ΕΛΛΑΔΑ

Ριζικές αλλαγές: Πώς θα γίνονται οι προσλήψεις με το «νέο ΑΣΕΠ» - Έτοιμο το 2022 το νέο σύστημα

Δημοσίευση 23 Νοεμβρίου 2020, 15:00 / Ανανεώθηκε 23 Νοεμβρίου 2020, 15:49
Ριζικές αλλαγές: Πώς θα γίνονται οι προσλήψεις με το «νέο ΑΣΕΠ» - Έτοιμο το 2022 το νέο σύστημα
Facebook Twitter Whatsapp

Το ΑΣΕΠ εκσυγχρονίζεται με στόχο οι προσλήψεις να γίνονται με αξιοκρατία και στοίχημα ο κατάλληλος άνθρωπος να τοποθετείται την κατάλληλη θέση.

Την ώρα που το Δημόσιο εν μέσω πανδημίας έχει μεταρρυθμιστεί σημαντικά σε ψηφιακό επίπεδο η κυβέρνηση «τρέχει» και τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων με κριτήριο την αξιοκρατία.

Το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείο Εσωτερικών έχει τεθεί ήδη σε δημόσια διαβούλευση και εφόσον ψηφιστεί το 2021 θα είναι μία μεταβατική περίοδος που θα δώσει χρόνο αφενός στο σύστημα να προετοιμαστεί καταλλήλως και αφετέρου στους υποψήφιους να ενημερωθούν σφαιρικά για τις αλλαγές.

Όπως εξήγησε σήμερα στον Alpha 98,9 o Τάκης Θεοδωρικάκος, «το σύστημα αυτό θα αρχίσει να λειτουργεί το πρώτο εξάμηνο του 2022. Το νομοθετούμε από τώρα γιατί πρέπει μέσα στο 2021 να γίνουν πολύ σοβαρά πράγματα για να λειτουργήσουμε έτσι αλλά και για να υπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο ώστε οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν και να προσαρμόσουν και οι ίδιοι το τι πρέπει να κάνουν για να πετύχουν σε αυτές τις εξετάσεις».

Με Πανελλήνιες Εξετάσεις οι προσλήψεις

Κυριότερη αλλαγή που εισάγει το νομοσχέδιο είναι η διενέργεια ενός ετήσιου γραπτού πανελλήνιου διαγωνισμού, μέθοδος που -σύμφωνα με το υπουργείο- θα ενισχύσει την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και την ταχύτητα στη διαδικασία επιλογής προσωπικού στον δημόσιο τομέα.

Ο κύριος στόχος των μεταρρυθμίσεων είναι ένα σύγχρονο κράτος, αποτελεσματικό, φιλικό στην κοινωνία, που συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

Αυτό απαιτεί ο κατάλληλος άνθρωπος να τοποθετείται στην κατάλληλη θέση και στο Δημόσιο να προσλαμβάνονται οι πιο άξιοι από εκείνους που τη διεκδικούν. Αυτό διασφαλίζεται με την πραγματοποίηση γραπτού πανελλαδικού διαγωνισμού γνώσεων και δεξιοτήτων με απόλυτη αξιοπιστία και εγκυρότητα. Ενισχύουμε ακόμη περισσότερο το ΑΣΕΠ, την Ανεξάρτητη Αρχή που έχει την ευθύνη των σχετικών διαδικασιών.

«Καθιερώνουμε ως μέθοδο για να μπει κανείς στο Δημόσιο τις Πανελλήνιες Εξετάσεις όπου βαθμολογείται η γνώση αλλά αλλά και η επαγγελματική δεξιότητα και η δυνατότητα της κατάλληλης επαγγελματικής συμπεριφοράς για την κάθε θέση που διεκδικεί ο πολίτης. Άρα στο δημόσιο με αξιοκρατία, στο δημόσιο με Πανελλήνιες Εξετάσεις», τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στο «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr