ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Λουκέτο» στην εστίαση - Απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό - Νωρίτερα η απαγόρευση κυκλοφορίας - Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στις 15:00

Δημοσίευση 30 Οκτωβρίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 30 Οκτωβρίου 2020, 13:38
Κορωνοϊός: «Λουκέτο» στην εστίαση - Απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό - Νωρίτερα η απαγόρευση κυκλοφορίας - Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στις 15:00
Facebook Twitter Whatsapp

Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει πιο σκληρά μέτρα για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, που θα έχουν ισχύ έναν μήνα. Το «πακέτο» που έχει αποφασιστεί.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα νέα μέτρα διάρκειας ενός μήνα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σήμερα στις 15:00, ως ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί το καθολικό lockdown και να περιοριστεί η διασπορά του νέου κορωνοϊού. Κυβέρνηση και ειδικοί βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό», καθώς οι ημερήσιες μολύνσεις φαίνεται πως έχουν σταθεροποιηθεί πάνω από τις 1.000.

 Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει τον «ξαφνικό θάνατο» της εστίασης, δηλαδή το «λουκέτο» στα καταστήματα εστίασης και όχι το κλείσιμό τους νωρίτερα, όπως έγραφε την Πέμπτη το Newpost, καθώς όπως έχει τονιστεί στα κέντρα διασκέδασης έχουν εντοπιστεί εστίες διασποράς του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι αυτό είναι το μοντέλο που έχουν ήδη ακολουθήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εκεί που μπαρ και εστιατόρια έχουν κλείσει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου. 

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει:

-Χρήση μάσκας παντού σε όλα τα επίπεδα συναγερμού.

-Απαγόρευση μετακίνησης από περιφέρεια σε περιφέρεια

-Aπαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ νωρίτερα από τις 00:30 που ίσχυε έως σήμερα, πιθανόν στις 10:00. 

-Χρήση μάσκας και στην έξοδο στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αλλά και όταν καθόμαστε

Όσον αφορά στην τηλεργασία, αυτή είτε πρόκειται να αυξηθεί είτε να παραταθεί έως το τέλος Νοεμβρίου, παραμένοντας όμως στο 40%.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σε εξέλιξη διαρκείς συσκέψεις, ώστε να καταλήξουν στα μέτρα που θα ανακοινωθούν, τα οποία θα είναι αφορούν και τη στήριξη της οικονομίας. Πάντως, η αυστηροποίηση των μέτρων για τις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές είναι η τελευταία επιλογή της κυβέρνησης για να απομακρύνει το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown τις επόμενες εβδομάδες – έστω κι αν είναι πιο σύντομο και με διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτό του Μαρτίου και Απριλίου.

Στις 18:00, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα παρουσιάσει τα μέτρα οικονομικής στήριξης που ενεργοποιεί η κυβέρνηση, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς θα εξειδικεύσει τα μέτρα που θα εφαρμοστούν, και ο Επίκουρος Καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης θα αναλύσει τα υγειονομικά δεδομένα.

Βατόπουλος: Ισως και 2.000 κρούσματα μέσα στο Σαββατοκύριακο

Μιλώντας νωρίτερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος είπε ότι σε μία βδομάδα με 10 ημέρες, τα κρούσματα κορωνοϊού πήγαν από 400 στα 800 και τώρα πάνω από 1.000 γεγονός που δείχνει έναν σχεδόν διπλασιασμό κάνοντας τις ίδιες εξετάσεις, ενώ σημείωσε πως ακόμα νοσούν οι πιο νέοι και ότι θα χειροτερέψουν πολύ τα πράγματα όταν αρχίσουν να νοσούν οι ηλικιωμένοι. Μπορεί το Σαββατοκύριακο να έχουμε πάνω από 2.000 κρούσματα είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ΣΚΑΪ. 

Αναφορικά με το ενδεχόμενο lockdown, ο ίδιος είπε πως αυτό είναι πολιτική απόφαση αλλά κατά την γνώμη του εφόσον τηρηθούν τα μέτρα μπορεί να αποφευχθεί. Όμως προειδοποίησε ότι ότι εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός σήμερα και εφόσον η πανδημία συνεχίζει να διασπείρεται ανεξέλεγκτα πάμε σε lockdown. «Ως γιατρός θα έλεγα να κλείσουν τα πάντα αλλά καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολη η απόφαση για το lockdown», ανέφερε χαρακτηριστικά.