current views are: 9

29 Νοεμβρίου 2020
Δημοσίευση06:15

Κορωνοϊός: Έρχεται διπλή παράταση του lockdown – Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα – Ποιο είναι το «κλειδί» για την άρση των μέτρων

Για την ώρα οι ειδικοί δεν βλέπουν φως στο τούνελ για την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν δείχνουν ότι ο ιός εξασθενεί. Από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πως θα περάσουμε Χριστούγεννα, τονίζοντας ότι φέτος θα είναι διαφορετικά.

Δημοσίευση 06:15’

Για την ώρα οι ειδικοί δεν βλέπουν φως στο τούνελ για την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν δείχνουν ότι ο ιός εξασθενεί. Από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πως θα περάσουμε Χριστούγεννα, τονίζοντας ότι φέτος θα είναι διαφορετικά.

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί τόσο στους κύκλους των ειδικών όσο και στην κυβέρνηση για την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού. Για την ώρα οι ειδικοί δεν βλέπουν φως στο τούνελ για την επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς οι επιδημιολογικοί δείκτες δεν δείχνουν ότι ο ιός εξασθενεί.

Από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο πως θα περάσουμε Χριστούγεννα, τονίζοντας ότι φέτος θα είναι διαφορετικά, πολύ πιο περιορισμένα, μόνο με τις οικογένειές μας, τους αγαπημένους μας, άντε ενδεχομένως όπως είπε χαρακτηριστικά, μια οικογένεια ακόμα.

Χριστούγεννα μόνοι μας

Υπέρ της παράτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου τάχθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, διευκρινίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του άποψη και ότι θεωρεί την ημερομηνία πιο ιδανική από τις 14 Δεκεμβρίου.

«Αυτή τη στιγμή έχουμε μία μικρή πτώση του αριθμού των κρουσμάτων και μία μικρή πτώση του ποσοστού των θετικών δειγμάτων», τόνισε ο κ. Σύψας.

«Τα στοιχεία αυτά δεν επιτρέπουν καμία πρόβλεψη γιατί δεν διανοούμαι ότι θα ανοίξουμε την κοινωνία έχοντας τα νοσοκομεία γεμάτα στο 88% στη χώρα και στη Θεσσαλονίκη στο 100% και έχοντας αυτό τον αριθμό των νεκρών. Επίσης πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι πολύ αργή η πτώση της πανδημίας. Ο κύριος λόγος είναι ότι υπήρξε τεράστια διασπορά στη διάρκεια του Οκτωβρίου και ο δεύτερος είναι ότι το lockdown που κάναμε δεν είναι πολύ αυστηρό, είναι λίγο light και δεν βοηθάει στη γρήγορη αποκλιμάκωση της πανδημίας», σημείωσε ο καθηγητής.

«Όλα αυτά τα στοιχεία δεν με κάνουν καθόλου αισιόδοξο για τις 7 Δεκεμβρίου, μάλλον θα έλεγα να ξεχάσουμε τις 7 Δεκεμβρίου», είπε συμπληρώνοντας ότι δεν βλέπει πιθανό ούτε το άνοιγμα των σχολείων εκείνη την ημέρα. «Μάλλον κινούμαστε προς 14 και ιδανικά προς 21 Δεκεμβρίου». Επεσήμανε ο κ. Σύψας.

«Την ημέρα που θα ανοίξουμε την κοινωνία, τα σχολεία ή το λιανεμπόριο σε πρώτη φάση, αμέσως θα αρχίσει και διασπορά του ιού. Ελάχιστοι Έλληνες έχουν αντισώματα και ο καιρός ευνοεί τη διασπορά που σημαίνει ότι την ίδια ημέρα που ανοίγουμε αρχίζει ξανά η διασπορά. Τα κρούσματα θα αρχίσουν πάλι να ανεβαίνουν», πρόσθεσε.

«Η δική μου άποψη σαν επιδημιολόγος είναι ότι πρέπει να ανοίξουμε την άνοιξη, αλλά αυτό δεν γίνεται γιατί οι καταστροφές στην οικονομία θα είναι τρομακτικές. Το σωστό θα είναι να ανοίγουμε και όταν παρατηρούμε αύξηση στις καμπύλες να παρεμβαίνουμε», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σύψα, αν η σταδιακή άρση του lockdown ξεκινήσει στις 14 Δεκεμβρίου, τότε θα υπάρξει άνοιγμα των σχολείων.

Αν όμως η άρση ξεκινήσει στις 21 Δεκεμβρίου, το άνοιγμα των σχολείων δεν θα έχει νόημα και η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο.

Επιπλέον ο καθηγητής τόνισε ότι με την άρση των μέτρων, δεν θα πρέπει να διακοπεί η αποστολή των sms στο 13033 για μετακίνηση.

Κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι στην παρούσα φάση, εστία διασποράς είναι τα σπίτια. «Χριστούγεννα μόνοι μας. Καμία οικογένεια, κανένας γύρω μας», ανέφερε.

Τζιτζικώστας και Ζέβας ζητούν να μην ανοίξουν τα σχολεία

Να μην ανοίξουν τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη ζήτησε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.

«Δεν θα ζητήσω ποτέ σαν δήμαρχος αυτής της πόλης να μπούμε σε οποιαδήποτε κανονικότητα αν δεν είναι εξασφαλισμένη η υγεία των κατοίκων και η επόμενη μέρα της πόλης» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η επιτροπή για τον κορωνοϊό συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα και ήδη κάποια από τα μέλη της δεν συνιστούν άνοιγμα των σχολείων στις 7 Δεκεμβρίου. Ουσιαστικά το κουδούνι για τα παιδιά φαίνεται να χτυπά και πάλι το 2021.

Ποιο είναι το «κλειδί» για την άρση

Ο Θάνος Δημόπουλος, καθηγητής Αιματολογίας – Ογκολογίας, διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής και πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών επισημαίνει στη Realnews ότι θα εξεταστούν και άλλα κριτήρια μαζί με τον αριθμό των διασωληνωμένων.

«Ενδεχομένως μια τέτοια εκτίμηση να είναι σωστή αλλά θα πρέπει να είναι σε συνάρτηση και με άλλους παράγοντες όπως για παράδειγμα τον αριθμό των κρουσμάτων στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες περιφέρειες που θεωρούνται επικίνδυνες περιοχές», σημειώνει ο κ. Δημόπουλος.

Και συνεχίζει: «Η πληρότητα των εντατικών δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο. Είναι σειρά στοιχείων που θα πρέπει να εξεταστούν. Βασική παράμετρος είναι η ελάττωση των κρουσμάτων, ο αριθμός εισαγωγών διασωληνωμένων και ο δείκτης μεταδοτικότητας. Επίσης, είναι σαφές πως είναι διαφορετικές περιπτώσεις η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Η Αθήνα δεν έφτασε ποτέ στο “κόκκινο”, όπως έγινε με τη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να συνυπολογίζεται και ο πληθυσμός της κάθε πόλης. Για παράδειγμα, αν έχουμε εκατό κρούσματα στη Δράμα, θα είναι καταστροφή».

Γώγος: Τα δεδομένα από τα λύματα δίνουν καλές προβλέψεις για το μέλλον

Για τις «κόκκινες» περιοχές, τα μέτρα και την άρση του απαγορευτικού λόγω κορωνοϊού μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος. Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, «το lockdown έγινε οριζόντια για να μη μεταφερθεί το κλίμα της Θεσσαλονίκης και στις άλλες πόλεις». Επίσης, «το πρόβλημα των κλειστών δομών είναι πολύ σημαντικό και το βλέπουμε τώρα».

Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι καλά, όπως είπε ο κ. Γώγος, καθώς «η καμπύλη έχει επιπεδωθεί και πάει και λίγο προς τα κάτω. Τα δεδομένα από τα λύματα δίνουν καλές προβλέψεις για το μέλλον».

Ο καθηγητής μιλώντας για τις προϋποθέσεις για άρση του απαγορευτικού είπε ότι το κακό δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα. Είναι πάνω από 20.000 διαγνωσμένα, ενώ μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στα 100.000.

Ο κ. Γώγος είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση για το τι θα ανοίξει, όμως πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι. «Αρχίζουμε να έχουμε κάποια επάρκεια στις κλίνες, δυστυχώς όμως στις ΜΕΘ δεν είναι έτσι.» Για το αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέτρα και μετά τη λήξη του lockdown, ο κ. Γώγος είπε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια, ωστόσο σε κάποιες «κόκκινες» περιοχές μπορεί να είναι επαυξημένα.

«Υπάρχουν προβλεπτικά μοντέλα. Όσο πιο αργά ανοίξουμε τόσο πιο καλές είναι οι προβλέψεις. Υπάρχει όμως και το πρόβλημα στην οικονομία. Αυτή τη στιγμή προηγείται η υγειονομική κατάσταση», τόνισε.

Σαρηγιάννης: Γύρω στις 21 Δεκεμβρίου είναι πιο ασφαλές το άνοιγμα

Για τις ημερομηνίες «κλειδιά» σχετικά με την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό, μίλησε στον ΣΚΑΪ, ο Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Σε πολλές περιοχές είναι πιο αργή η αποσυμπίεση, ανέφερε ο καθηγητής, ωστόσο τόνισε ότι «συνολικά στη χώρα μας βλέπουμε αποσυμπίεση».

Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι γύρω στις 14 Δεκεμβρίου, που συζητείται το άνοιγμα, θα είμαστε σε ικανοποιητικούς αριθμούς, όμως, η πραγματική αποκλιμάκωση θα είναι γύρω στις 19-20 Δεκεμβρίου.

«Γύρω στις 21 Δεκεμβρίου είναι πιο ασφαλές το άνοιγμα. Μια βδομάδα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης, αρχικά θα γίνει άνοιγμα του λιανεμπορίου και στη συνέχεια της εστίασης.

«Τα σχολεία δεν έχει νόημα να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου και να ξανακλείσουν στις 20», είπε και προσέθεσε ότι στις 7 είναι νωρίς να ανοίξουν.

Τέλος, είπε ότι είναι «καλό να παραμείνουν τα SMS και η απαγόρευση κυκλοφορίας, γιατί βοηθούν να υπάρχει σύνεση».


σχετικα αρθρα