ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι οι νέες φυλακές Aσπροπύργου - Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές (Φωτό)

του Μιχάλη Τεζάρη - Δημοσίευση 23 Νοεμβρίου 2020, 13:00 / Ανανεώθηκε 23 Νοεμβρίου 2020, 13:57
Αυτές είναι οι νέες φυλακές Aσπροπύργου - Το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές (Φωτό)
Facebook Twitter Whatsapp

Για την αποφυγή μεταγωγών κρατουμένων, κάτι που είχε επισημανθεί από δικηγόρους όταν έγινε γνωστή η τοποθεσία των νέων φυλακών, θα δημιουργηθεί μια «μίνι Ευέλπιδων» εντός του συγκροτήματος.

Ψηφιακά μέσα επιτήρησης, αυτόματο κλείδωμα κελιών, κάμερες υψηλής ανάλυσης αλλά και τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα X-ray, προβλέπεται να διαθέτουν οι νέες φυλακές υψίστης ασφαλείας στον Ασπρόπυργο. Το κόστος κατασκευής αναμένεται να φτάσει τα 300 εκατομμύρια ευρώ,  ενώ  σύμφωνα με το υπουργείο προστασίας του Πολίτη θα είναι έτοιμες το 2022, χωρίς μέχρι στιγμής πάντως να έχει γίνει γνωστή η πηγή χρηματοδότησης του έργου,  αλλά και ποια εταιρία θα αναλάβει να  το υλοποιήσει. Μετά το γκρέμισμα των πρώτων κτιρίων στην παλιά βάση του ΝΑΤΟ, έρχονται οι προβληματισμοί σχετικά με το έργο, αλλά και την στελέχωση των φυλακών. 

Hi tech φυλακές

Οι νέες φυλακές υψίστης ασφαλείας που θα κατασκευαστούν στον Ασπρόπυργο,  θα είναι στα πρότυπα ευρωπαϊκών σωφρονιστικών καταστημάτων και δεν θα έχουν καμία σχέση με το... χάος που επικρατεί στις φυλακές Κορυδαλλού, ενώ στόχος είναι η αποσυμφόρηση των φυλακών. Μέσα στις φυλακές εκτός όλων των ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης, θα υπάρχει και μια 20μελής ομάδα «κομάντος» που θα πραγματοποιούν ελέγχους ανά πάσα ώρα και στιγμή κατά τη διάρκεια του 24ωρου. Θα δημιουργηθούν δώδεκα πτέρυγες, συνολικής χωρητικότητας 2.000 κρατουμένων.   

Ο «μίνι Κορυδαλλός» και οι εγκαταστάσεις

Μάλιστα, για την αποφυγή μεταγωγών κρατουμένων, κάτι που είχε επισημανθεί από δικηγόρους όταν έγινε γνωστή η τοποθεσία των νέων φυλακών, θα δημιουργηθεί μια «μίνι Ευέλπιδων» εντός του συγκροτήματος.  Σύμφωνα με το σχέδιο, θα δημιουργηθούν 7 δικαστικές αίθουσες, ενώ θα λειτουργήσει και τμήμα Μεταγωγών. Όλα τα κτίρια θα αναγερθούν σε μια έκταση 180 στρεμμάτων και θα διαθέτει επίσης, διαθέτει προαύλια πτερύγων 1.000 τ.μ. με χώρους πρασίνου, γήπεδα μπάσκετ, σχολείο, γυμναστήριο, ανοικτό χώρο συνάθροισης, πτέρυγα ευάλωτων ομάδων, ημιπτέρυγα  για άτομα ΑΜΕΑ,  πτέρυγα γενικής νοσηλείας, ψυχιατρική κλινική αλλά και θεραπευτικά προγράμματα, όπως ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ και 18 ΑΝΩ. 

Ποιος θα φτιάξει τις φυλακές - Πότε ξεκινούν οι εργασίες

Για την κατασκευή των φυλακών Ασπροπύργου, υπάρχει σύμφωνα με υψηλόβαθμες πηγές από το υπουργείο προστασίας του Πολίτη, «πολύ έντονο ενδιαφέρον, τόσο από Ελληνικές κατασκευαστικές, όσο και από ξένες, αλλά και από τράπεζες», όπως αναφέρουν. Ο υφυπουργός προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, δήλωσε πως «Ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση των εργασιών, πολύ πιο γρήγορα από ό,τι προβλέπουν τα χρονοδιαγράμματα, φτάσαμε στη σημερινή μέρα όπου έχει αρχίσει η κατεδάφιση των παλιών κτιρίων. Έτσι θα προχωρήσουμε και στη δεύτερη φάση και πιστεύουμε ότι πάλι θα είμαστε πολύ πιο μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα για να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου. Θα ήθελα να τονίσω ότι λαμβάνουμε ιδιαίτερα υπόψη και τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις αυτού του έργου γι' αυτό και το 80% των υλικών της κατεδάφισης θα χρησιμοποιηθούν στις νέες φυλακές». 

 Η κ. Σοφία Νικολάου, γ.γ. αντεγκληματικής πολιτικής τόνιζε σε δηλώσεις της, πως «Σε δέκα – δεκαπέντε ημέρες το πολύ, θα έχουμε υποβάλει τον φάκελο με όλες τις απαιτούμενες μελέτες για να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο ουσιαστικά θα συνιστά την άδεια δόμησης του «νέου Κορυδαλλού», του νέου δικαστικού σωφρονιστικού συγκροτήματος.Αυτό σημαίνει ότι αρχές του 2021 προχωράμε στη δημοπράτηση του έργου. Και σε περίπου ένα χρόνο από τότε, στις αρχές του 2022, θα μπορούμε να κόψουμε κορδέλα». 

 «Μεγαλόπνοο σχέδιο- Σοβαρές ελλείψεις στο προσωπικό»

 Για «πολυδιαφημισμένο και μεγαλόπνοο σχέδιο  κάνουν λόγο σωφρονιστικοί υπάλληλοι και εξωτερικοί φρουροί των φυλακών. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας σωφρονιστικών υπαλλήλων Ελλάδας, Σπύρος Καρακίτσος, «Η κατασκευή και η πλήρης λειτουργία ενός σύγχρονου Καταστήματος Κράτησης στην Αττική ήταν και παραμένει πραγματική ανάγκη, δεδομένου ότι το 1/3 της δικαστικής ύλης της χώρας είναι στην Αττική. Δεν μας προξενεί εντύπωση ότι η κατασκευή του Συγκροτήματος Φυλακών στον Ασπρόπυργο έχει εξαγγελθεί και διαφημιστεί τουλάχιστον 4-5 φορές τον τελευταίο χρόνο. Αυτό μπορεί να αφορά τους πολιτικούς. Όχι τους εργαζόμενους και όχι τις φυλακές.  Τα πάγια και διαχρονικά προβλήματα των Ελληνικών Φυλακών συνεχίζουν να μας ταλανίζουν. Υπερπληθυσμός κρατουμένων, πλήρη υποστελέχωση του προσωπικού όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, αναξιοκρατία, ελλιπής ιατρικοφαρμακευτική περίθαλψη κ.λπ. Και όλα αυτά εν μέσω της φονικής πανδημίας, η οποία έχει ήδη δύο θανάτους κρατουμένων και πολλαπλά κρούσματα, με χαρακτηριστική την περίπτωση της Φυλακής Διαβατών. Πολύ φοβόμαστε ότι η μετεγκατάσταση του Κορυδαλλού δεν θα επιλύσει τα παραπάνω προβλήματα, ενώ υπενθυμίζουμε αφενός ότι η Φυλακή της Δράμας είναι σχεδόν έτοιμη, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προσωπικό, ενώ εγκαινιάστηκαν και λειτούργησαν τα τελευταία χρόνια φυλακές χωρίς να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό. Φυλακές χωρίς Φύλακες». 

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κωστίκας, πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης εξωτερικών φρουρών, τονίζει πως, «πρόκειται για ένα μεγαλόπνο έργο που χρειάζεται ο νομός Αττικής. Η γραφειοκρατία όμως δημιουργεί προβλήματα». Ο κ. Κωστίκας τονίζει παράλληλα και το μεγάλο πρόβλημα της υποστελέχωσης. Όπως σημειώνει, «Οι φυλακές σε Χανιά, Γρεβενά και Σέρρες έχουν σοβαρό ζήτημα στελέχωσης, ενώ αυτές στην Δράμα, εγκαινιάστηκαν αλλά παραμένουν κλειστές αρκετές πτέρυγες καθώς δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό». 

Πάγιο αίτημα η μετεγκατάσταση των φυλακών

Για περισσότερα από 30 χρόνια, οι κάτοικοι του Κορυδαλλού απαιτούσαν την μετεγκατάσταση του σωφρονιστικού καταστήματος από την περιοχή τους. Με συγκεντρώσεις και πορείες, αλλά και καταλήψεις σχολείων που πραγματοποιούσαν, τόνιζαν πως δεν νοείται να υπάρχουν φυλακές μέσα σε οικιστικό ιστό, λίγα μόλις μέτρα μακριά από σχολεία. Το αίτημα τους ερχόταν στην επιφάνεια ακόμη πιο επιτακτικά, , μετά από αποδράσεις επικίνδυνων κακοποιών ή εξεγέρσεις. Τον Ιούλιο του 2019, λίγες μόλις ημέρες από την ανάληψη της πρωθυπουργίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε πως  οι φυλακές Κορυδαλλού θα κατεδαφιστούν και στη θέση τους, θα δημιουργηθεί πάρκο και πολυχώρος πολιτισμού για τους νέους και τους δημότες της περιοχής. Έκτοτε «μπήκε» πολύ νερό στο αυλάκι και όλοι πλέον αναμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις με το χρονοδιάγραμμα των εργασιών και την παράδοση του έργου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις