current views are: 8

27 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση20:43

Κορωνοϊός: Χριστούγεννα που θα θυμίζουν Πάσχα – Στο τραπέζι νέα παράταση του lockdown – Πώς θα γίνει η σταδιακή άρση

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, δείχνουν ότι θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα όπως και το Πάσχα. Τι θα γίνει με λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση.

Δημοσίευση 20:43’

Τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, δείχνουν ότι θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα όπως και το Πάσχα. Τι θα γίνει με λιανεμπόριο, σχολεία και εστίαση.

Οι φετινοί εορτασμοί των Χριστουγέννων θα μοιάζουν πολύ με αυτούς του Πάσχα, καθώς λόγω της αυξημένης διασποράς του κορωνοϊού απομακρύνεται το ενδεχόμενο άρσης του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου. Στην άρση της καραντίνας αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση της Παρασκευής.

Σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες για την άρση του lockdown και το τι θα ισχύει την περίοδο των γιορτών ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη στην παρούσα στιγμή ενώ κατέστησε σαφές ότι φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, όπως άλλωστε σε όλη την Ευρώπη, όπως άλλωστε σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη. Επιπλέον υπογράμμισε ότι «για τις επόμενες 10 ημέρες τα υφιστάμενα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας: στην πιστή εφαρμογή τους». «Η κυβέρνηση αναλύει και αξιολογεί καθημερινά τα δεδομένα, όπως κάνει από την αρχή της πανδημίας, πάντα με μοναδικό γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας όλων μας, πάντα με μοναδικό γνώμονα τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν και που δίνουν μάχη για τη ζωή τους», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αύξηση των κρουσμάτων

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων δημοσίευσε ένα προβλεπτικό μοντέλο το τι θα συμβεί στην Ευρώπη μετά την άρση των μέτρων και όπως είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου «προέβλεψε ότι μια βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση και απότομη αύξηση των κρουσμάτων και κατ ‘ επέκταση νοσηλειών και θανάτων. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην κοινωνία και συνεπώς όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση που ζούμε τόσο γρηγορότερα και πιο έντονα θα δούμε την αναζωπύρωση της επιδημίας. Αντίθετα αν η άρση των μέτρων συμβεί αφού έχει μειωθεί περαιτέρω η διασπορά στην κοινότητα, η όποια αύξηση των κρουσμάτων θα καθυστερήσει και θα γίνει και με χαμηλότερο ρυθμό». Δυστυχώς, είπε, η αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσεων είναι απαραίτητα. «Ασφαλώς θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας χωρίς όμως να μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ζούμε στον πυρήνα μιας πανδημίας».

«Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει» είπε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: «μια βεβιασμένη άρση του lockdown θα είχε ολέθριες συνέπειες».

Χριστούγεννα στην καραντίνα, όπως το Πάσχα

Δεν αποκλείεται, το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα παράταση του lockdown. Το σενάριο αυτό, αν υλοποιηθεί, θα γίνει προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε μαγαζιά κατά την περίοδο των γιορτών.

Αν θυμηθούμε το φετινό Πάσχα, γιορτάστηκε με απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων και φυσικά απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό. Τα καταστήματα ήταν κλειστά, όπως και οι εκκλησίες.

Άνοιγμα των σχολείων

Όπως εξήγησε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha με τον Αντώνη Σρόιτερ, βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι «το άνοιγμα των σχολείων όταν πάρουμε το πράσινο φως από τους ειδικούς». Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα απαιτείται κάποιο αρνητικό τεστ κορωνοϊού για την επάνοδο μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία ή κάποια έγγραφα, η κ. Κεραμέως τόνισε πως «δεν έγινε καμία τέτοια συζήτηση». Η ίδια τόνισε πως «τα σχολεία θα ανοίξουν με όλα τα μέτρα τηρούνταν προηγουμένως, δηλαδή τη χρήση μάσκας. Και τα παιδιά μας έβαλαν τα γυαλιά στην τήρηση των μέτρων».

Επιπρόσθετα, τόνισε πως στη χώρα μας η τηλεκπαίδευση είναι καθολική. «Είναι τεράστιο εγχείρημα με τις δυσκολίες του. Ξεπερνάμε τις δυσκολίες και είμαστε από τις ελάχιστες χώρες που εφαρμόζουν καθολική τηλεκπαίδευση. Έχουμε ενισχύει τον εξοπλισμό των φορητών συσκευών στα σχολεία. Το υπουργείο εξοπλίζει διαρκώς τα σχολεία της χώρας. Πρόκειται για συνεχή διαδικασία. (…) Το εγχείρημα πιστώνεται σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Την περασμένη εβδομάδα έγιναν 1,6 εκατ. τηλεδιασκέψεις».

Άνοιγμα του λιανεμπορίου

Το πώς θα μπορούσε να ανοίξει το λιανεμπόριο ακόμη μελετάται. Εντονα το προηγούμενο διάστημα ακούστηκε η εκδοχή του «click away», δηλαδή τα καταστήματα να λειτουργούν σε μια ενδιάμεση κατάσταση, κυρίως μέσω e-shops αλλά με παραλαβή από το κατάστημα κατόπιν ραντεβού. Αγνωστο είναι τι θα γίνει με τα εποχικά καταστήματα, τα καταστήματα με παιχνίδια αλλά και τα κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής και αν θα τους δοθεί κάποια προτεραιότητα έναντι του υπόλοιπου εμπορίου. Διατυπώθηκε ακόμη το σενάριο το λιανεμπόριο να ανοίξει για λίγες μόνο ημέρες και να κλείσει ξανά μετά τις γιορτές.

Προβληματισμός για την εστίαση

Μετά τα σχολεία και το λιανεμπόριο αναμένεται να ανοίξει και η εστίαση, ωστόσο το πώς, πότε και αν θα γίνει τελικά αυτό παραμένει ανοιχτό. «Καμία ημερομηνία δεν είναι δεδομένη», σημείωναν χθες αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης και προσέθεταν ότι στόχος είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται. Και εδώ ένα από τα σενάρια θέλει να ανοίγουν μόνο τα εστιατόρια -και κάτω από ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις- και να παραμένουν κλειστά κλαμπ και μπαρ.


σχετικα αρθρα