current views are: 9

5 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση10:01

Αναγνωστοπούλου στον Alpha 98,9: «Στη Θεσσαλονίκη έχουμε πλέον συσσίτια για τους καλλιτέχνες» – Τι είπε για μετρό και Μενδώνη

Την κατάσταση γύρω από τον πολιτισμό εν μέσω κρίσης κορωνοϊού σχολίασε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παράλληλα αναφέρθηκε και στο μετρό της Θεσσαλονίκης, αλλά και στον τρόπο που διαχειρίζεται το υπουργείο η Λίνα Μενδώνη.

Δημοσίευση 10:01’

Την κατάσταση γύρω από τον πολιτισμό εν μέσω κρίσης κορωνοϊού σχολίασε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία παράλληλα αναφέρθηκε και στο μετρό της Θεσσαλονίκης, αλλά και στον τρόπο που διαχειρίζεται το υπουργείο η Λίνα Μενδώνη.

Τα προβλήματα στον Πολιτισμό εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού παρουσίασε η Σία Αναγνωστοπούλου, η οποία τόνισε πολλές φορές ότι η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη δεν ενδιαφέρεται για τον πολιτισμό αλλά για το πώς θα διοικήσει το υπουργείο.

«Τα προβλήματα στον πολιτισμό είναι πολλαπλά. Έχουμε προτείνει μέτρα, έχουν προτείνει οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, έχουν κάνει κινητοποιήσεις και τα μέτρα που ελήφθησαν ήταν λίγα και με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα στη Βόρεια Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη, έχουμε συσσίτια για τους καλλιτέχνες», σχολίασε αρχικά στον Alpha 98,9 και το «Ραντάρ», με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο και αναφέρθηκε στα αρχαία του μετρό της Θεσσαλονίκης:

«Δεν επιμένουμε μόνο εμείς, επιμένει η διεθνείς και ελληνική επιστημονική κοινότητα. Γιατί, όπως προβλέπουν όλες οι διεθνείς συμβάσεις για τις αρχαιότητες και ο νόμος, τα αρχαία, δεν μετακινούνται παρεκτός αν δεν υπάρχει απολύτως καμία τεχνική λύση. Η λύση είχε βρεθεί και το μετρό θα γινόταν στην ώρα του και οι αρχαιότητες θα έμεναν εκεί».

Σχετικά με την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη: «Η κ. Μενδώνη είναι ταυτισμένη με το υπουργείο διοικητικά και όχι όπως έπρεπε να είναι ένας υπουργός. Μου κάνει εντύπωση πώς ένας επιστήμονας αρχαιολόγος που έχει την τιμή να είναι και υπουργός Πολιτισμού, κοιτά τα διοικητικά ενώ πρέπει πρώτα να υπερασπιστεί αυτό για το οποίο την έχει καλέσει το Σύνταγμα, να υπερασπιστεί τον πολιτισμό. Φανταστείτε τη Μελίνα Μερκούρη να έβαζε μπροστά τη διοίκηση και όχι τον πολιτισμό.

Μέσα σε όλα τα άλλα, οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και η Ένωση Αρχαιολόγων, έχουν προσφύγει στο ΣτΕ για αυτήν τη μετακίνηση και η κ. Μενδώνη, μια εβδομάδα πριν από την εκδίκαση της προσφυγής, επισκέφθηκε την πρόεδρο του ΣτΕ. Για εμένα αυτό είναι θεσμικό ατόπημα. Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η πολιτιστική κληρονομιά δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά με την ανάπτυξη, το αντίθετο, δίνει στην ανάπτυξη προστιθέμενη αξία. Οι διεθνείς βυζαντινολόγοι λένε ότι είναι ντροπή να μετακινηθούν τα αρχαία».

Για τον λόγο ότι το έργο δεν προχώρησε επί ΣΥΡΙΖΑ: «Θα το κάναμε, προχώραγαν οι εργασίες. Κατά 75% το έργο του μετρό ήταν ολοκληρωμένο. Βάση αυτής της μελέτης που είχαμε και η οποία υπάρχει, προχώρησε το μετρό της Θεσσαλονίκης. Η κυβέρνηση αποφάσισε να χαλάσει παραπάνω λεφτά γιατί δίνει αποζημιώσεις στους εργολάβους και επίσης καθυστερεί το έργο. Δεν μπορώ να καταλάβω τι κρύβεται πίσω από όλο αυτό, όταν φωνάζει όλη η επιστημονική κοινότητα. Και υποτίθεται ότι η κυβέρνηση ακούει τους επιστήμονες. Η πολιτιστική κληρονομιά δεν είναι για να εργαλειοποιείται. Όσοι επιστήμονες μιλάνε, μιλάνε με την ιδιότητά τους όχι ως πολιτικοί. Το έργο θα στοίχιζε πολύ λιγότερο, γιατί για να αποσπάσεις αρχαιότητες και να τις επανατοποθετήσεις είναι μια διαδικασία τεράστια που απαιτεί χρήματα και αποζημιώσεις».

«Θα μου πείτε εδώ πνιγόμαστε, έχουμε οικονομική ύφεση, ο κόσμος πεθαίνει, αλλά πεθαίνει και με εισαγωγικά. Αυτό που είναι εντυπωσιακό, όμως είναι πώς περιμένει κανείς από μια κυβέρνηση που δεν σέβεται αυτό που μας έχουν αφήσει οι πρόγονοί μας, η πολιτιστική κληρονομιά, δεν το εντάσσει δυναμικά στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας, πώς θα σεβαστεί αυτούς που γίνονται η Κιβωτός για να περάσει ο πολιτισμός στις επόμενες γενιές και είναι ο σύγχρονος πολιτισμός», πρόσθεσε και επεσήμανε:

«Η κ. Μενδώνη έχει φερθεί με μεγάλη αδιαφορία στον σύγχρονο πολιτισμό και είναι το λιγότερο που μπορώ να πω. Όταν μια υπουργός κάνει γκριμάτσα ακούγοντας το όνομα του Ξαρχάκου που δεν είναι και τους χώρου του δικού μας, όταν είπε ότι πεθαίνει ο σύγχρονος πολιτισμός. Τώρα πάλι έχουμε ημίμετρα. Ο πολιτισμός δεν σίγησε ούτε επί κατοχής, ούτε επί Χούντας, είναι θέμα ψυχικής ισορροπίας δικής μας. Άλλο ξέρω από διοίκηση και άλλο έχω άποψη για το πώς πρέπει να είναι ο πολιτισμός. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Όταν τη βλέπω να πηγαίνει στη Σαλαμίνα, στον τύμβο των Σαλαμινομάχων, με τον πρωθυπουργό και από την άλλη επιτρέπει στον Χατζηδάκι με έναν περιβαλλοντοκτόνο και αρχαιοκτόνο νόμο να συνεχίσει τη λειτουργία διαλυτηρίου πλοίων πάνω στον Τύμβο, της το λέω στη Βουλή και μου λέει καλά τι είναι αυτός ο Τύμβος. Και υπάρχει και ένα κενοτάφιο πρόσφατο, το 456 ΠΧ, μου λέει δεν ξέρετε από διοίκηση κι εγώ πρέπει να συνεννοηθώ με τον κ. Χατζηδάκι, εγώ δεν τον καταλαβαίνω έτσι τον πολιτισμό».