ΕΛΛΑΔΑ

Lockdown: Προς παράταση τα μέτρα για να αντέξει το ΕΣΥ – Πότε θα ανοίξει η αγορά – Τι λένε οι ειδικοί

Δημοσίευση 29 Νοεμβρίου 2020, 15:00 / Ανανεώθηκε 29 Νοεμβρίου 2020, 15:52
Lockdown: Προς παράταση τα μέτρα για να αντέξει το ΕΣΥ – Πότε θα ανοίξει η αγορά – Τι λένε οι ειδικοί
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση για το τι θα ανοίξει, όμως πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι.

Πρόωρη θεωρούν κυβέρνηση και ειδικοί οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτό συμβαίνει επειδή ναι μεν υπάρχει μια σχετική μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων ωστόσο οι «σκληροί δείκτες» (νεκροί, διασωληνωμένοι και νοσηλευόμενοι) είναι αμείλικτοι και δείχνουν πως η πίεση στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας το lockdown παρατάθηκε μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά πιθανόν να παραταθεί και πέραν αυτής της ημερομηνίας. Άλλωστε, το Σάββατο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε κρίσιμες ημερομηνίες για λήψη αποφάσεων είναι 7, 14 και 21 Δεκεμβρίου.

«Όλα σταθμίζονται και ανάλογα με την εισήγηση των ειδικών η κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως «ο εφησυχασμός είναι ο εχθρός».

Στόχος της κυβέρνησης είναι η οικονομική δραστηριότητα να επανεκκινήσει πριν από τις γιορτές αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Ωστόσο, τόνισε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση όλων μας και υποστήριξε πως αυτή τη στιγμή, η Θεσσαλονίκη δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση.
Σχετικά με το τι θα ανοίξει πρώτο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει η εκπαίδευση. Στη συνέχεια εξετάζεται το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αργότερα οι υπόλοιπες δραστηριότητες, σταδιακά.

Σαρηγιάννης: Στις 21 Δεκεμβρίου θα είναι ασφαλές το άνοιγμα

Για τις ημερομηνίες κλειδιά της άρσης του απαγορευτικού μίλησε στον ΣΚΑΪ ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, Καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

Σε πολλές περιοχές είναι πιο αργή η αποσυμπίεση. «Συνολικά στη χώρα πάντως βλέπουμε αποσυμπίεση», είπε. Ο κ. Σαρηγιάννης εκτιμά ότι γύρω στις 14 Δεκεμβρίου, που συζητείται το άνοιγμα, θα είμαστε σε ικανοποιητικούς αριθμούς. Ωστόσο, η πραγματική αποκλιμάκωση θα είναι γύρω στις 19-20 Δεκεμβρίου.

«Γύρω στις 21 Δεκεμβρίου είναι πιο ασφαλές το άνοιγμα. Μια βδομάδα μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά», τόνισε. Όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης, αρχικά θα γίνει άνοιγμα του λιανεμπορίου και στη συνέχεια της εστίασης. «Τα σχολεία δεν έχει νόημα να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου και να ξανακλείσουν στις 20.», είπε και προσέθεσε ότι στις 7 είναι νωρίς να ανοίξουν. Τέλος, είπε ότι είναι «καλό να παραμείνουν τα SMS και η απαγόρευση κυκλοφορίας. Βοηθούν να υπάρχει σύνεση». 

Δύσκολα να ανοίξει οτιδήποτε πριν τις 14 Δεκεμβρίου

Το Σάββατο ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, εκτίμησε ότι δύσκολα μπορεί να έχουμε άρση του lockdown πριν τις 14 Δεκεμβρίου.

Ο καθηγητής μιλώντας για τις προϋποθέσεις για άρση του απαγορευτικού είπε ότι το κακό δεν είναι μόνο ότι έχουμε πολλά κρούσματα, αλλά ότι έχουμε πολλά ενεργά κρούσματα. Είναι πάνω από 20.000 διαγνωσμένα, ενώ μη διαγνωσμένα υπολογίζονται γύρω στα 100.000.

Ο κ. Γώγος είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει συζήτηση για το τι θα ανοίξει, όμως πριν τις 14 Δεκεμβρίου είναι δύσκολο να ανοίξει κάτι.

«Αρχίζουμε να έχουμε κάποια επάρκεια στις κλίνες, δυστυχώς όμως στις ΜΕΘ δεν είναι έτσι», σημείωσε στον ΣΚΑΪ.

Για το αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν μέτρα και μετά τη λήξη του lockdown, ο κ. Γώγος είπε ότι τα μέτρα πρέπει να είναι οριζόντια, ωστόσο σε κάποιες «κόκκινες» περιοχές μπορεί να είναι επαυξημένα.

«Υπάρχουν προβλεπτικά μοντέλα. Όσο πιο αργά ανοίξουμε τόσο πιο καλές είναι οι προβλέψεις. Υπάρχει όμως και το πρόβλημα στην οικονομία. Αυτή τη στιγμή προηγείται η υγειονομική κατάσταση», τόνισε.

Μάσκες για πολλούς μήνες ακόμα

Την ίδια ώρα ο καθηγητής του ΜΙΤ, Μανώλης Κέλλης, ξεκαθάριζε στον τηλεοπτικό σταθμό πως οι μάσκες θα μας «συντροφεύουν» για πολλούς μήνες ακόμα.

«Θέλω να τονίσω ότι οι μάσκες δεν θα φύγουν για πολλούς μήνες. Ακόμα και όταν αρχίσει ο πληθυσμός να εμβολιάζεται, δεν βγάζουμε τις μάσκες. Ακόμα και το καλοκαίρι, όλος ο κόσμος θα φορά μάσκα. Όσο για την κανονικότητα, αυτό θα έρθει ξανά τον Μάιο, τον Ιούνιο…για τον εμβολιασμό ξεκινούν δισεκατομμύρια δόσεις, που σημαίνει ότι ο γενικός πληθυσμός θα αρχίσει να το βλέπει Απρίλιο, καλοκαίρι, ίσως και το φθινόπωρο. Θα συνεχίσουμε να φοράμε τη μάσκα μας και να κρατάμε αποστάσεις για δύο λόγους. Ο πρώτος: η μάσκα μας μειώνει την πιθανότητα να έχουμε κορονοϊό και δεύτερον μας επιτρέπει να μειώσουμε τη δόση του κορονοϊού που θα μας έρθει. Άρα λειτουργεί και ως εμβόλιο», τόνισε.

Πώς θα γίνει το άνοιγμα των καταστημάτων

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτών Πάνος Σταμπουλίδης, δήλωσε πως αν υπάρξουν οι εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων θα γίνει η άρση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊό.

Παράλληλα, ανέφερε πως αυξήθηκαν οι αγορές από το διαδίκτυο κατά 30% σε σχέση με τον Απρίλιο, αλλά και απάντησε στο εάν θα υπάρχουν αγορές από τα καταστήματα με ραντεβού. «Αν μας εισηγηθούν οι γιατροί θα ανοίξουν τα μαγαζιά» είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά αν υπάρχει πλάνο να ανοίξουν τα καταστήματα πριν τις γιορτές είπε ότι θα φανεί από την πορεία της πανδημίας. Ο κ. Σταμπουλίδης, σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξει η αγορά τόνισε ότι «δεν υπάρχει κάτι που έχει ληφθεί ως απόφαση. Οι τεχνικές θα ανακοινωθούν εγκαίρως. Αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι η κινητικότητα που θα προκύψει δε θα μας βάλει σε κίνδυνο. Δεν θα πρέπει να βγούμε από λογική ότι όλα τελείωσαν, ότι βγαίνουμε ελεύθερα».

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτών μίλησε στο Open και σημείωσε ότι ο μέσος όρος παράδοσης των προϊόντων είναι στις 4 ημέρες, κάτι το οποίο δείχνει ότι οι επιχειρήσεις έχουν προσαρμοστεί και έχουν κάνει προσλήψεις. Αναφορικά με το σύστημα «click away» ή click and take όπως είπε δεν είναι κάτι καινοτόμο, μπορεί να γίνει αν συγχρονιστούν καταναλωτής κι καταστηματάρχης. Ο κ. Σταμπουλίδης χαρακτήρισε «κομβικής σημασίας» την εβδομάδα που έρχεται γιατί θα φανεί αν μπορούμε να ανακόψουμε το κύμα της πανδημίας.