current views are: 4

24 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση13:51

Όλα δείχνουν παράταση του lockdown – Πέτσας: Μη ρεαλιστικός ο στόχος για άνοιγμα στις 30 Νοεμβρίου

«Αυτή τη στιγμή, όπως είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο αρχικός στόχος για άνοιγμα στις 30 Νοεμβρίου δεν είναι ρεαλιστικός», δήλωσε μιλώντας στον Ρ/Σ «STATUS FM» ο Στέλιος Πέτσας.

Δημοσίευση 13:51’

«Αυτή τη στιγμή, όπως είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο αρχικός στόχος για άνοιγμα στις 30 Νοεμβρίου δεν είναι ρεαλιστικός», δήλωσε μιλώντας στον Ρ/Σ «STATUS FM» ο Στέλιος Πέτσας.

Μαίνεται ο «πόλεμος» στα δημόσια νοσοκομεία και τις ΜΕΘ λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ενώ καθημερινά η χώρα θρηνεί δεκάδες θύματα, μεταξύ των οποίων και νέους. Την ίδια ώρα, η παράταση των περιοριστικών μέτρων μοιάζει μονόδρομος, ενώ ήδη έχει καταστρωθεί το σχέδιο για τα φετινά… κορωνοΧριστούγεννα.

Τα κυρίαρχα ζητήματα που απασχολούν κυβέρνηση και ειδικούς είναι τόσο η αδιάκοπη ροή ασθενών στα νοσοκομεία της χώρας και η μεγάλη διασπορά του ιού, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να πυροδοτήσει τοπικές εξάρσεις, όσο και η αποκλιμάκωση της πανδημίας και η αργή επιστροφή στην κανονικότητα.

Σε όλες τις κυβερνητικές συχνότητες ηχούσε χθες αλλά και σήμερα το μήνυμα της παράτασης των περιοριστικών μέτρων, καθώς η χώρα διανύει την τελευταία -θεωρητικά- εβδομάδα ισχύος του δεύτερου στην ίδια χρονιά lockdown, το οποίο ήρθε για να μείνει για τα καλά, όπως φαίνεται, τουλάχιστον μέχρι και τα φετινά Χριστούγεννα.

Πέτσας: Ενθαρρυντικά σημάδια, αλλά…

«Αυτή τη στιγμή, όπως είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα, φαίνεται ότι ο αρχικός στόχος για άνοιγμα στις 30 Νοεμβρίου δεν είναι ρεαλιστικός», δήλωσε μιλώντας στον Ρ/Σ «STATUS FM» ο Στέλιος Πέτσας. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά μηνύματα από την πτώση των κρουσμάτων τις τελευταίες τέσσερις ημέρες σε όλη τη χώρα, ιδίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά περιμένουμε μεγαλύτερη πτώση τις επόμενες ημέρες. «Γιατί, κακά τα ψέματα, την πρώτη εβδομάδα αυτού του δεύτερου lockdown, υπήρξε μια υπερβολική χαλαρότητα όλων μας, με περισσότερες μετακινήσεις, υψηλότερη κινητικότητα από ό,τι δικαιολογούσε η κατάσταση», συμπλήρωσε επαναλαμβάνοντας ότι ένας αριθμός κρουσμάτων 300-400 ημερησίως θα μας επιτρέψει να συμβιώσουμε χωρίς την επιθετική αύξηση κρουσμάτων που οδήγησε στην πίεση το Σύστημα Υγείας.

«Είμαστε μακριά ακόμη από αυτόν [τον αριθμό]. Σήμερα και αύριο θα είναι δύο κρίσιμες ημέρες. Θα δούμε τον αριθμό των κρουσμάτων, σε σχέση με τις αντίστοιχες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας», συνέχισε, ενώ, ειδικά για τα μητροπολιτικά κέντρα όπως είναι η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα, είπε πως όταν υπάρχει εκεί διασπορά, είναι πιο εύκολο να επεκταθεί σε άλλες περιοχές και γι’ αυτό η κυβέρνηση πήρε αυτά τα μέτρα.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Αναφερόμενος στα σχολεία είπε ότι στην εισήγηση των επιδημιολόγων δεν έπαιξε ρόλο η μετάδοση εντός των αιθουσών που ήταν περιορισμένη, αλλά η επιβάρυνση στην κοινότητα από τη μεταφορά του ιού από το οικογενειακό περιβάλλον στο παιδί. «Πέφτοντας το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα, γίνεται ακόμη πιο ασφαλές το σχολικό περιβάλλον. Πριν πάντως ανοίξουν τα σχολεία θα θέσουμε σε εφαρμογή ένα σχέδιο στοχευμένων ελέγχων στα παιδιά που είναι στις διάφορες βαθμίδες της εκπαίδευσής μας, προκειμένου να δούμε ποιο είναι το επιδημιολογικό φορτίο στα παιδιά σε σχέση με την κοινότητα. Και μετά θα προχωρήσουμε στο άνοιγμα. Πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αλλά θα ανοίξουν τα σχολεία», συμπλήρωσε.

Και νέες επιτάξεις αν χρειαστεί

Παράλληλα είπε ότι αν χρειαστεί θα υπάρξει και επίταξη του ιδιωτικού τομέα για την ενίσχυση του Συστήματος Υγείας. «Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι από ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στο έργο του ΕΣΥ. Και γι’ αυτό το λόγο έγινε πολλή συζήτηση τις προηγούμενες ημέρες για οικειοθελή διάθεση των ιδιωτικών γιατρών να συνδράμουν στο ΕΣΥ. Και αν αυτό δεν είναι ικανοποιητικό, όσον αφορά τον βαθμό και τον αριθμό αυτών που θα ανταποκριθούν, τότε υπάρχει και το ενδεχόμενο μέτρων, όπως η επίταξη κάποιων ειδικοτήτων. Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση, εξετάζεται ακόμη και αυτό. Γιατί είμαστε, όπως έχουμε πει πολλές φορές, σε έναν πόλεμο. Και σε αυτόν τον πόλεμο πρέπει όλοι να βοηθήσουμε με τις δυνάμεις μας», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι μετά τη σχετική επιστολή του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση συνδρομής των ιδιωτών γιατρών. «Υπάρχει ένας σχεδιασμός από το υπουργείο Υγείας, ώστε η χώρα να λειτουργεί ως μια υγειονομική Περιφέρεια. Κάνει την κατανομή των πόρων του Συστήματος με τέτοιο τρόπο, ώστε να κερδίσει τον πόλεμο», υπογράμμισε.

Υπενθύμισε επίσης ότι οι ΜΕΘ από τις 557 που παρέλαβε η κυβέρνηση, σήμερα είναι 1.242 και το προσωπικό του ΕΣΥ που ήταν 88.690 πριν από την πανδημία, σήμερα έχει πάνω από 100.000 άτομα ενώ αυξήθηκε ο προϋπολογισμός 1 δισ. ευρώ.

Τα κορωνο-Χριστούγεννα και η επιστροφή στην κανονικότητα

Πάντως, στα φετινά κορωνο-χριστούγεννα, απούσα θα είναι και η μουσική, καθώς μετά το άνοιγμα των σχολείων το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, θα ακολουθήσει η επιστροφή στο λιανεμπόριο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Τελευταία, αλλά πιο κρίσιμη διαδρομή στον χάρτη επαναφοράς της χώρας στην καθημερινότητα αποτελεί η εστίαση, η οποία αναμένεται να επαναλειτουργήσει μεν κατά πάσα πιθανότητα παραμονές Χριστουγέννων (μάλλον 21 Δεκεμβρίου), αλλά με πολλούς δε αστερίσκους.

Συγκεκριμένα, όσα εστιατόρια ανοίξουν, δεν θα επιτρέπεται να παίζουν μουσική, ο μέγιστος αριθμός καθήμενων θα υπολογίζεται στα 4 άτομα ανά τραπέζι και θα επικρέμεται διαρκώς ο φόβος των εντατικών ελέγχων από τα αρμόδια κλιμάκια. Προς μεγάλη απογοήτευση του νεανικού κυρίως πληθυσμού της χώρας, ούτε για την πρωτοχρονιάτικη πρόποση θα ανοίξουν τα μπαρ φέτος, για να μην επαναληφθούν φαινόμενα συνωστισμού και μαζικής διασποράς του ιού.

Παράλληλα, δεν θα επιτρέπονται τις ημέρες των γιορτών, όπως και το Πάσχα:

  • Μετακινήσεις εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Διαμονής
  • Μετάβαση σε τουριστικά χειμερινά θέρετρα
  • Μετάβαση στα χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά

Οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές τα Χριστούγεννα; «Οι εκκλησίες, όπως και άλλοι χώροι συνωστισμού, θα είναι κλειστές λογικά τα Χριστούγεννα», απάντησε ο κ. Βατόπουλος. «Αν το δει κανείς στατιστικά, οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας και βαριάς νόσου. Επειδή αρρωσταίνουν όμως πολύ περισσότεροι νέοι, σε απόλυτους αριθμούς βλέπουμε πολλά περιστατικά ανάμεσα στους νέους. Βλέπουμε όμως τώρα αναλογικά να αυξάνεται και στους ηλικιωμένους το νόσημα, άρα θα έχουμε και αναλογικά πιο βαριά περιστατικά. Συνεπώς τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται και από τους ηλικιωμένους και από τους νέους, και πρέπει οι νέοι να προστατεύσουν τις μεγαλύτερες ηλικίες».


σχετικα αρθρα