current views are: 12

23 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση05:26

Κορωνοϊός – Θεσσαλονίκη: Πυρετώδεις ετοιμασίες για το νοσοκομείο εκστρατείας (Βίντεο)

Στη δημιουργία κινητής υγειονομικής μονάδας εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη προχώρησε το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Δημοσίευση 05:26’

Στη δημιουργία κινητής υγειονομικής μονάδας εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη προχώρησε το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Τρομάζει η πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, που μοιάζει ακόμα ανεξέλεγκτη, πιέζοντας ασφυκτικά το σύστημα υγείας. Λόγω της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί στη συμπρωτεύουσα, μετά από απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, άρχισε να στήνεται κινητή υγειονομική μονάδας εκτάκτων αναγκών στον προαύλιο χώρο του 424 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου.

Παρότι σε απόλυτους αριθμούς τα νέα κρούσματα του ιού φθίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε σχέση με τα νούμερα που παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα, η κατάσταση, ωστόσο, που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να βελτιωθεί ούτε κατά το ελάχιστο, καθώς η αφόρητη πίεση των νέων διασωληνώσεων έχει ως αποτέλεσμα να έχουν κορεστεί όλες οι ΜΕΘ στην ευρύτερη περιοχή.

Ενδεικτικό αυτού αποτελεί το γεγονός ότι αμφότερα τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και «Γεώργιος Γεννηματάς» ξεκίνησαν λίγο μετά τις 8 χθες το βράδυ τις τακτικές εφημερίες χωρίς να διαθέτουν ούτε μια κλίνη ΜΕΘ κενή για ασθενείς από κορωνοϊό, αφού έχουν από μέρες καλυφθεί και οι 44 κλίνες ΜΕΘ του ΑΧΕΠΑ και οι 17 του «Γ.Γεννηματάς» αντίστοιχα.

Πυρετώδεις προετοιμασίες για το κινητό νοσοκομείο

Η κινητή μονάδα θα διαθέτει 50 κλίνες νοσηλείας και ακτινολογικό εργαστήριο, το οποίο είναι απαραίτητο για τη διάγνωση επιπτώσεων του κορωνοϊού στον θώρακα, ενώ διευκρινίζεται ότι η κινητή μονάδα δεν θα διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Η κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου αναμένεται να ολοκληρωθεί την προσεχή Πέμπτη.

Στόχος είναι να μπορεί η μονάδα να δεχτεί – εφόσον απαιτηθεί – ασθενείς, προκειμένου να εξοικονομηθεί χώρος για ασθενείς με κορωνοϊό εντός του νοσοκομείου.

Το φορητό νοσοκομείο αποτελείται από αντίσκηνα και κοντέινερ, στα οποία θα αναπτυχθούν κλίνες με αναπτευστήρες, ενώ είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως στο Αφγανιστάν, όταν είχε μεταβεί εκεί ένα τμήμα του ελληνικού στρατού.

Έπειτα από συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει, σήμερα, Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη για να ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών.

Διευθυντής ΜΕΘ Παπανικολάου: Φοβάμαι το τρίτο κύμα

Για την ασφυξία στην οποία βρίσκονται οι ΜΕΘ καθώς και για την ανησυχία του σχετικά με το τρίτο κύμα του νέου κορωνοϊού, μίλησε ο διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, απευθύνοντας μάλιστα έκκληση για περισσότερη βοήθεια από την πολιτεία. 

«Η κατάσταση είναι απελπιστική, έχουμε γεμίσει στις εντατικές», δήλωσε ο κ. Καπραβέλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παρόντος του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων. 

«Μη νομίζετε ότι έχουμε ξεμπλέξει και με το δεύτερο κύμα… θα ανοίξει ο κ. Γεωργιάδης την οικονομία, δε γίνεται διαφορετικά δε θα σταματήσουμε να αναπνέουμε, το τρίτο κύμα φοβάμαι. Όταν ο Γεωργιάδης ανοίξει την οικονομία γιατί θα πρέπει να ανασάνει φοβάμαι ότι το Γενάρη – Φλεβάρη θα έρθει το άλλο κύμα» προειδοποίησε. «Όλες οι ηλικίες πλέον προσβάλλονται» τόνισε δε ο κ. Καπραβέλος.

«Είναι τρίτη συνεχόμενη γενική εφημερία που έχουμε 80 νέες εισαγωγές που χρειάζονται υποστήριξη και δεν έχουμε κρεβάτι εντατικής για να τους βοηθήσουμε. Όταν αρχίζουμε να διασωληνώνουμε χρειάζεται και καταστολή και χρειάζεται και προσωπικό που δεν το έχουμε στην εντατική,  τα έχουμε δώσει όλα στην εντατική» σημείωσε. 

«Μπήκε ο στρατός, μπήκαν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, όμως η κορυφή, δηλαδή οι εντατικές, έχουν γεμίσει είναι απελπισία. Η πολιτεία πρέπει να πάρει πιο γενναία μέτρα, πρέπει να αυξήσουμε τη δύναμη πυρός, όχι ημίμετρα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το θεριό με ημίμετρα (…)Οι νεκροί έφτασαν τριψήφιο  αριθμό τι άλλο έκκληση να κάνουμε να φτάσουμε τετραψήφιο;» ανέφερε. 

Ασταθής… ισορροπία

«Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε βελτίωση» εκτίμησε χθες ο Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, διευκρινίζοντας όμως πως χρειάζεται ακόμη πολύς χρόνος για αποκλιμάκωση της κατάστασης, καθώς «ο αριθμός των θανάτων και των διασωληνωμένων δεν θα πέσει πριν περάσει μια βδομάδα ακόμα», σημείωσε. Μάλιστα, πέραν της Βόρειας Ελλάδας που βρίσκεται στο «βαθύ κόκκινο», «είναι απολύτως σαφές ότι ο ιός είναι σε όλη την Ελλάδα. Σε οποιοδήποτε σημείο που δεν βλέπουμε πολλά κρούσματα, με έναν κακό χειρισμό, θα κολλήσει ξανά κόσμος. Είναι μια ασταθής ισορροπία» περιέγραψε ο Καθηγητής, ξορκίζοντας τον όποιο εφησυχασμό.

Με τον ιό να καλπάζει στη Βόρεια Ελλάδα και ειδικά για στη Θεσσαλονίκη, έρχεται να προστεθεί και η αδυναμία να εντοπιστούν με ακρίβεια οι πηγές διασποράς του ιού στην πόλη ακόμη και σήμερα, 20 ημέρες δηλαδή μετά την εκκίνηση του γενικού απαγορευτικού. Εμφανώς προβληματισμένη για την «αχίλλειο πτέρνα» του συστήματος, «λογικά κάπου γίνεται μόλυνση» επισήμανε η Μίνα Γκάγκα διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, σημειώνοντας πως «τα κρούσματα δεν κάνουν ποτέ 25 μέρες να εμφανιστούν. Τα περισσότερα εμφανίζονται στην εβδομάδα. Μερικά εμφανίζονται στο 14ήμερο και σπάνια μπορεί να εμφανιστούν στην 3η εβδομάδα», για να καταλήξει πως «άρα, κάτι δε γίνεται καλά, άρα κάπου δεν προσέχουμε πολύ».


σχετικα αρθρα