ΕΛΛΑΔΑ

Δεκαήμερο-φωτιά που κρίνει τη μάχη για τον κορωνοϊό - Μαύρο Σάββατο με 108 νεκρούς - Σοκαριστική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα

Δημοσίευση 22 Νοεμβρίου 2020, 08:00 / Ανανεώθηκε 22 Νοεμβρίου 2020, 08:16
Δεκαήμερο-φωτιά που κρίνει τη μάχη για τον κορωνοϊό - Μαύρο Σάββατο με 108 νεκρούς - Σοκαριστική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα
Facebook Twitter Whatsapp

Η κατάσταση στη χώρα μας παραμένει κρίσιμη και παρά το γεγονός ότι διαφαίνεται επιπέδωση της καμπύλης της διασποράς, ο αριθμός των νεκρών συνεχίζει να «παγώνει» το αίμα.

Στη σκιά του κορωνοϊού συνεχίζει να ζει η Ελλάδα, η οποία παλεύει για τη μείωση της διασποράς, των διασωληνωμένων και των νεκρών, που αυξάνονται διαρκώς μέρα με τη μέρα.

Το Σάββατο η χώρα θρήνησε 108 πολίτες της που νικήθηκαν από τον κορωνοϊό, την ίδια στιγμή που ακόμα 522 παλεύουν για τη ζωή τους στις εντατικές των νοσοκομείων.

Και μπορεί στην Αττική ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να κατέγραψε μείωση, στη Θεσσαλονίκη ωστόσο η κατάσταση παραμένει τραγική, με τα νοσοκομεία να ασφυκτιούν, τόσο στη συμπρωτεύουσα όσο και σε άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Εκτός από τα 606 κρούσματα στη συμπρωτεύουσα, διασπορά εμφανίζεται και στη Λάρισα, με 117 κρούσματα, στη Δράμα 55, στις Σέρρες 78, στη Χαλκιδική 53, στη Φλώρινα 44 και στην Κοζάνη 39, γεγονός που αποδεικνύει το βάρος που σηκώνουν τα νοσοκομεια στη Βόρεια Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, το OPEN αποκάλυψε ότι σε ορισμένα νοσοκομεία διασωληνόνονται ασθενείς εκτός ΜΕΘ, σε απλές κλίνες, καθώς δεν υπάρχουν κρεβάτια στις εντατικές, ενώ το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, έχει μετατρέψει το πάρκινγκ του σε κινητό νοσοκομείο, ώστε να ανταπεξέλθει στις ανάγκες λόγω πανδημίας.

Παράλληά, με την ενίσχυση και τη στήριξη του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του δεύτερου σφοδρού κύματος της πανδημίας να αποτελεί πλέον αποκλειστική ανάγκη, σχεδιάζεται, σύμφωνα με το MEGA, ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής, να μετατραπεί τις επόμενες ημέρες αποκλειστικά σε κέντρο Covid-19, δηλαδή θα νοσηλεύει αποκλειστικά ασθενείς που νοσούν από τον φονικό ιό.

Το δεκαήμερο που θα κρίνει τη συνέχεια

Η «χαλάρωση» των μέτρων φαίνεται ακόμα πολύ μακριά και η 1η Δεκέμβρη πολύ κοντά ώστε να αρθεί το «απαγορευτικό» και να ξεκινήσει η κοινωνία να λειτουργεί, έστω και σταδιακά.

Οι επιστήμονες αναμένουν τα αποτελέσματα του lockdown μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας και υποστηρίζουν ότι σε περίπτωση που φανεί μείωση κρουσμάτων και θανάτων, τότε θα γίνει συζήτηση για τον τρόπο που θα μπει στοπ σε κάποια μέτρα.

Γώγος: «Κρίσιμη εβδομάδα - Χρειαζόμαστε 15 μέρες»

Είναι νωρίς να μιλάμε για οποιαδήποτε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, τόνισε ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Χρειάζονται 15 ημέρες οπωσδήποτε, για να δούμε τη μείωση στη βδομάδα και άλλη μια εβδομάδα για να δούμε την επίδραση στο σύστημα υγείας και να έχουμε μια καλή νοσηλεία», σημείωσε ο κ. Γώγος.

Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ότι η επόμενη εβδομάδα είναι κρίσιμη και πως αν παρατηρηθεί πτώση της καμπύλης στα 1.000 με 2.000 κρούσματα αυτό ότι «μπορούμε να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε τη χαλάρωση των πρώτων μέτρων όπως είναι τα σχολεία – τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, τα γυμνάσια και τα λύκεια μετά και το λιανεμπόριο».

Σύμφωνα με τον καθηγητή θα μπορούσε να ακολουθήσει μετά η εστίαση αλλά με την έννοια των εστιατορίων και με τη λειτουργία εξωτερικών χώρων με θερμαντικές συσκευές.

Για το ενδεχόμενο κυλιόμενων lockdown είπε ότι είναι ένα τελικό μέτρο που δεν περνά και το σωστό μήνυμα στους πολίτες. Αυτό που χρειάζεται με τη λήξη του lockdown είναι όπως είπε να συμμορφωθούν οι πολίτες και το κράτος να ανοίξει με ασφάλεια.

Κοτανίδου: «Στο τέλος της εβδομάδας η μείωση των δεικτών»

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να φανούν τα αποτελέσματα των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, ενώ μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί σύμφωνα με την Αναστασία Κοτανίδου, καθηγήτρια πνευμονολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας.

«Πιέζονται οι ΜΕΘ σε όλη τη χώρα. Όλοι οι συνάδελφοι και το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό κάνουν το παν για να έχουν όλοι οι ασθενείς ένα κρεβάτι ΜΕΘ. Συνεχώς ανοίγουν νέα κρεβάτια και κάνουν το αδύνατο δυνατό», σχολίασε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha και συνέχισε:

«Πρώτα θα δούμε μείωση των κρουσμάτων κα αργότερα μείωση των κρουσμάτων που χρειάζονται ΜΕΘ. Αν συνεχίσουμε καλά, στο τέλος της εβδομάδας θα πρέπει να δούμε καλύτερους δείκτες και στις μονάδες και στις νοσηλείες».