ΕΛΛΑΔΑ

Και ο Σταϊκούρας στην απογευματινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό - Τι θα ανακοινώσει

Δημοσίευση 30 Οκτωβρίου 2020, 12:00 / Ανανεώθηκε 30 Οκτωβρίου 2020, 12:08
Και ο Σταϊκούρας στην απογευματινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό - Τι θα ανακοινώσει
Facebook Twitter Whatsapp

Και ο υπουργός Οικονομικών θα βρίσκεται στην απογευματινή ενημέρωση για την πανδημία, μαζί με τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Γκίκα Μαγιορκίνη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό στις 18:00 το απόγευμα θα συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακοινώσει νέα μέτρα και αυστηρούς περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας μετά την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και την επιβολή lockdown σε νέες περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και η Ροδόπη.

Έτσι, λίγο αργότερα, ο κ. Σταϊκούρας, συμμετέχοντας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό συμμετέχουν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Ποια μέτρα είναι στο «τραπέζι» του οικονομικού επιτελείου

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ, δεδομένου ότι βρισκόμαστε πλέον στο κλείσιμο της χρονιάς, θα μοιραστεί σε δύο προϋπολογισμούς: του 2020 και του 2021.

Έτσι, σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται η επέκταση της επιστρεπτέας προκαταβολής, με την 4η φάση της. Αφενός σχεδιάζεται  η αύξηση του διαθέσιμου κονδυλίου από τα περίπου 600-700 εκατ. ευρώ που είχαν προγραμματιστεί αρχικά σε τουλάχιστον 1-1,2 δισ. ευρώ (ανάλογα και με το πόσες περιοχές θα «βαφτούν» κόκκινες μέσα στις επόμενες ημέρες) και αφετέρου η εφαρμογή της λογικής «50- 50». 

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο να στηριχτούν τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας στους οποίους η πίεση από την πανδημία είναι πλέον μεγάλη και παρατεταμένη. Σε αυτούς ανήκουν η εστίαση, οι μεταφορές, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, όπως προκύπτει άλλωστε και από τα στοιχεία των εσόδων που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών.

Εκτός από την επιστρεπτέα προκαταβολή, αναμένεται ότι θα επανέλθει το «υποχρεωτικό κούρεμα των ενοικίων» με έμφαση και πάλι στους πληττόμενους κλάδους, ενώ οι εργοδότες θα έχουν στα χέρια τους και το δικαίωμα της μείωσης του ωραρίου εργασίας μέσω του προγράμματος Συν-εργασία αλλά και της αναστολής των συμβάσεων εργασίας.