ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Ακόμα και μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι, υπάρχει το φως

Δημοσίευση 17 Νοεμβρίου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 17 Νοεμβρίου 2020, 19:20
Κορωνοϊός - Μαριάννα Βαρδινογιάννη: Ακόμα και μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι, υπάρχει το φως
Facebook Twitter Whatsapp

Κλείνοντας τον κύκλο των διαδικτυακών συζητήσεων «Συζητώντας με...», που διοργάνωσε η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό τον πρόεδρο της Επιτροπής Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η Μ. Βαρδινογιάννη ανέδειξε τη σημασία της αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Το μήνυμα πως ποτέ δεν πρέπει να το βάζουμε κάτω και ότι ακόμα και μέσα στο πιο βαθύ σκοτάδι υπάρχει το φως, η ελπίδα, εξέπεμψε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη μιλώντας στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Κλείνοντας τον κύκλο των διαδικτυακών συζητήσεων «Συζητώντας με...», που διοργάνωσε η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό τον πρόεδρο της Επιτροπής Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η Μ. Βαρδινογιάννη ανέδειξε τη σημασία της αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ειδικότερα, η κα Βαρδινογιάννη τόνισε ότι ο σεβασμός της ζωής και της υγείας είναι στην πραγματικότητα σεβασμός στον ίδιο τον άνθρωπο, προσθέτοντας ότι αυτό δεν είναι απλά νομική υποχρέωση, αλλά ένα ηθικό καθήκον ανθρώπινης αλληλεγγύης, που πρέπει να γίνει σεβαστό από όλους, πολίτες και Πολιτεία. Δίνοντας περαιτέρω έμφαση στο ζήτημα της αλληλεγγύης, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, επισήμανε ότι «η πανδημία αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο συλλογικά, με αλληλεγγύη και νοιάξιμο για τον διπλανό μας. Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από αυτή την μεγάλη περιπέτεια ως παρακαταθήκη, είναι ακριβώς αυτό το κύμα αλληλεγγύης που αναπτύχθηκε», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο πλαίσιο, σημείωσε και την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας, που επείγει αυτή την εποχή αφενός για την ανακάλυψη του εμβολίου αφετέρου για τη δωρεάν διάθεσή του σε όλους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις σχετικές διεθνείς εκκλήσεις που η ίδια έχει συνυπογράψει με αρχηγούς κρατών και νομπελίστες. «Αν δεν γίνουν αυτά, τότε το εμβόλιο θα αποτελέσει ένα προνόμιο για τους λίγους. Αυτό είναι και το μήνυμα αυτής της κρίσης. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό. Η πανδημία δεν κάνει κανενός είδους διάκριση», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση των νέων απέναντι στον περιορισμό των δικαιωμάτων τους, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η κα Βαρδινογιάννη χαρακτήρισε σκληρό και επώδυνο αυτό που ζητάμε από τους νέους, όμως ξεκαθάρισε ότι η ίδια πιστεύει πολύ στη νέα γενιά και ότι διαπιστώνει συνεχώς τη μεγάλη ευαισθησία τους στα ανθρώπινα δικαιώματα μέσα από τις δράσεις των προγραμμάτων του ιδρύματός της. «Πιστεύω πως χρειάζεται μια σπίθα, για να τους κινητοποιήσουμε. Μια σπίθα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Είδαμε πως τον Μάρτιο, όχι μόνο οι νέοι, αλλά ολόκληρη η ελληνική κοινωνία τα κατάφερε. Μπορούμε και τώρα», σχολίασε. Παράλληλα, εξέφρασε το φόβο της ότι η πιο τραγική συνέπεια της πανδημίας, μετά τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται καθημερινά, είναι ότι εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο μένουν εκτός σχολείου, ιδίως εκείνα που ανήκουν στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. «Έχουμε μεγάλη ευθύνη να μην επιτρέψουμε να δημιουργηθεί μια "χαμένη γενιά"», δήλωσε και τόνισε ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε παγκόσμιο επίπεδο και να βρεθούν νέοι, αποτελεσματικοί τρόποι στην εκπαίδευση. «Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί, ως κοινωνίες, ώστε η απομόνωση να μην γίνει αποξένωση. Μέσα από την πανδημία οι ουσιαστικές ανθρώπινες σχέσεις πρέπει να βγουν πιο δυνατές. Και για αυτό πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί. Νέοι και μεγαλύτεροι».

Τέλος, αφού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Νέλσον Μαντέλα, που αποτελούσε ανέκαθεν φωτεινό παράδειγμα για την ίδια, υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι η ζωή και οι ελευθερίες μας να επανέλθουν πλήρως στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν από την πανδημία. Και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτό θα συμβεί στη χώρα μας.

Μ. Βαρβιτσιώτης: H Μαριάννα Βαρδινογιάννη ενσαρκώνει την ελπίδα!

Από την πλευρά του, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τον χαιρετισμό του, τόνισε ότι η κα Βαρδινογιάννη, πέρα από τις πολλές και σημαντικές διακρίσεις για το ανθρωπιστικό της έργο (βραβείο ΟΗΕ «Νέλσον Μαντέλα», Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Ευποιΐας, πρέσβειρα Καλής Θελήσεως UNESCO από το 1999) «είναι πάνω από όλα ένας άνθρωπος, μία σύζυγος, μητέρα, γιαγιά, που έχει αφιερώσει τη ζωή της στο να δώσει ελπίδα σε χιλιάδες οικογένειες. Έχει καταφέρει, ξεκινώντας από το μηδέν, να οργανώσει κάτι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, την αντικαρκινική προστασία του παιδιού στη χώρα μας».

Για το λόγο αυτό, η ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης επέλεξε να ολοκληρώσει τον κύκλο των διαδικτυακών συζητήσεων «In discussion with…» με εκείνη ως τελευταία προσκεκλημένη, καθώς «δεν θα μπορούσαμε να βρούμε ένα πρόσωπο που να ενσαρκώνει την ελπίδα και το περίσσευμα αγάπης και καρδιάς» όσο εκείνη, εξήγησε ο κ. Βαρβιτσιώτης. «Επειδή η Ελπίδα είναι αυτό το οποίο μας συντροφεύει και στο οποίο καταφεύγουμε σε όλες τις δύσκολες στιγμές είναι νομίζω πολύ σημαντικό να κλείσουμε αυτόν τον κύκλο στέλνοντας το μήνυμα της ελπίδας μέσα από τα λόγια της κυρίας Βαρδινογιάννη» επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι αυτός ο κύκλος συζητήσεων, που κλείνει με την Ελπίδα, είχε ξεκινήσει με την Επιστήμη, καθώς στο πρώτο επεισόδιο είχε φιλοξενηθεί ο Έλληνας επιδημιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ενώ ακολούθησαν και άλλες λαμπρές προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, που μίλησαν διαδικτυακά εδώ, στην Αθήνα, ενώνοντας τις ανησυχίες τους (Bernard-Henri Levy, Frank Snowden, Josiah Ober, Benjamin Haddad, Έφη Βαγενά, Victoria Hislop Nicholas Christakis, Luciano Floridi). Τους καλεσμένους αυτούς ευχαρίστησε θερμά ο κ. Βαρβιτσιώτης, «γιατί, με τη βοήθειά τους, άνοιξε μια μεγάλη και πολύ πλατιά συζήτηση στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας, με τη χρήση της τεχνολογίας».

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr