ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Να κλείσουν τα σύνορα στη Β. Ελλάδα και να περιοριστούν τα SMS ζητούν οι ειδικοί - «Βλέπουν» παράταση του lockdown

Δημοσίευση 19 Νοεμβρίου 2020, 07:00 / Ανανεώθηκε 19 Νοεμβρίου 2020, 09:16
Κορωνοϊός: Να κλείσουν τα σύνορα στη Β. Ελλάδα και να περιοριστούν τα SMS ζητούν οι ειδικοί - «Βλέπουν» παράταση του lockdown
Facebook Twitter Whatsapp

Όσο αφορά στα εμβόλια που έχουν ανακοινωθεί, ο Αθανάσιος Δημόπουλος τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, εξηγώντας ότι κανένα από τα δύο δεν εισάγει ιό αδρανοποιημένο.

Να κλείσουν τα σύνορα στη Βόρεια Ελλάδα και να περιοριστούν τα SMS ζητούν ειδικοί, καθώς η διασπορά του κορωνοϊού φαίνεται να ξεφεύγει από τον έλεγχο. Την ίδια στιγμή, μετά το σοκ της νέας έκρηξης των κρουσμάτων, θεωρούν δύσκολο να βγει η χώρα από το lockdown τέλος του μήνα, αν δεν έχουν αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα. 

Δημόπουλος: Παράταση του lockdown με τα τωρινά δεδομένα

«Δεν περιμένουμε δραματική μείωση, αλλά τη συγκεκριμένη ημερομηνία θα θέλαμε να δούμε μία κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων», δήλωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο άρσης του lockdown τέλη του μήνα, τονίζοντας ότι «με τα μέχρι τώρα δεδομένα υπάρχει περίπτωση να δοθεί παράταση της κατάστασης».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 διευκρίνισε «βεβαίως θα πρέπει να δούμε εκείνη τη μέρα πόσα τεστ έχουν γίνει».

Επανέλαβε ότι, «ο μόνος τρόπος για να το περιορίσουμε είναι μεγάλη μείωση της κινητικότητας και των επαφών». 

Σχετικά με το rapid test που γίνεται στο σπίτι και στο οποίο έδωσε έγκριση ο Οργανισμός Φαρμάκων των ΗΠΑ, εξήγησε ότι, για να φτάσει στη χώρα μας θα πρέπει πρώτα να πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, σημειώνοντας πως «στην Αμερική γίνεται με συνταγογράφηση».

Όσο αφορά στα εμβόλια που έχουν ανακοινωθεί, τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, εξηγώντας ότι κανένα από τα δύο δεν εισάγει ιό αδρανοποιημένο, όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα εμβόλια, υπογραμμίζοντας πως «οι παρενέργειες είναι πολύ ήπιες και παροδικές ενέργειες».

Βασιλακόπουλος: Να κλείσουν τα σύνορα

«Ό,τι γίνεται σήμερα προκύπτει από το πώς ήταν επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας πριν 15-20 ημέρες. Οι διασωληνωμένοι και οι θάνατοι που βλέπετε αντικατοπτρίζουν την εικόνα της επιδημίας, περίπου 2-3 βδομάδες πριν. Να μην απογοητευτούμε από τα νούμερα. Να έχουμε ένα λογικό φόβο, που μας οδηγεί σε πιο προσεκτικές συμπεριφορές. Πιστεύω ότι την Άνοιξη είχαμε πετυχημένη αντιμετώπιση γιατί και η κυβέρνηση πήρε νωρίς τα μέτρα, και γιατί οι Έλληνες είχαν φοβηθεί από τις εικόνες που έφταναν από την Ιταλία. Τώρα το Σεπτέμβρη υπήρξε εφησυχασμός αφού η επιδημιολογική εικόνα το καλοκαίρι ήταν καλή», ανέφερε ο ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στο Mega.

«Η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά από την υπόλοιπη χώρα. Κατά την άποψή μου θα χρειαστεί πιο παρατεταμένο lockdown και πιο αυστηρά μέτρα. Άκουσα ότι θα απαγορευτεί η είσοδος στη χώρα, ή θα υπάρξει πολύ πιο αυστηρός έλεγχος, για τους εργάτες γης. Τα πιστοποιητικά υγείας που προσκομίζουν όσοι μπαίνουν στην Ελλάδα δε είμαι σίγουρος ότι είναι πραγματικά αληθή. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να κλείσουν τα σύνορα και να περιοριστεί περαιτέρω η μετακίνηση στη Βόρεια Ελλάδα. Έχω πληροφορίες ότι οι άνθρωποι έχουν μεταξύ τους κινητικότητα που δεν αρμόζει στη σοβαρότητα της κατάστασης. Η χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί πλέον ενιαία. Ήδη σε πολλές περιοχές έχουμε σταθεροποίηση των κρουσμάτων, αλλά αυτό δε συμβαίνει στη Βόρεια Ελλάδα», σημείωσε ο ίδιος αναφορικά με την ανησυχητική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα.

«Δεν είμαι αρμόδιος να αναλάβω τα μέτρα. Εγώ θα έβαζα περιορισμό στον αριθμό των μηνυμάτων που μπορεί να στέλνει κάποιος τη μέρα. Ο καθένας σε εκείνες τις περιοχές πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το lockdown στην περιοχή δεν έγινε για να τιμωρήσει κάποιον. Πολλά επαγγέλματα που έχουν πληγεί προσπαθούν να ξεπεράσουν τις απαγορεύσεις με την ελληνική ευρηματικότητα. Είναι ανθρώπινο να θέλει ο κόσμος να δουλέψει, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πληγεί σοβαρά. Όμως αυτή τη στιγμή η υγεία είναι πάνω από όλα», πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Αναφερόμενος στην κατάσταση στη νησιωτική χώρα, που είναι υποστελεχωμένη σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι «Το θέμα της υγειονομικής κάλυψης της νησιωτικής Ελλάδας είναι ένα πολύπλοκο θέμα. Σκεφτόμουν ως γιατρός με ποια λογική θα πήγαινα να δουλέψω στη Σύμη. Επιστημονικά, δεν θα ήταν ίσως το όνειρό μου. Οι δυνατότητες που θα είχα θα ήταν να κάνω μια πρωτοβάθμια περίθαλψη εκεί και μετά αν κάποιος αρρωστήσει πιο σοβαρά να τον στέλνω κάπου αλλού. Για να στελεχωθούν με μόνιμο προσωπικό οι υποδομές στα νησιά μας, δεν πρέπει μόνο το κράτος να προκηρύξει θέσεις. Πρέπει και οι τοπικές κοινωνίες να δημιουργήσουν κίνητρα, σπίτια φιλοξενίας ή οτιδήποτε».

Παναγιωτόπουλος: Ίσως παραταθεί το lockdown για 1-2 εβδομάδες

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραταθεί το lockdown για μια με δύο εβδομάδες άφησε ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Τάκης Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημειώνοντας ότι σε 10 μέρες θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την άρση του. 

Αναφορικά με τα σενάρια που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες για λήψη πρόσθετων μέτρων στη Βόρεια Ελλάδα με το κλείσιμο των συνόρων για τις όμορες χώρες, επισήμανε ότι εκεί υπάρχει ευρεία κυκλοφορία του ιού και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει σε βραχύ διάστημα. 

«Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις σταθεροποίησης και ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο χθεσινός αριθμός των κρουσμάτων δεν σημαίνει τίποτα. Μπορεί να είναι μια τυχαία έξαρση. Είμαστε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο και ανάλογα με την εξέλιξη θα δούμε αν θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα. Υπάρχουν πιθανότητες τα μέτρα να αποδώσουν, που είναι από τα πιο αυστηρά μέτρα που εφαρμόζονται, κι ελπίζουμε ότι θα αποδώσουν και δεν θα χρειαστούν άλλα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παναγιωτόπουλος. 

Στο μέτωπο του εμβολίου επισήμανε ότι «φαίνεται ότι σύντομα θα έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες ως προς την αποτελεσματικότητα τους στους ηλικιωμένους ανθρώπους, αλλά και κατά πόσο προστατεύει από τη μεταδοτικότητα».

Από την πλευρά του ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, δήλωσε ότι είναι πιθανόν μέσα στον Ιανουάριο να έχουμε τα πρώτα εμβόλια και στην Ελλάδα προσθέτοντας ότι θα πάρει λίγο χρόνο να δημιουργηθούν αντισώματα στον οργανισμό. Για παράδειγμα, αν κάποιος εμβολιαστεί τον Ιανουάριο, αντισώματα θα έχει δημιουργήσει τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου, ενώ για ανοσία θα χρειαστεί ίσως όλος ο επόμενος χρόνος.

Ως προς τις παρενέργειες, ο καθηγητής τόνισε ότι είναι αντίστοιχες με αυτές του εμβολίου της γρίπης, όπως πόνος στο σημείο του εμβολιασμού, χαμηλό πυρετό για 1-2 μέρες.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr