current views are: 9

9 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση11:08

Καλεντερίδης στον Alpha 98,9: «Οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στην περιοχή – Θα έρθουν εντάσεις στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις»

Ο στρατιωτικός αναλυτής σχολίασε την εκλογή Μπάιντερ στην Αμερική και πώς αυτή θα επηρεάσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δημοσίευση 11:08’

Ο στρατιωτικός αναλυτής σχολίασε την εκλογή Μπάιντερ στην Αμερική και πώς αυτή θα επηρεάσει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μικρές θα είναι οι διαφορές στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά την αλλαγή του προέδρου των ΗΠΑ, ωστόσο η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί έμμεσα, λόγω των αμερικανοτουρκικών σχέσεων που δεν αποκλείεται να έρθουν σε ρήξη, όταν η Αμερική επιστρέψει στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με τον Σάββα Καλεντερίδη.

«Αν βάζαμε έναν Έλλην πρόεδρο στις ΗΠΑ λίγα πράγματα θα άλλαζαν στις σχέσεις Ελλάδας με την Αμερική. Μην έχουμε αυταπάτες. Η μοναδική χώρα που δεν ανησυχεί είναι το Ισραήλ, γιατί όποιος και να είναι στην προεδρία, το Ισραήλ προστατεύεται από τις ΗΠΑ. Από εκεί και πέρα ακολουθεί μια γενική πολιτική και αυτή δεν την αλλάζει», σχολίασε ο κ. Καλεντερίδης στον Alpha 98, με τους Τάκη Χατζή και Δήμο Βερύκιο καi αναφέρθηκε στο πόσο θα επηρεαστεί η Τουρκία από την αλλαγή προέδρου:

«Στην περιοχή θα έχουμε δύο αλλαγές. Η μία αφορά στις σχέσεις Ερντογάν – Τραμπ και του γαμπρού τους με τον Μπαϊρακτάρ και αυτό έχει να κάνει με την ιδιοπροσωπία του Τραμπ. Ο Τραμπ ήταν επιχειρηματίας που προσπαθούσε να γίνει πολιτικός και δεν τα κατάφερε ποτέ. Αυτός ανέτρεψε τις παραδοσιακές διπλωματικές σχέσεις που είχε η Τουρκία με τις ΗΠΑ και έκανε προσωπική πολιτική με τον Ερντογάν και εκεί, είχαμε προβλήματα. Αυτό θα αλλάξει και είναι θετικό. Το δεύτερο είναι το γεγονός ότι ο Τραμπ, επιμένοντας πιο πολύ στις σχέσεις με Πούτιν και τον πρόεδρο της Βόρειας Κορέας, είχε φροντίσει να αποσυρθεί η Αμερική από την Ανατολική Μεσόγειο και αυτό το κενό το κάλυψε ο Ερντογάν, εκμεταλλευόμενος και τη σχέση του με τον Τραμπ. Αυτό θα αλλάξει. Θα επιστρέψουν οι ΗΠΑ στην περιοχή και θα προκαλέσει εντάσεις και προβλήματα στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Αυτό θα έχει θετικό αντικατοπτρισμό στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Δεν θα έχουμε απευθείας ενίσχυση των σχέσεών μας, αλλά δια της τεθλασμένης».

Για το αν θα επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία για τους S400: «Όχι μόνο για τους S400, αλλά και για τη Halkbank. Το μεγαλύτερο πρόστιμο σε τράπεζα ήταν σε γαλλική, 9 δις δολάρια και όλοι όσοι παρακολουθούν τη δίκη λένε ότι θα ξεπεράσει τα 10 δις. Αυτό θα δημιουργήσει πρόβλημα και στην οικονομία της Τουρκίας Θα υπάρξουν επίσης κυρώσεις και στα πρόσωπα που εμπλέκονται. Η παραίτηση του Αλ Μπαϊράκ είναι μια σοβαρή εξέλιξη για τα τουρκικά πολιτικά πράγματα. Ευθύνεται στη διαφαινόμενη αποχώρηση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο. Όμως είναι και εσωτερικά προβλήματα, ένας πολιτικός από το Ανώτατο Συμβούλιο του Ερντογάν, τον προειδοποίησε ότι αν συνεχίσει την πολιτική ο Μπαϊράκ, θα φύγουν ως 40 βουλευτές από το κόμμα και θα πάνε στον Παπατζάν. Αυτό προκάλεσε ανησυχία στον Ερντογάν, το ερεύνησε, ο Σοϊλού το επιβεβαίωσε και έτσι αναγκάστηκε να αλλάξει το πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζα».

Για το ΔΝΤ στην Τουρκία: «Είχαμε δήλωση του Ερντογάν που λέει ότι δεν πρόκειται να παέι στο ΔΝΤ. Οι δυνάμεις που θα έκαναν τέτοια κίνηση είναι σύμμαχοι πλέον του Ερντογάν, όλους όσους είχε βάλει στη φυλακή τους έβγαλε και πλέον είναι συνεργάτες. Οι δυνάμεις που θα μπορούσαν να τον ανατρέψουν είναι μαζί του. Ούτε ο Μπάιντεν, ούτε ο Πούτιν, κανείς δεν θα ανατρέψει τον Ερντογάν εκτός από την οικονομία. Αν ο Ερντογάν κατορθώσει και κάνει πράξη το Οθωμανικό του όραμα, είναι μια νεοαποικιακή πολιτική. Δηλαδή ιδιοποιείται, λεηλατεί τον πλούτο των χωρών που καταλαμβάνει και αυτές κρατούν όρθια την τουρκική οικονομία. Είναι δεκάδες δισεκατομμύρια από τη Λιβύη, από το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν περνάει δεκάδες δις μέσα από το τουρκικό τραπεζικό σύστηνα, γι αυτό δεν έχει καταρρεύσει η τουρκική οικονομία».


σχετικα αρθρα