current views are: 4

25 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση07:52

Κορωνοϊός: Το σχέδιο για άρση του lockdown και Χριστούγεννα αλά… Πάσχα – Τι θα κρίνει το άνοιγμα σχολείων, λιανεμπορίου, εστίασης

Δεδομένη  η παράταση του lockdown, καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές του ΕΣΥ. Το σχέδιο για σταδιακή άρση των μέτρων και για Χριστούγεννα με αυστηρά μέτρα.

Δημοσίευση 07:52’

Δεδομένη  η παράταση του lockdown, καθώς ο κορωνοϊός συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές του ΕΣΥ. Το σχέδιο για σταδιακή άρση των μέτρων και για Χριστούγεννα με αυστηρά μέτρα.

Παρόλο που η χώρα διανύει την τρίτη εβδομάδα καθολικού lockdown, τα κρούσματα κορωνοϊού παραμένουν στα ύψη, ενώ διασωληνωμένοι και νεκροί συνεχίζουν να αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό. Έτσι, η παράταση της καραντίνας και μετά την 30ή Νοεμβρίου είναι πλέον δεδομένη, με την κυβέρνηση να καταστρώνει πυρετωδώς το σχέδιο για τη σταδιακή άρση των μέτρων και για τα φετινά κορωνο-Χριστούγεννα.

Με την επιδημιολογική εικόνα να μην είναι η αναμενόμενη και τους ειδικούς να προειδοποιούν ότι για καιρό ακόμα θα βλέπουμε αυξημένο αριθμό διασωληνώσεων και νεκρών, ο πρωθυπουργός κάνει διαρκείς συσκέψεις, ώστε να προσδιορίσει τον χρόνο και τον τρόπο άρσης της καθολικής καραντίνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στην τακτική σύσκεψή του με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. 

Μάλιστα, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης «οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας. Την επόμενη εβδομάδα πιστεύω ότι θα έχουμε περισσότερα δεδομένα στη διάθεσή μας, για την πορεία της πανδημίας και για την αναμενόμενη μείωση στην πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, οπότε και θα προβούμε σε σχετικές ανακοινώσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Σταθεροποιούνται τα κρούσματα, αυξάνονται οι διασωληνωμένοι

Κι ενώ το κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζει την επιστροφή στη… μερική κανονικότητα, στα νοσοκομεία συνεχίζεται η «μάχη» κατά του κορωνοϊού, με εκείνα της Μακεδονίας και της Θράκης να βρίσκονται κυριολεκτικά στο «κόκκινο».

Έως και την Τρίτη το βράδυ, οι ασθενείς σε όλες τις κλινικές Covid-19 ανέρχονταν σε 4.441, ένας αριθμός που δυστυχώς όπως έχουν προειδοποιήσει οι ειδικοί θα συνεχίσει να κινείται ανοδικά μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου. Χθες, έγιναν 450 νέες εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού στα νοσοκομεία, μειωμένες κατά 100 σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο ημέρες και με το ρεύμα των ασθενών να κατευθύνεται σταθερά προς τα νοσοκομεία των επιβαρυμένων περιοχών, δηλαδή Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία. Επιπλέον, έως το βράδυ της Τρίτης οι διασωληνωμένοι έιχαν πλησιάσει τους 580.

Όσον αφορά στα κρούσματα, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.135 νέα περιστατικά θετικά στον κορωνοϊό, γεγονός που δείχνει μια σχετική σταθεροποίηση.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο, που μίλησε στο Mega, εδώ και μια εβδομάδα υπάρχει μια μείωση στον αριθμό του ιικού φορτίου σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς όμως, τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, δεν διαπιστώνεται μείωση κρουσμάτων στον ίδιο βαθμό σε περιφέρειες στην επαρχία, τονίζοντας ότι ίσως εκεί τα μέτρα να μην εφαρμόζονται τόσο σχολαστικά. Ακόμα, είπε, πως οποιαδήποτε μείωση των κρουσμάτων θα έχει «αντανάκλαση» στους νοσηλευόμενους ασθενείς μετά από αρκετές ημέρες ενώ ακόμη περισσότερες μέρες θα χρειαστούν για να φανεί μείωση στον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε ΜΕΘ. Ίσως μαλιστα για μερικές μέρες να παρατηρηθεί το φαινόμενο ενώ μειώνονται τα κρούσματα να αυξάνουν οι νοσηλευόμενοι.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο Open, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος παραδέχτηκε ότι η εικόνα που βλέπουμε σήμερα θα παραμείνει για τις επόμενες μέρες, σε ό,τι αφορά διασωληνώσεις και νεκρούς, ενώ ξεκαθάρισε κρούσματα υπάρχουν παντού και καμία περιοχή δεν είναι ασφαλής. «Θα παραμείνουν δυστυχώς σε υψηλούς αριθμούς για αρκετό καιρό οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί. Ναι μεν πέφτουν τα κρούσματα, αλλά όχι στο ρυθμό που θα θέλαμε. Μας ανησυχεί αυτό. Η πτώση είναι μικρότερη. Το lockdown δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε, ενώ τελικά ο ιός είναι παντού. Οποιαδήποτε περιοχή, που δεν έχει πολλά κρούσματα, μπορεί με ένα «ατυχές» περιστατικό να διασπαρεί. Δεν είναι στους ρυθμούς που ελπίζαμε η πτώση. Υπήρχαν παντού κρούσματα και το καλοκαίρι και το γνωρίζαμε» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «ο βασικός τρόπος μετάδοσης είναι τα σταγονίδια και ο συνωστισμός μετά η μετάδοση από τις επιφάνειες», ενώ ήταν καθησυχαστικός λέγοντας ότι «υπάρχουν μεταλλάξεις αλλά ακόμη δεν υπάρχει πρόβλημα».

«Υπάρχει σταθεροποίηση εδώ και δύο μέρες, αλλά είναι σταδιακή και δεν αφορά τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και την Πέλλα, που είναι ακόμα σε δύσκολη θέση. Υπάρχει μία αχτίδα ελπίδας, αλλά είναι ακόμα μακριά», δήλωσε στον ΑΝΤ1 η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.

Χριστούγεννα όπως… Πάσχα – Το σχέδιο για άρση του lockdown, σχολεία και εστίαση

Με αυτά τα δεδομένα, είναι πλέον βέβαιο ότι το lockdown θα παραταθεί μετά τις 30 Νοεμβρίου, με τους ειδικούς να προτείνουν στην κυβέρνηση τα χρονοδιαγράμματα του ανοίγματος, βάσει πάντα των επιδημιολογικών δεδομένων.

«Φαίνεται τάση σταθεροποίησης του αριθμού των νέων κρουσμάτων, είναι κάτι ιδιαιτέρα σημαντικό… Η αντανάκλαση όμως αυτού σε νοσηλείες, διασωληνώσεις, και πολύ φοβάμαι και σε θανάτους, έχει διαφορά φάσης. Πρέπει να κάνουμε λίγο υπομονή, μην το κομποδένουμε. Να αποφύγουμε την πρόκληση να τα θεωρήσουμε “όλα καλά¨”, όπως το κάναμε το καλοκαίρι να συζητάμε αυτά που πρέπει να συζητάμε για την επόμενη φάση. Νομίζω ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για τις 7 Δεκεμβρίου. Θέλω να ελπίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε μια με δυο εβδομάδες. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι αλλιώτικα από τα άλλα», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο επιδημιολόγος Τάκης Παναγιωτόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, η άρση των περιορισμών θα γίνει σταδιακά. Πρώτα θα χτυπήσει το κουδούνι στα σχολεία, χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευση, καθώς οι ειδικοί εισηγούνται το άνοιγμα Γυμνασίων, Λυκείων και Πανεπιστημίων να γίνει σε μεταγενέστερο χρόνο. Μάλιστα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ εξέφρασε την άποψη ότι, «αν ο στόχος μας είναι να πάμε στο 500, η κίνηση γονιών και παππούδων που πάνε τα παιδιά στο σχολείο, θέλει σκέψη» και πρότεινε το σταδιακό άνοιγμα των σχολείων μετά τα Χριστούγεννα, ώστε στις γιορτές «να ανοίξει η αγορά. Όμως, με τις μάσκες μας, τις αποστάσεις και μεγάλη προσοχή».

Αμέσως μετά τα σχολεία θα ανοίξει και το λιανικό εμπόριο, ενώ η εστίαση θα χρειαστεί να περιμένει. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε πως όλοι πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας πως όταν θα ανοίξουμε πρέπει να ανοίξουμε με ασφάλεια και γι’ αυτό πρέπει όσο είμαστε σε συνθήκες lockdown είναι ανάγκη να τηρούμε τα μέτρα ώστε να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο. «Πρέπει να κάνουμε αυτό που όλοι καλά ξέρουμε, να ακούμε τους ειδικούς, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις μας, να τηρούμε αποστάσεις όπου είναι δυνατόν».

Κλειστά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα παραμείνουν και τις ημέρες των γιορτών μπαρ και κέντρα διασκέδασης, όπως και οι χώροι άσκησης λατρείας.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα επιτρέπονται τις ημέρες των γιορτών, όπως και το Πάσχα:

-Μετακινήσεις εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Διαμονής

-Μετάβαση σε τουριστικά χειμερινά θέρετρα

-Μετάβαση στα χιονοδρομικά κέντρα, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά

Σε κάθε περίπτωση, ο τελευταίος λόγος ανήκει στους λοιμωξιολόγους, καθώς η Επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί τη διαδικασία άρσης των μέτρων, με βάση την όποια αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, στα τέλη της εβδομάδας. Τότε, «θα δούμε τα δεδομένα που υπάρχουν. Είναι γεγονός πως τα σχολεία είναι η πιο ασφαλής περιοχή για την μετάδοση του ιού ιδιαίτερα τα δημοτικά. Μπορεί να αρχίσουμε πρώτα με τα δημοτικά σιγά-σιγά και μετά να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την επίπτωση των κρουσμάτων», ανέφερε ο Καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.


σχετικα αρθρα