ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: «Ανοσία» της πανδημίας στο lockdown – Η κρίσιμη εβδομάδα για τις αποφάσεις και τα μέτρα

Δημοσίευση 28 Νοεμβρίου 2020, 22:00 / Ανανεώθηκε 28 Νοεμβρίου 2020, 22:05
Κορωνοϊός: «Ανοσία» της πανδημίας στο lockdown – Η κρίσιμη εβδομάδα για τις αποφάσεις και τα μέτρα
Facebook Twitter Whatsapp

Η αυξημένη διασπορά του κορωνοϊού ίσως οδηγήσει σε νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο όλα αυτά είναι σενάρια και οι τελικές αποφάσεις θα κριθούν από την επιδημιολογική πορεία της χώρας.

Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας δείχνει ότι η πανδημία του κορωνοϊού καταφέρνει και αντιστέκεται στο «lockdown» που έχει επιβληθεί για να σταματήσει η διασπορά του φονικού ιού. Γι’ αυτό το λόγο το ενδεχόμενο να γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα όπως κάναμε το Πάσχα μοιάζει πολύ πιθανό.

Να σημειώσουμε ότι την ώρα που τα ημερήσια κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας φαίνεται να καταγράφουν μείωση με 1747 το Σάββατο, σοκ προκαλεί ο αριθμός των νέων θανάτων με 121. Την ίδια ώρα οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι 606.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αυξημένη διασπορά του κορωνοϊού ίσως οδηγήσει σε νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων, πέραν της 7ης Δεκεμβρίου. Όλα ωστόσο προς το παρόν μένουν σε επίπεδο σεναρίων, και οι τελικές αποφάσεις θα κριθούν από την επιδημιολογική πορεία της χώρας.

Η άρση των μέτρων συνιστά για κυβέρνηση και επιδημιολόγους μια πολύπλοκη εξίσωση. Θα εξαρτηθεί από τρεις μεταβλητές: Τον αριθμό των κρουσμάτων, όπου παρατηρείται μια ορίζοντίωση της καμπύλης τις τελευταίες ημέρες, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τη συνεπακόλουθη πίεση στις ΜΕΘ και την περιφερειακή κατανομή των μολύνσεων. Ειδικά ως προς το τελευταίο, πέρα από τη μεγάλη διασπορά που καταγράφεται στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), τους ειδικούς προβληματίζει και η αύξηση των περιστατικών με covid σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως η Πέλλα, η Λάρισα, η Δράμα. Στην ενημέρωση της Πέμπτης, ο Νίκος Χαρδαλιάς είχε αναφερθεί σε 18 «κόκκινες» περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση, πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο ενιαίο άνοιγμα της χώρας, και όχι άνοιγμα «διαφορετικών ταχυτήτων». Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο τέλος της επομένης εβδομάδας.

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες η άρση των μέτρων

Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ναι μεν η διασπορά του κορωνοϊού σταθεροποιείται, αλλά αυτό γίνεται με αργούς ρυθμούς και κάθε βιαστική κίνηση ανοίγματος μπορεί να έχει σοβαρό κόστος. Με τα τωρινά δεδομένα, η εστίαση πάντως δεν φαίνεται να ανοίγει.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ειπώθηκαν στην ενημέρωση της Παρασκευής για τον κορωνοϊό. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων δημοσίευσε ένα προβλεπτικό μοντέλο το τι θα συμβεί στην Ευρώπη μετά την άρση των μέτρων. Επικαλούμενη το μοντέλο η Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε πως αυτό «προέβλεψε ότι μια βεβιασμένη άρση των μέτρων θα είχε ως αποτέλεσμα την άμεση και απότομη αύξηση των κρουσμάτων και κατ ' επέκταση νοσηλειών και θανάτων. Αυτό οφείλεται στο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο στην κοινωνία και συνεπώς όσο νωρίτερα διακοπεί η κοινωνική αποστασιοποίηση που ζούμε τόσο γρηγορότερα και πιο έντονα θα δούμε την αναζωπύρωση της επιδημίας. Αντίθετα αν η άρση των μέτρων συμβεί αφού έχει μειωθεί περαιτέρω η διασπορά στην κοινότητα, η όποια αύξηση των κρουσμάτων θα καθυστερήσει και θα γίνει και με χαμηλότερο ρυθμό». Δυστυχώς, είπε, η αποφυγή του συνωστισμού και των συναθροίσεων είναι απαραίτητα. «Ασφαλώς θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες της κοινωνίας χωρίς όμως να μπορούμε να ξεχάσουμε ότι ζούμε στον πυρήνα μιας πανδημίας». «Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει» είπε χαρακτηριστικά. Και συμπλήρωσε: «μια βεβιασμένη άρση του lockdown θα είχε ολέθριες συνέπειες».

Ένας ακόμη κίνδυνος που προβληματίζει τους ειδικούς ενόψει των εορτών είναι πως εάν τα μέτρα αρθούν βεβιασμένα και χαλαρώσουν οι έλεγχοι, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος από τις συγκεντρώσεις σε σπίτια χωρίς να τηρούνται οι κανόνες απόστασης, γεγονός που θα δημιουργήσει πολλές βόμβες διασποράς.

Τι γίνεται με τον υγειονομικό χάρτη

Την ίδια ώρα, σχετικά με τις προτάσεις που ακούγονται για επανείσοδο του μοντέλου του επιδημιολογικού χάρτη, χωρίς αυτό να αποκλείεται, υπάρχει η ένσταση ότι οι πολίτες μπερδεύονται με την εφαρμογή των μέτρων στην περιοχή τους. Είναι μεν δίκαιο για τις περιοχές με χαμηλό ιικό φορτίο, ωστόσο ελλοχεύει ο κίνδυνος του εφησυχασμού που θα φέρει και φαινόμενα τύπου Θεσσαλονίκης, δηλαδή εκτόξευση κρουσμάτων σε λίγες ημέρες.

Βασικό επιχείρημα κατά της άρσης του υπάρχοντος καθεστώτος, είναι ότι η χώρα αντιμετωπίζεται ως μια ενιαία υγειονομική περιφέρεια, που σημαίνει πως τα νοσοκομεία στις περιοχές με χαμηλό φορτίο, λειτουργούν ως εφεδρεία για τις επιβαρυμένες περιοχές.

Τι είπε ο Χαρδαλιάς

Στην άρση της καραντίνας αναφέρθηκε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση της Παρασκευής.

Σχετικά με τη συζήτηση που γίνεται αυτές τις μέρες για την άρση του lockdown και το τι θα ισχύει την περίοδο των γιορτών ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε ότι η συζήτηση αυτή είναι πρόωρη στην παρούσα στιγμή ενώ κατέστησε σαφές ότι φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, όπως άλλωστε σε όλη την Ευρώπη, όπως άλλωστε σε κάθε γωνιά αυτού του πλανήτη. Επιπλέον υπογράμμισε ότι «για τις επόμενες 10 ημέρες τα υφιστάμενα μέτρα συνεχίζουν να ισχύουν στο ακέραιο και εκεί πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας: στην πιστή εφαρμογή τους». «Η κυβέρνηση αναλύει και αξιολογεί καθημερινά τα δεδομένα, όπως κάνει από την αρχή της πανδημίας, πάντα με μοναδικό γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας, της υγείας όλων μας, πάντα με μοναδικό γνώμονα τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ευθύνη απέναντι στους συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν και που δίνουν μάχη για τη ζωή τους», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις