current views are: 9

24 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση10:01

Κορωνοϊός: Τρομακτική πίεση στα νοσοκομεία, αυξάνονται οι νέοι σε ΜΕΘ – Γιατί αργεί η άρση του lockdown – Κορωνο-Χριστούγεννα ενόψει

Κρίσιμη η κατάσταση στη χώρα. Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ, και νέοι ανάμεσα στα θύματα του κορωνοϊού. Πότε θα αρθεί το lockdown και πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Δημοσίευση 10:01’

Κρίσιμη η κατάσταση στη χώρα. Ασφυκτική πίεση στο ΕΣΥ, και νέοι ανάμεσα στα θύματα του κορωνοϊού. Πότε θα αρθεί το lockdown και πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Μαίνεται ο «πόλεμος» στα δημόσια νοσοκομεία και τις ΜΕΘ λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ενώ καθημερινά η χώρα θρηνεί δεκάδες θύματα, μεταξύ των οποίων και νέους. Την ίδια ώρα, η παράταση των περιοριστικών μέτρων μοιάζει μονόδρομος, ενώ ήδη έχει καταστρωθεί το σχέδιο για τα φετινά… κορωνοΧριστούγεννα.

Τα κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν κυβέρνηση και ειδικούς είναι τόσο η αδιάκοπη ροή ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας και η μεγάλη διασπορά του ιού, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να πυροδοτήσει τοπικές εξάρσεις, όσο και η αποκλιμάκωση της πανδημίας και η αργή επιστροφή στην κανονικότητα.

Ασφυξία στα νοσοκομεία – «Αγώνας δρόμου» για μια κλίνη ΜΕΘ

«Η εξάπλωση του ιού στη χώρα είναι ευρύτατη. Τον τελευταίο μήνα έχει επισκεφθεί όλη την επικράτεια και δυνάμει μπορεί να προκαλέσει επιδημίες σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας», τόνισε κατά την ενημέρωση της Δευτέρας ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

Παράλληλα, αν και διαφαίνεται μια σχετική σταθεροποίηση των κρουσμάτων, αν κοιτάξει κανείς τις τελευταίες ενημερώσεις του ΕΟΔΥ καταλαβαίνει αμέσως ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για εφησυχασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τρεις τελευταίες μέρες, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.311, 1.498 και 1.388 κρούσματα αντίστοιχα. Ωστόσο, τις ίδια τρεις μέρες ανακοινώθηκαν συνολικά 295 θάνατοι, με τους διασωληνωμένους να σημειώνουν καθημερινά αρνητικό ρεκόρ, με αποκορύφωμα τον χθεσινό αριθμό των 549.

Μάλιστα, τη Δευτέρα τόσο ο Γκίκας Μαγιορκίνης όσο και η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου προειδοποίησαν ότι οι εισαγωγές ασθενών σε κλινικές Covid-19 και σε ΜΕΘ, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι θα συνεχιστούν τις επόμενες δέκα ημέρες.

Τη Δευτέρα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 στις κλινικές του ΕΣΥ -δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει οι νοσηλείες στις ιδιωτικές κλινικές που επιτάχθηκαν- ανέρχονταν στους 3.573, έχοντας αυξηθεί κατά 10% μέσα σε ένα 48ωρο.

Άλλοι 860 άνθρωποι νοσηλεύονταν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) και θαλάμους αρνητικής πίεσης. Από αυτούς, οι 567 ήταν διασωληνωμένοι, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω ως αποτέλεσμα της μεγάλης κυκλοφορίας του κορωνοιού τις προηγούμενες δυο τρεις εβδομάδες. Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, περίπου το 10-15% των ατόμων που μολύνονται θα χρειαστεί να νοσηλευτούν και από αυτούς το 5% θα διασωληνωθούν.

Μιλώντας στο Open, o καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ανέφερε πως «ο ρυθμός βελτίωσης είναι πολύ μικρότερος στη Βόρεια Ελλάδα. Το επιδημιολογικό φορτίο είναι βαρύτερο, ο καιρός δεν βοηθάει και είναι και η κόπωση του κόσμου ή η έλλειψη φόβου».

Όσον αφορά στην έλλειψη ΜΕΘ, είπε ότι «δεν είναι απλό να δημιουργήσεις κλίνες μέσα σε 8 μήνες. Ακόμα κι αν είχε τα χρήματα και δημιουργούσε πολλές ΜΕΘ δεν θα είχε τους ανθρώπους να τις λειτουργήσουν. Με τις ΜΕΘ χρειάζεται και εξειδικευμένο προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτές, που θα έχουν εκπαιδευτεί για τουλάχιστον 2 χρόνια. Δεν γίνεται από τη μία μέρα στην άλλη. Αυτό που έχει γίνει είναι να κάποιες νέες κλίνες και επιτάξεις κλινών που σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας. Δεν μπορεί ξαφνικά να ανοίξουν ΜΕΘ. Από το 2012 μέχρι το 2019 δεν προστέθηκε σχεδόν καμία ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή έχει αυξηθεί ο αριθμός. Το αν θα μπορούσαν να γίνουν παραπάνω, φυσικά, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, όμως και να είχαμε ακόμα 5.000 ΜΕΘ δεν θα υπήρχε το αντίστοιχο προσωπικό».

Δεν κοιτάζει ηλικίες ο κορωνοϊός

Ένα ακόμη στοιχείο που τρομάζει τους ειδικούς είναι ότι κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας παρατηρείται αύξηση του αριθμού των νέων ατόμων ηλικίας κάτω των 65 χρόνων που διασωληνώνονται.

Είναι ενδεικτικό ότι στη χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αναφέρονται 15 ασθενείς ηλικίας 18-39 χρόνων διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ.

Μάλιστα, την ίδια σοβαρή επιδημιολογική εικόνα για τον νεότερο κομμάτι του πληθυσμού περιέγραψαν οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων κατά την ενημέρωση. «Μόνο το Νοέμβριο κατέληξαν πάνω από 1.000 άνθρωποι στα νοσοκομεία. Το 85% των νεκρών ήταν ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Άλλοι 117 άνθρωποι που έχουν καταλήξει είναι ηλικίας κάτω των 65 χρόνων. Κατά το ίδιο διάστημα έχουν διασωληνωθεί 183 άνθρωποι ηλικίας κάτω των 65 χρόνων» είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι τη Δευτέρα καταγράφηκαν και δύο από τα νεότερα θύματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, ένας 25χρονος από τις Σέρρες και ένας 32χρονος από τα Τρίκαλα.

Καθυστερεί η άρση του lockdown – Τα κορωνο-Χριστούγεννα και η επιστροφή στην κανονικότητα

Σε όλες τις κυβερνητικές συχνότητες ηχούσε χθες το μήνυμα της παράτασης των περιοριστικών μέτρων, καθώς η χώρα διανύει την τελευταία -θεωρητικά- εβδομάδα ισχύος του δεύτερου στην ίδια χρονιά lockdown, το οποίο ήρθε για να μείνει για τα καλά, όπως φαίνεται, τουλάχιστον μέχρι και τα φετινά Χριστούγεννα.

Εκτιμώντας ως «ανεδαφική» τη συζήτηση περί άρσης του lockdown στις 30 Νοεμβρίου, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας εξήγησε χθες πως «όταν θα έρθει η ώρα να αρθούν ένα-ένα τα περιοριστικά μέτρα», προσθέτοντας παράλληλα όμως ότι «με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, την πίεση στο Ε.Σ.Υ. αλλά και τη διασπορά, είναι αυταπόδεικτο ότι δεν μπορεί να αρθούν στο τέλος του μήνα. Είμαι υποχρεωμένος να βλέπω τα δεδομένα μέρα-μέρα. Είναι ανεδαφική αυτή η κουβέντα».

«Δεν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο άρσης του lockdown την 1η Δεκεμβρίου, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, εξήγησε πως η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά, πρώτα με το άνοιγμα των σχολείων και μετά με το λιανεμπόριο. Ειδικότερα για τα σχολεία, διευκρίνισε πως θα εξεταστούν οι εισηγήσεις των ειδικών για να ανοίξουν σταδιακά οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, σημειώνοντας π.χ. τις περισσότερες συναθροίσεις μαθητών Λυκείου. «Για να ανοίξουμε με ασφάλεια, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής στους έξι τρόπους μετακίνησης και τυχόν περιορισμό στον επιτρεπόμενο αριθμό SMS, ο κ. Πέτσας είπε πως η εισήγηση Βατόπουλου για αυστηρότερα μέτρα έγινε στη βάση ότι τα μέτρα δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, σημείωσε, πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ενδείξεις για περιορισμό της διασποράς του ιού, συγκρίνοντας τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων με αυτόν που είχαμε σε ημέρες με ανάλογο αριθμό τεστ.

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με προσοχή και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν περιορισμοί,  είπε. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης των SMS για τις μετακινήσεις και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για κάποιες ώρες. 

Προσπάθεια να «σωθούν» τα Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας κορωνοιού, γίνεται σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον ΣΚΑΙ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος ,τονίζοντας πως δεν μπορούμε να βγούμε από το Lockdown στις 30-11, όπως και είναι προγραμματισμένο θεωρητικά.

«Ο, τι μπορεί να σωθεί θα σωθεί προφανώς,  αρκεί να είναι με ασφάλεια αυτή είναι όλη η διαδικασία» είπε συγκεκριμένα και σχολίασε πως η στρατηγική είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο την νόσο ώστε η νοσηλεία ασθενών να είναι ελεγχόμενη και η επιδημιολογική καμπύλη να κρατηθεί κάπως χαμηλά.
«Η πίεση στο σύστημα είναι μεγάλη» υπογράμμισε παράλληλα εξηγώντας πως υπάρχει μεγάλη συρροή ασθενών που είναι αποτέλεσμα της προηγούμενης επιδημικής αύξησης ασθενών στη χώρα μας επομένως η παράμετρος αυτή λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν.

Φυσικά και δεν είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε από Δευτέρα, δήλωσε ο καθηγητής επισημαίνοντας  πως αυτό πλέον αποτελεί παραδοχή όλων. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής διατύπωσε την εκτίμηση πως χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα επέκτασης των περιορισμών, προκειμένου να παγιωθεί όποια επιπέδωση της καμπύλης παρατηρηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Την άποψη ότι πρέπει να γίνει παράταση μιας εβδομάδας στο lockdown (περί τις 7 Δεκεμβρίου), ώστε να βεβαιωθούμε ότι σταθεροποιείται η μείωση των κρουσμάτων και να βγούμε συντονισμένα και συντεταγμένα (εστίαση, λιανεμπόριο, παιδεία κλπ – εκτός μπαρ, κλαμπ) εξέφρασε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Ο Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εκτίμησε ότι και με τον εμβολιασμό του υγειονομικού προσωπικού μέχρι το Μάρτιο θα έχουμε δει πολύ μεγάλη αλλαγή στο σύστημα υγείας αφότου αρχίσει ο πληθυσμός να εμβολιάζεται με βάση το εμβολιαστικό πλάνο. «Τον Ιούνιο, ίσως και τον Μάιο, τα πράγματα θα είναι σχεδόν στην κανονικότητα, θα γυρίσουμε στην κανονικότητα» προέβλεψε, λέγοντας μάλιστα ότι ο ίδιος θα προγραμματίσει διακοπές.

Αναφορικά με το αν θα χαλαρώσουμε λίγο την περίοδο των γιορτών, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος δήλωσε στο Mega πως «αν ελαττωθούν τα κρούσματα θα αρχίσει να ελαττώνεται και η πίεση στο σύστημα υγείας. Έχουμε ένα μήνα ακόμα, θέλω να πιστεύω ότι τα Χριστούγεννα θα είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση. Τα 500-600 κρούσματα είναι ένας αριθμός, όπως είναι και η θετικότητα των κρουσμάτων στα τεστ που γίνονται που τώρα είναι γύρω στο 10%, και η εξάπλωση του ιού σε όλη την Ελλάδα. Φοβάμαι ότι ενώ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τα μέτρα τηρούνται πιο σοβαρά, δεν είμαι σίγουρος αν στην επαρχία έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση».

«Φοβάμαι ότι αυτό τον χειμώνα θα τον περάσουμε κάπως κλειστά. Ευελπιστούμε όλοι στο εμβόλιο αλλά αυτό το χειμώνα οι μετακινήσεις πρέπει να είναι πολύ περιορισμένες και με όλες τις προφυλάξεις», συνέχισε ο ίδιος.

«Στην Ελβετία και στη βόρεια Ιταλία η πανδημία ξεκίνησε από τα χειμερινά resort. Νομίζω να κάνουμε υπομονή και αυτή τη χρονιά. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν κλάδοι της οικονομίας που πιέζονται, όλοι πιεζόμαστε. Βλέπετε ότι κράτη και έθνη που δεν το πήραν σοβαρά είχαν πολύ περισσότερα θύματα», είπε στο ίδιο θέμα.

Πάντως, στα φετινά κορωνο-χριστούγεννα, απούσα θα είναι και η μουσική, καθώς μετά το άνοιγμα των σχολείων το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, θα ακολουθήσει η επιστροφή στο λιανεμπόριο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Τελευταία, αλλά πιο κρίσιμη διαδρομή στον χάρτη επαναφοράς της χώρας στην καθημερινότητα αποτελεί η εστίαση, η οποία αναμένεται να επαναλειτουργήσει μεν κατά πάσα πιθανότητα παραμονές Χριστουγέννων (μάλλον 21 Δεκεμβρίου), αλλά με πολλούς δε αστερίσκους.

Συγκεκριμένα, όσα εστιατόρια ανοίξουν, δεν θα επιτρέπεται να παίζουν μουσική, ο μέγιστος αριθμός καθήμενων θα υπολογίζεται στα 4 άτομα ανά τραπέζι και θα επικρέμεται διαρκώς ο φόβος των εντατικών ελέγχων από τα αρμόδια κλιμάκια. Προς μεγάλη απογοήτευση του νεανικού κυρίως πληθυσμού της χώρας, ούτε για την πρωτοχρονιάτικη πρόποση θα ανοίξουν τα μπαρ φέτος, για να μην επαναληφθούν φαινόμενα συνωστισμού και μαζικής διασποράς του ιού.

Παράλληλα, δεν θα επιτρέπονται τις ημέρες των γιορτών, όπως και το Πάσχα:

· Μετακινήσεις εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Διαμονής

· Μετάβαση σε τουριστικά χειμερινά θέρετρα

· Μετάβαση στα χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά

Οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές τα Χριστούγεννα; «Οι εκκλησίες, όπως και άλλοι χώροι συνωστισμού, θα είναι κλειστές λογικά τα Χριστούγεννα», απάντησε ο κ. Βατόπουλος. «Αν το δει κανείς στατιστικά, οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας και βαριάς νόσου. Επειδή αρρωσταίνουν όμως πολύ περισσότεροι νέοι, σε απόλυτους αριθμούς βλέπουμε πολλά περιστατικά ανάμεσα στους νέους. Βλέπουμε όμως τώρα αναλογικά να αυξάνεται και στους ηλικιωμένους το νόσημα, άρα θα έχουμε και αναλογικά πιο βαριά περιστατικά. Συνεπώς τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται και από τους ηλικιωμένους και από τους νέους, και πρέπει οι νέοι να προστατεύσουν τις μεγαλύτερες ηλικίες».

Οι φόβοι για το τρίτο κύμα

Για το τρίτο κύμα της πανδημίας, ο Μανώλης Δερμιτζάκης ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι κάτι εξωγενές, είναι αποτέλεσμα συμπεριφορών. Συντονισμένα η Ευρώπη αποφάσισε να πάει σε χαλαρά μέτρα, τόνισε, με αφορμή το δεύτερο κύμα του ιού. «Ελπίζω ο επόμενος συντονισμός στην Ευρώπη να γίνει με πιο σοβαρά κριτήρια και να είναι με πιο αυστηρά μέτρα απ’ ότι ο προηγούμενος» είπε.

Από την πλευρά του, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε: «Τα νοσήματα αυτά πάντα μεταδίδονται με κύματα και αν δεν ληφθούν μέτρα, αρρωσταίνει πολύς κόσμος, αποκτάται κάποια ανοσία, πέφτουν τα κρούσματα, χαλαρώνει ο κόσμος και αυξάνονται πάλι τα κρούσματα. Είναι πάντα κυματιστό το επιδημικό κύμα. Είναι λογικό να περιμένει κανείς αν υπάρχει τώρα ελάττωση, μετά από λίγο να έχουμε αύξηση. Ας μην σκεφτόμαστε το τρίτο κύμα, ας ξεμπερδέψουμε με το δεύτερο».


σχετικα αρθρα