ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Συγκλονιστική φωτογραφία νοσηλευτριών του «Μαμάτσειου» - Το μήνυμά τους δίνει ελπίδα

Δημοσίευση 28 Νοεμβρίου 2020, 19:00 / Ανανεώθηκε 28 Νοεμβρίου 2020, 19:45
Κορωνοϊός: Συγκλονιστική φωτογραφία νοσηλευτριών του «Μαμάτσειου» - Το μήνυμά τους δίνει ελπίδα
Facebook Twitter Whatsapp

Πριν πιάσουν δουλειά, έβγαλαν μία φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Facebook κι έκτοτε κάνει το γύρο του διαδικτύου συγκεντρώνοντας πλήθος μηνυμάτων στήριξης και συμπαράστασης.

Συγκλονίζουν οι νοσηλεύτριες στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο της Κοζάνης που δίνουν καθημερινά μάχη με τον κορωνοϊό.

Πριν ξεκινήσουν τη βάρδιά τους, έβγαλαν μία φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Facebook κι έκτοτε κάνει το γύρο του διαδικτύου συγκεντρώνοντας πλήθος μηνυμάτων στήριξης και συμπαράστασης στον αγώνα που δίνουν για να κερδίσει η ζωή.

Περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα

Χθες παρουσιάστηκαν στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων οι επιδημιολογικοί δείκτες της τελευταίας εβδομάδας και φαίνεται ότι η καμπύλη των νέων κρουσμάτων μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει σταθερά σε υψηλό επίπεδο, είπε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου. «Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα στη χώρα. Την τελευταία εβδομάδα είδαμε μείωση κρουσμάτων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και στην επικράτεια ο μέσος όρος των κρουσμάτων ήταν κοντά στις 2.000 ανά ημέρα. Στην Αττική είναι κάτω από 400 κρούσματα και στην Θεσσαλονίκη κάτω από 600 κρούσματα ανά ημέρα. Όλα αυτά είναι ευχάριστα, αλλά δυστυχώς η μείωση έχει αργότερο ρυθμό από αυτόν που θα επιθυμούσαμε».

Σημείωσε επίσης ότι ακόμα και σήμερα τρεις εβδομάδες μετά την επιβολή lockdown σε κάποιες περιοχές αυξάνονται τα κρούσματα και πιθανολογείτε ότι τουλάχιστον εν μέρει αυτό οφείλεται σε κάποιες συρροές κρουσμάτων σε διάφορες κλειστές δομές που επιβαρύνουν σημαντικά τον επιδημιολογικό χάρτη.

Στα 48 έτη η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων - Πίεση στο ΕΣΥ

Όπως είπε η κ. Παπαευαγγέλου, σημειώνεται αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων που σήμερα υπολογίζεται στα 48 χρόνια. Το ποσοστό ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας των 65 ετών που νόσησαν αυτή την εβδομάδα παραμένει υψηλό. «Έχουμε περίπου 3.200 νέα κρούσματα στην ηλικιακή αυτή ομάδα, γεγονός που σημαίνει ότι το ΕΣΥ θα συνεχίζει να πιέζεται» και φαίνεται ότι «θα συνεχίσει να πιέζεται και περαιτέρω και την επόμενη εβδομάδα».

Αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία, παρατηρείται σταθεροποίηση. Σήμερα υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς και πάνω από το ¼ αυτών νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη. Με βάση τον αριθμό των νέων κρουσμάτων αναμένεται, όπως είπε, μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία την προσεχή εβδομάδα.