέπει να τα κρατήσουμε τέσσερις μήνες, έτσι ώστε να έχουν διάρκεια. Και 500 ή 700 κρούσματα να είναι στο τέλος Νοεμβρίου πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα. Άντε να δώσουμε 2-3 μέρες διάλειμμα για τα Χριστούγεννα, και μετά να φτάσουμε μέχρι τον Φεβρουάριο. Τότε βελτιώνεται ο καιρός, θα έχουμε και τα εμβόλια και σιγά σιγά θα χτίσουμε προστασία για τις ευπαθείς ομάδες».

Όσον αφορά στο εμβόλίο: «Υπάρχει ευαισθησία στην πληροφορία. Μαθαίνουμε λεπτομέρεις, για το αν γίνει διακοπή στην AstraZeneca, αν πέθανε κάποιος από το εμβόλιο, ή πριν, αυτό μας κάνει να αγχωνόμαστε. Η διαδικασία μέχρι στιγμής είναι πολύ πιο εντατική, στον έλεγχο για την ασφάλεια από ότι για άλλο εμβόλιο, ακριβώς επειδή γίνεται πιο γρήγορα. Ότι βλέπουμε είναι ότι υπάρχει, υπάρχει διαφάνεια. Τα ευρήματα είναι αρκετά αισιόδοξα και για την ασφάλεια και για το χρονοδιάγραμμα και για την αποτελεσματικότητα. Είναι πολλές οι εταιρίες που ασχολούνται, είναι 9 ή 11 στην φάση 3, ευρωπαϊκές και αμερικάνικες. Έχουν διαφορετικές τεχνολογίες οι οποίες είναι εναλλακτικές».

Για το ότι η Κίνα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα: «Η Κίνα έχει ελεγχόμενο περιβάλλον γιατί μπορεί να ελέγξει, να βάλει μέτρα. Είναι υπάκουοι πολίτες γιατί έχουν και συνέπεις και η συμόρφωση είναι στο 100%. Δεν έχουν ούτε συνωμοσίες, ούτε αντιφάσεις. Είναι εύκολο να εφαρμόσει μέτρα».

Για το ρωσικό εμβόλιο: «Το ένα ξέρω, αυτό που έχει παρουσιαστεί. Αυτά τα εμβόλια έχουν γενικότερα το πρόβλημα που έχουν είναι στη διαδικασία αξιολόγησης. Δεν γίνονται υπό την παρακολούθηση ανεξάρτητων επιτροπών με τους οργανισμούς που θα δώσουν την έγκριση. Μπορεί το εμβόλιο να είναι πολύ καλό αλλά δενυπάρχει διαφάνεια για την ασφάλειά του. Μπορεί να μην έχει στο 85% παρενέργειες, όμως στο 15% δεν ξέρουμε ποιες είναι αυτές. Η 4η φάση ενός εμβολίου είναι η παρακολούθηση όσων εμβολιάζονται, για να είναι σίγουροι ότι στη μεγαλύτερη χρήση του εμβολίου δεν υπάρχει πρόβλημα».

Για τον αν υπάρχει «πόλεμος» ανάμεσα στις εταιρίες που ετοιμάζουν εμβόλια: «Δεν υπάρχει, το αντίθετο. Είναι από τις λίγες φορές που υπάρχει συνεργασία. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι μοιράζονται δεδομένα. Ο υγιής ανταγωνισμός είναι καλός. Αυτό δεν έχει γίνει για καμία άλλου είδους ασθένεια».