current views are: 3

27 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση08:05

Κορωνοϊός: Αγωνία για την αντοχή του ΕΣΥ – Οι περιοχές που είναι στο «κόκκινο» – Στο «τραπέζι» lockdown «δύο ταχυτήτων»

«Γονατίζουν» τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, διασωληνωμένοι και εκτός ΜΕΘ. Η ανησυχία για την επαρχία φέρνει άρση του lockdown σε «δύο ταχύτητες».

Δημοσίευση 08:05’

«Γονατίζουν» τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, διασωληνωμένοι και εκτός ΜΕΘ. Η ανησυχία για την επαρχία φέρνει άρση του lockdown σε «δύο ταχύτητες».

Ο νέος κορωνοϊός εξακολουθεί να σαρώνει τη χώρα, «γονατίζοντας» το σύστημα υγείας, με ορισμένα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας να έχουν ήδη ξεπεράσει τα όριά τους. Με την κατάσταση σε Αττική και Θεσσαλονίκη να δείχνει σημάδια σταθεροποίησης, οι ειδικοί ανησυχούν πλέον για την επαρχία, όπου δεν λένε να υποχωρήσουν τα κρούσματα. Πάντως, η πρώτη παράταση του πανελλαδικού lockdown έως τις 7 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε την Πέμπτη, χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει μια επόμενη.

Με τους διασωληνωμένους σε ΜΕΘ να ξεπερνούν για πρώτη φορά χθες τους 600 (608 για την ακρίβεια) και τους ημερήσιους θανάτους να «αγγίζουν» τους 100, όλα τα σενάρια είναι στο «τραπέζι» του Μεγάρου Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό πάντως να αφήνει μία ελπίδα για θετικά νέα, τουλάχιστον όσον αφορά στο άνοιγμα των σχολείων. Μάλιστα, η σημερινή σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Επιτροπή των Λοιμωξολόγων θεωρείται πολύ κρίσιμη για το πότε θα βγούμε από την καραντίνα. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί έχοντας στα χέρια τους όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και μοντέλα θα αποφασίσουν πότε και πως θα δώσουν το πράσινο φως για την άρση του lockdown.

Οι αποφάσεις δεν θα είναι καθόλου εύκολες, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ήδη αντικρουόμενες γνώμες σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης, αλλά και με συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει ή όχι να αρθούν, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και τα SMS.

«Πλέον δεν υπάρχει θέμα ημερομηνιών, αλλά όλα πάνε σύμφωνα με τον αριθμό των κρουσμάτων και πώς επίσης μπορούμε να βοηθήσουμε το ΕΣΥ, να μειωθούν τα περιστατικά στα νοσοκομεία και οι διασωληνωμένοι» δήλωσε σήμερα το πρωί ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στο Open. «Η επιτροπή θα συνεχίσει να συνεδριάζει, τα δεδομένα δίνονται καθημερινά στους επιστήμονες από τον ΕΟΔΥ και οι εισηγήσεις θα είναι αυτές που θα μας δείξουν πότε θα χαλαρώσουν τα μέτρα, σύμφωνα με τα νούμερα και τα στοιχεία», πρόσθεσε.

Ασφυκτιούν τα νοσοκομεία στη Β. Ελλάδα – Διασωληνώνουν ασθενείς και εκτός ΜΕΘ

Παρόλο, πάντως, που έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες από την επιβολή του δεύτερου lockdown, το σύστημα υγείας στη Βόρεια Ελλάδα συνεχίζει να δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία. Μάλιστα, την Πέμπτη έγιναν και οι πρώτες αεροδιακομιδές ασθενών με κορωνοϊό σε ΜΕΘ από την ηπειρωτική χώρα (Δράμα) στην Αθήνα. Είναι γνωστό άλλωστε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τη χώρα ως μια υγειονομική περιφέρεια και προκειμένου να μην κρασάρει το ΕΣΥ, ασθενείς από μια περιοχή χωρίς διαθέσιμη ΜΕΘ διακομίζονται σε άλλη.

Το 60% των ασθενών με λοίμωξη λόγω του κορωνοϊού στο ΕΣΥ νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Από τους 3.585 ασθενεις που νοσηλεύονταν χθες το βράδυ σε απλές κλινικές στο σύστημα υγείας, οι 2.214 βρίσκονταν στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης. Άλλοι 303 νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ των νοσοκομείων ενώ 314 ήταν διασωληνωμένοι, αυξημένοι μάλιστα κατά 10 σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο.

Ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται στο ΕΣΥ στις συγκεκριμένες υγειονομικές περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης είναι ότι οι ασθενείς πλέον διασωληνώνονται και εκτός ΜΕΘ σε άλλους χώρους των νοσοκομείων, ιδίως σε χειρουργεία και αίθουσες ανάνηψης. με φορητό εξοπλισμό.

Την Πέμπτη, στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης ήταν διαθέσιμες μόλις δύο κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς με κορωνοϊό και ανάλογη ήταν η εικόνα σε όλα τα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας. Για παράδειγμα, σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκεται πλέον, σύμφωνα με τους γιατρούς και τους εργαζομένους του, το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 FM, η πρόεδρος του Συλλόγου Ιατρών Νοσοκομείου Δράμας, Νίτσα Κιόρτεβε, είπε ότι δύο ασθενείς διασωληνωμένοι βρίσκονται στην αίθουσα χειρουργείων διότι δεν υπάρχουν ελεύθερα κρεβάτια. «Δεν είναι όλοι οι νοσηλευόμενοι μεγάλης ηλικίας», σημείωσε η κ. Κιορτέβε λέγοντας ότι αρκετές νοσηλείες είναι της ηλικίας 30-50 όπου έρχονται με βαριά συμπτώματα στο νοσοκομείο και χρειάζονται οξυγόνο και παρατεταμένη νοσηλεία. Όπως είπε, οι περισσότεροι εμφανίζουν επιβαρυμένη κλινική εικόνα, διότι μένουν σπίτι παρά τα σοβαρά συμπτώματα. Ακόμη και η κατάσταση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού στη Δράμα, βρίσκεται σε οριακή κατάσταση καθώς, περίπου 20-25 ιατροί νοσούν από COVID-19 και περίπου 80 νοσηλευτές και διοικητικοί. Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας τόνισε μεταξύ άλλων πως «δεν έχει πρόβλημα το νοσοκομείο της Δράμας, έχει πρόβλημα η πόλη και όλος ο νομός και πρέπει να αναρωτηθούμε όλοι πώς αντιμετωπίσαμε τους υγειονομικούς κανόνες και τα πρωτόκολλα για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αλκιβιάδη Βατόπουλο, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, η πίεση στο σύστημα υγείας θα κρατήσεις σίγουρα 1-2 εβδομάδες ακόμα. «Τα βαριά περιστατικά θα εξακολουθήσουν, γιατί υπάρχουν ασθενείς που νόσησαν πριν 10-15 μέρες. Ας μην κοιτάμε ακόμα τις διασωληνώσεις και τους νεκρούς, αλλά τα κρούσματα και την εξάπλωσή του σε όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε τονίζοντας ότι ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι και πενταπλάσιος από αυτόν που καταγράφεται, καθώς κάποιοι ασθενείς μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί ή να μην υποβάλλονται σε τεστ.

Γιατί δεν μειώνονται τα κρούσματα στην επαρχία

Το ιικό φορτίο παραμένει υψηλό κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αν και από την Θεσσαλονίκη ήρθαν κάποια αισιόδοξα μηνύματα για την επόμενη εβδομάδα, καθώς έρευνες στα λύματα δείχνουν μείωση του φορτίου κατά 50%.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, το ιικό φορτίο δείχνει αυξητικές τάσεις σε ορισμένες περιοχές και αυτό αποτελεί λόγο για να «φρενάρει» η κυβέρνηση μία άρση μέτρων.

Πηγή ανησυχίας, όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, αποτελούν επτά περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Αυτές είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Πάτρα, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία και η Λέσβος. Ειδικά για την Πάτρα, ενόψει της γιορτής του Αγίου Ανδρέα, υπάρχει ανησυχία για τις επόμενες ημέρες και έκανε έκκληση για τήρηση των μέτρων.

Επιχειρώντας να εξηγήσει το γεγονός ότι δεν υποχωρούν τα κρούσματα στην επαρχία, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι «μια πιθανή εξήγηση είναι ο τρόπος εργασίας σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδας, όπως εργοστάσια ή συγκομιδή ελιάς, όπου μπορεί να υπάρχει συνωστισμός και να δημιουργούνται εστίες». Παράλληλα, σημείωσε ότι μια δεύτερη εξήγηση μπορεί να είναι ότι στην περιφέρεια υπάρχει και μια αίσθηση ότι «εδώ δεν υπάρχει κορωνοϊός».

Έρχεται lockdown δύο ταχυτήτων – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

Ανησυχία προκαλεί στην επιστημονική κοινότητα η αύξηση των κρουσμάτων στις επαρχιακές πόλεις της Ελλάδας φέρνοντας στο τραπέζι το σενάριο να ισχύσει lockdown «δύο ταχυτήτων».

Για το αν συζητείται σταδιακό άνοιγμα ανά περιοχή, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε στο Open πως «υψηλό ιικό φορτίο έχει όλη η Ελλάδα. Είμαστε μία υγειονομική περιφέρεια. Υπάρχουν πολλές εισηγήσεις, κάποιες αυτές ακούγονται και δημοσίως. Πάντα προκρίνεται η κοινή συνισταμένη των απόψεών της επιτροπής. Όλα συνυπολογίζονται αυτήν την εποχή. Ο πρωθυπουργός έκανε σαφές ότι πέρα και πάνω από όλα είναι η υγεία μα και το να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τη συγκλονιστική αυτή κρίση».

«Στην Επιτροπή δεν έχει γίνει καμία συζήτηση για σταδιακή άρση του lockdown» είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο καθηγητής Μάριος Λαζανάς. Όπως είπε, άλλωστε, έχει ήδη δοθεί παράταση μιας εβδομάδας. Ενόψει Χριστουγέννων, είπε, πρέπει να βρεθεί τρόπος να πειστεί ο κόσμος και να καταλάβει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί, πρέπει να τηρηθούν και πως αυτά τα Χριστούγεννα θα είναι όπως και το Πάσχα που πέρασε… Και ζήτησε για άλλη μια φορά να φοράμε τη μάσκα σωστά και όχι στο πηγούνι και να κρατάμε αποστάσεις.

Από την πλευρά του, όπως επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ «το πρόβλημα έχει μετατοπιστεί στην επαρχία» και δεν απέκλεισε το γεγονός κατά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, κάποιες περιοχές να είναι σε lockdown και κάποιες άλλες όχι.

«Ο δείκτης R0 έχει αρχίσει να είναι κάτω από τη μονάδα σε Αθήνα και ίσως Θεσσαλονίκη, αλλά είναι πάνω από 1 σε ορισμένες επαρχιακές πόλεις κυρίως της Κεντρικής και της Βορείου Ελλάδας. Το πρόβλημα έχει αρχίσει να μετατοπίζεται προς την επαρχία. Οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης ή ενός χωριού δεν πρέπει να νομίζουν ότι δεν τους αφορά το θέμα. Είναι εξαιρετικά εύκολο ξαφνικά μια περιοχή που δεν είχε κρούσματα να αποκτήσει. Ένα σενάριο που μπορεί να ισχύσει είναι σε κάποιες περιοχές να έχουμε lockdown και σε κάποιες όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως σημείωσε επιδίωξη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων είναι στις 7 Δεκεμβρίου, οπότε και θα ξεκινήσει το άνοιγμα της αγοράς, είναι να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε τριψήφιο αριθμό. «Εφόσον τηρούνται τα μέτρα και οι επαφές μεταξύ των ατόμων ελαττώνονται, λογικά θα μειωθούν και τα κρούσματα. Απλώς δεν είμαι σίγουρος ότι η καραντίνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εφαρμόζεται και στις μικρές πόλεις», επισήμανε ο καθηγητής Μικροβιολογίας. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι τα χειρότερα πέρασαν και «πιστεύω ότι πλέον θα είμαστε σε ύφεση, απλώς ακόμα έχουμε μια ασταθή κατάσταση σε διάφορες περιοχές».

Ερωτηθείς για την επόμενη ημέρα του lockdown, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ κ. Δημόπουλος σημείωσε τον ΑΝΤ1 ότι «η άρση των μέτρων θα είναι μερική και λελογισμένη» ξεκαθαρίζοντας ότι, «μέτρα όπως η μάσκα, οι αποστάσεις και ο αερισμός των κλειστών χώρων, είναι μέτρα που θα ισχύουν ακόμα κι όταν θα ξεκινήσει το εμβόλιο. Μέχρι να υπάρξει προστασία στο 90% του πληθυσμού, θα περάσει ένα εξάμηνο».

Άρση του lockdown σε… δόσεις – Πού διαφωνούν οι ειδικοί

Πάντως, η άρση του lockdown θα γίνει σε… δόσεις, με τα σχολεία να φαίνεται πως θα είναι τα πρώτα που θα ανοίξουν. Οι ειδικοί συγκλίνουν στο ότι πρώτα θα πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί και μετά οι υπόλοιπες βαθμίδες.

«Θα ανοίξουμε τα σχολεία όποτε μας το επιτρέψουν οι ειδικοί και οι επιστήμονες, οι οποίοι παρακολουθούν την πορεία της επιδημίας. Και θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε τα σχολεία όποτε αισθάνονται ότι θα είμαστε ασφαλείς να το κάνουμε» ανέφερε ο πρωθυπουργός, σε τηλεδιάσκεψη με μαθητές του Δημοτικού, λέγοντας πως «την επόμενη εβδομάδα «θα έχουμε καλύτερες ειδήσεις να σας πούμε».

Στη συνέχεια, θα ανοίξουν τα καταστήματα. Για το στάδιο αυτό προκρίνονται δύο σενάρια. Ή θα ανοίξουν πρώτα τα μικρά καταστήματα και αρκετά αργότερα τα μεγάλα καταστήματα και τα εμπορικά ή θα ανοίξουν όλα μαζί, αλλά στη περίπτωση των εμπορικών καταστημάτων θα υπάρχουν πάρα πολύ αυστηροί κανόνες. Ωστόσο, μεγάλη μερίδα των ειδικών φαίνεται να «γέρνει» προς το πρώτο σχέδιο, δηλαδή πρώτα το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων, μετά των μεγάλων και στο τέλος των mall.

Ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» των ειδικών πάντως είναι η εστίαση. Οι ειδικοί όχι μόνο δεν έχουν καταλήξει ομόφωνα σε κάποιο σχέδιο, αλλά μεγάλη μερίδα επιστημόνων διαφωνεί με το άνοιγμα της παρά τα περιοριστικά μέτρα που ήδη υπάρχουν.

Το πρώτο σενάριο λέει πως θα δοθεί το πράσινο φως προκειμένου να ανοίξουν μόνο τα εστιατόρια για τις γιορτές. Φυσικά και εδώ θα ισχύουν οι αυστηροί όροι (αποστάσεις, προκρατήσεις, λιγότερα άτομα).

Αξίζει να σημειωθεί, όμως, πως η απαγόρευση κυκλοφορίας μπορεί να συνεχίσει να ισχύει όπως και είχε γίνει για αρκετό διάστημα πριν το lockdown.

Το δεύτερο σενάριο ακολουθεί το πρότυπο Γαλλίας, δηλαδή να ανοίξει καθολικά η εστίαση μετά τις γιορτές, δηλαδή περίπου στις 20 Ιανουαρίου.


σχετικα αρθρα