ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown – Χαρδαλιάς: Τι ισχύει για τις νυχτερινές μετακινήσεις – Σαρωτικοί έλεγχοι, διπλασιάζονται τα πρόστιμα

Δημοσίευση 6 Νοεμβρίου 2020, 18:00 / Ανανεώθηκε 6 Νοεμβρίου 2020, 19:47
Lockdown – Χαρδαλιάς: Τι ισχύει για τις νυχτερινές μετακινήσεις – Σαρωτικοί έλεγχοι, διπλασιάζονται τα πρόστιμα
Facebook Twitter Whatsapp

Ειδικότερα, στα 300 ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση, για μη χρήση μάσκας και για μη τήρηση των αποστάσεων. Για ψευδή βεβαίωση μετακίνησης από εργοδότη το πρόστιμο ανέρχεται σε 500 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν κατά παράβαση της αναστολής εργασίας, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ.

Έκκληση να μη γίνεται υπερβολική χρήση κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων έκανε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος διαμήνυσε πως οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί σε όλη την Ελλάδα και ενώ έχουν ανακληθεί οι άδειες της ΕΛ.ΑΣ.

Διαμήνυσε πως θα απαγορεύεται η μετακίνηση χωρίς λόγο όλη την ημέρα, ενώ όσον αφορά τη νυχτερινή κυκλοφορία, έδωσε συγκεκριμένες διευκρινίσεις. Είπε πως θα επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για τους εξής λόγους:

  • Εργασία
  • Σωματική άθληση/ανάγκες κατοικιδίου
  • Λόγοι υγείας

Διπλασιάζονται τα πρόστιμα 

Διαμήνυσε πως τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά και διπλασιάζονται. Ειδικότερα, στα 300 ευρώ ανέρχεται το πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση, για μη χρήση μάσκας και για μη τήρηση των αποστάσεων. Για ψευδή βεβαίωση μετακίνησης από εργοδότη το πρόστιμο ανέρχεται σε 500 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν κατά παράβαση της αναστολής εργασίας, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ. Πρόστιμο 3.000 ευρώ επιβάλλεται στα φυσικά πρόσωπα που έχουν την ευθύνη της λειτουργίας αυτών των επιχειρήσεων. 

Διευκρίνισε πως τόσο το κυνήγι όσο και το ψάρεμα απαγορεύεται σε όλη την Επικράτεια. 

Ως προς τις εκκλησίες, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως επιτρέπεται μόνο η τέλεση κηδειών με τη συμμετοχή εννέα ατόμων από το στενό οικογενειακό περιβάλλον του θανούντος. Επιπρόσθετα, οι λειτουργίες θα πραγματοποιούνται χωρίς τη συμμετοχή πιστών.

Καταστήματα

Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα αλλά και φούρνοι, σούπερ μάρκετ, ιχθυοπωλεία και κρεοπωλεία, επίσης καταστήματα τεχνολογικού εξοπλισμού, πληρωμής λογαριασμών κλπ, καθαριστήρια, καταστήματα οπτικών κλπ.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως τα κομμωτήρια θα μπορούν να λειτουργήσουν το Σάββατο, 07.11.2020 με τους πολίτες τα στέλνουν τον κωδικό 2 στο SMS στο 13033.

Για τη Σάμο και μόνο δεν ισχύει η υποχρέωση SMS. Τόσο στη Σάμο, χωρίς SMS αλλά και στην Καρδίτσα με SMS κανονικά λειτουργεί λιανεμπόριο και χονδρεμπόριο σε ό, τι αφορά τις υπηρεσίες κατασκευών.

Δεν θα γίνει η πορεία του Πολυτεχνείου

Ο κ. Χαρδαλιάς, επιβεβαίωσε κλείνοντας αυτό που είπε το πρωί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ότι δηλαδή δεν θα γίνει φέτος η πορεία για το Πολυτεχνείο.

«Φέτος, δεν γιορτάσαμε την 25η Μαρτίου, δεν γιορτάσαμε το Πάσχα, δεν γιορτάσαμε την 28η Οκτωβρίου. Δεν γιορτάσαμε τίποτα από όσα μας ενώνουν. Το ίδιο θα κάνουμε και με την επέτειο του Πολυτεχνείου. Η επέτειος θα τιμηθεί με κατάθεση στεφάνων κατά μόνας από τα κόμματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Για την έξοδο των Αθηναίων

Όσον αφορά την έξοδο των κατοίκων της Αθήνας προς την επαρχία για να περάσουν την καραντίνα στην εξοχή, ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως «προφανώς μας προβληματίζει αυτή η κινητικότητα. Οι έλεγχοι θα ενταθούν. Στις πύλες εισόδου όλων των περιοχών δεν θα περάσει κανείς που δεν μπορεί να αποδείξει ότι επιστρέφει στον τόπο μόνιμης κατοικίας του».

«Θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, θα πρέπει να συμπεριφέρονται ως εν δυνάμει φορείς του ιού και να προστατεύσουν εκείνους με τους οποίους θα έρθουν σε επαφή», τόνισε σε δεύτερη ερώτηση για το ζήτημα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr