current views are: 8

3 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση12:16

Εργατολόγος Καρούζος στον Alpha 98,9: Τι πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι που θα μπουν σε αναστολή – Η «τρύπα» στην τηλεργασία

Ο εργατολόγος χαρακτήρισε απαράδεκτη την καθυστέρηση πληρωμής του επιδόματος των 534 ευρώ, που δικαιούνται όσοι μπουν σε αναστολή, καθώς «θα τα πάρουν μετά από δύο μήνες. Απομειώνεται πλήρως η ενίσχυση».

Δημοσίευση 12:16’

Ο εργατολόγος χαρακτήρισε απαράδεκτη την καθυστέρηση πληρωμής του επιδόματος των 534 ευρώ, που δικαιούνται όσοι μπουν σε αναστολή, καθώς «θα τα πάρουν μετά από δύο μήνες. Απομειώνεται πλήρως η ενίσχυση».

«Το σύστημα των αναστολών θα κρατηθεί μέχρι την άνοιξη. Προς το παρόν οι ρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί αφορούν αναστολές μέχρι Δεκέμβριο για 500 πληττόμενους κλάδους», τονίζει ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, μιλώντας στον Alpha 98,9 και την εκπομπή «Χωρίς μάσκα», με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Γιώργο Σμυρνή.

Ποιες επιχειρήσεις έχουν δικαίωμα αναστολής; «Το υπουργείο Εργασίας έχει βγάλει 500 κλάδους με επικαιροποιημένη τη λίστα με τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Σε αυτούς τους κλάδους, ο εργοδότης έχει δικαίωμα να βάλει σε αναστολή το προσωπικό του. Υποχρεωτικά μπαίνουν σε αναστολή όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που έκλεισαν, σε “κόκκινες” περιοχές. Επανερχόμαστε σε συνθήκες Απριλίου».

Χαρακτήρισε απαράδεκτη την καθυστέρηση πληρωμής του επιδόματος των 534 ευρώ, που δικαιούνται όσοι μπουν σε αναστολή, καθώς «θα τα πάρουν μετά από δύο μήνες. Απομειώνεται πλήρως η ενίσχυση».
«Σε αυτές τις αναστολές, ο εργαζόμενος προστατεύεται στο χρονικό διάστημα που έχει μπει σε αναστολή, αντίστοιχο ισόχρονο μετά την αναστολή διάστημα, και όχι για έναν μήνα ή για 45 ημέρες», πρόσθεσε.

Χρειάζεται να κάνουν κάτι οι εργαζόμενοι που θα τους βάλει σε αναστολή ο εργοδότης τους; «Αυτοί που ήταν ήδη σε αναστολή, από τον προηγούμενο μήνα, δεν κάνουν τίποτα. Αν μπαίνουν για πρώτη φορά (σ.σ.: άσχετα με το πρώτο κύμα της πανδημίας), θα πρέπει μόλις τους δηλώσεις ο εργοδότης, τέλος του μήνα, αρχές επόμενου να μπουν στην πλατφόρμα και να συμπληρώσουν τα σχετικά πεδία», τόνισε ο κ. Καρούζος.

Αναφορικά με την τηλεργασία, θα ελέγχονται τα ωράρια των εργαζόμενων; «Με την τηλεργασία περιμένουμε το ρυθμιστικό πεδίο να αποσαφηνιστεί με τον καινούργιο νόμο για τα εργασιακά που βγαίνει σε διαβούλευση. Με την τηλεργασία, κανονικά δεν πρέπει να αλλάζει τίποτα. Ούτε ο μισθός ούτε το συμφωνημένο ωράριο ούτε φυσικά οι όροι εργασίας. Αν με ρωτάτε πώς θα ελεγχθεί το ωράριο, εδώ υπάρχει μια τεράστια τρύπα. Δεν έχει θεσπιστεί μηχανισμός να ελέγχονται οι εργαζόμενοι. Υποτίθεται αυτά θα τα λύσει η ψηφιακή κάρτα, αλλά θέλουμε πολύ χρόνο μπροστά για να το τακτοποιήσουμε. Είχαμε χρόνο, δυστυχώς δεν τον αξιοποιήσαμε».


σχετικα αρθρα