ΕΛΛΑΔΑ

Στενάζει η Βόρεια Ελλάδα: Οι 9 περιοχές που «χτυπάει» ο κορωνοϊός - Στο τραπέζι αυστηρότερα μέτρα

Δημοσίευση 19 Νοεμβρίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 19 Νοεμβρίου 2020, 11:15
Στενάζει η Βόρεια Ελλάδα: Οι 9 περιοχές που «χτυπάει» ο κορωνοϊός - Στο τραπέζι αυστηρότερα μέτρα
Photo: Intime
Facebook Twitter Whatsapp

Ο κορωνοϊός συνεχίζει την επέλασή του στη Βόρεια Ελλάδα με την κυβέρνηση να ανοίγουν εκ νέου συζήτηση για περαιτέρω μέτρα ώστε να μετριαστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η πανδημία στη Βόρεια Ελλάδα, στην οποία φαίνεται ότι ακόμα δεν έχουν φανεί τα αποτελέσματα του lockdown, όπως αντιθέτως έχει συμβεί με την Αττική.

Ο απολογισμός της Τετάρτης, με τα 3.209 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 905 στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ο αριθμός των διασωληνωμένων, ο οποίος ανήλθε στους 480, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς είναι στη Βόρεια Ελλάδα, προκαλεί έντονη ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς.

Η κατάσταση είναι οριακή και γι αυτόν τον λόγο όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά για νέα μέτρα, ώστε να περιοριστεί πιο άμεσα από ότι προβλεπόταν η διασπορά.

Σήμερα το πρωί αναμένεται να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη που αναβλήθηκε την Τετάρτη, του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Πολιτικής Προστασίας και με τον Σωτήρη Τσιόδρα, λόγω του ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άμπου Ντάμπι.

Σε αυτή τη σύσκεψη δεν αποκλείεται να πέσουν νέα μέτρα στο τραπέζι, όπως η αυστηροποίηση των ήδη υπαρχόντων σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά και αυστηροί έλεγχοι στα χερσαία σύνορα.

Πώς επηρεάζουν τα σύνορα τη διασπορά

Σύμφωνα με τα όσα είπε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας , Βασίλης Κικίλιας, κατά την ενημέρωση, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, υπάρχουν ακόμα 8 περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα που βρίσκονται στο «κόκκινο».

Αυτές είναι τα Γρεβενά, η Πέλλα, η Δράμα, η Λάρισα, η Χαλκιδική, η Πιερία, η Φλώρινα και ο Έβρος. Αυτό δείχνει ότι ένας από τους λόγους ευθύνεται η μεγάλη διασπορά είναι η κινητικότητα που υπάρχει στα χερσαία σύνορα της χώρας, κυρίως από τους εργάτες γης, οι οποίοι προέρχονται από επιβαρυμένες επιδημιολογικά χώρες.

Ως εκ τούτου στο τραπέζι έχουν πέσει εισηγήσεις για εντατικότερους ελέγχους στα χερσαία σύνορα, οι οποίοι μέχρι σήμερα φαίνεται ότι ήταν ελλιπείς.

Το σχέδιο για την άρση του lockdown – Τι θα γίνει με εστίαση και λιανεμπόριο

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επάνοδο από το lockdown ανέπτυξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Η κυβέρνηση προετοιμάζεται για σταδιακή άρση των περιορισμών με στόχο τα Χριστούγεννα να εορταστούν με την κοινωνία ανοιχτή μεν, αλλά με μεγάλους περιορισμούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε στο Mega ότι την εβδομάδα που διανύουμε περιμένουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων, ενώ από την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η πτώση. «Προσδοκούμε ότι κατά το τέλος της εβδομάδας η σταθεροποίηση θα αρχίσει να φαίνεται και σε μικρή κάμψη και μια ραγδαία υποχώρηση των κρουσμάτων από το τέλος αυτής της εβδομάδας αρχές της επομένης».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η υποχώρηση θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κάνει έναν πρώτο σχεδιασμό για την άρση των περιοριστικών μέτρων. «Στις προθέσεις του Μαξίμου είναι στις 30 Νοεμβρίου να αρθούν κάποια μέτρα του lockdown, με τους μαθητές να είναι οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα σχολεία». Ακολούθως -όπως είπε- θα ανοίξει το λιανεμπόριο, ενώ τελευταία στη λίστα είναι η εστίαση.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να μείνουν κλειστά τα σχολεία μέχρι τα Φώτα. Το οριστικό πλάνο θα το παρουσιάσουμε στους πολίτες στις αρχές της άλλης εβδομάδας» πρόσθεσε.

Ο κ. Πέτσας τόνισε ότι σε περίπτωση που υπάρχει αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, σταδιακά θα υπάρξει επιστροφή στην κανονικότητα, πάντα με περιορισμούς, αλλά όχι στη βάση του lockdown. Μάλιστα, επεσήμανε πως τα καταστήματα αναμένεται, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, να ανοίξουν μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

Σημαντικός παράγοντας προς αυτή την κατεύθυνση είναι να «τηρούμε όλοι τα μέτρα». «Σκοπός δεν είναι να μείνουμε πάντα κλεισμένοι αλλά να επιστέψουμε στην κανονική ζωή».